L'enquesta de la Generalitat sobre la COVID-19 revela que només el 3,6% de la població considera excessives les mesures adoptades

L’estudi destaca que entorn del 15% de les persones han sentit un increment dels nivells d’estrés o tristesa

L'enquesta de la Generalitat sobre la COVID-19 revela que només el 3,6% de la població considera excessives les mesures adoptades
24/04/2020 -

Cinc setmanes després de decretar-se el confinament, tan sols el 3,6% de la població considera excessives les mesures adoptades pel Govern, segons la tercera onada de l’enquesta elaborada pel grup de treball Data Science for COVID-19, dirigit per la Comissionada de la Presidència per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Núria Oliver.

El 43,5% de les persones que han respost el qüestionari afirma que haurien d’adoptar-se més mesures per a contenir la pandèmia i, respecte a les dues anteriors consultes, es manté estable el percentatge que considera que pot prolongar el confinament. El 14,8% afirma que podria mantindre’l dues setmanes més, el 42,4% un mes, el 24,5% tres mesos i el 13,2% sis mesos. Per contra, tan sols el 2,5% dels enquestats reconeix no suportar més la situació.

La tercera onada de l’estudi també analitza l’augment dels hàbits en l’àmbit de la llar. L’aïllament ha provocat un creixement significatiu en l’ús de la tecnologia. Quasi la meitat dels adults, el 45,97% reconeix un ús excessiu dels dispositius digitals, mentre que en els xiquets el percentatge es redueix fins a situar-se en el 19,11%.

Així mateix, s’han introduït preguntes noves relacionades amb l’estat emocional de la ciutadania. El 21,95% observa un augment de la sensació d’ansietat, estrés (el 16,13%) i tristesa (14,66%).

A més d’aquesta enquesta, el grup de treball Data Science for COVID-19 ha elaborat un sondeig telefònic en el qual han participat 1.100 valencians i valencianes. Respecte a les conseqüències emocionals, aquest treball destaca que només un 3,5% de les persones s’han sentit desanimades i deprimides la major part del temps al llarg de les dues últimes setmanes. Un 0,8% contesta que s’ha sentit desanimat i deprimit “tot el temps”; un 3,8% “més de la meitat del temps”; un 7% “menys de la meitat del temps”; un 44,2% “a vegades” i un 40,1% “mai”.

La directora d’Anàlisi i Polítiques Públiques de la Generalitat Valenciana, Ana Berenguer, apunta que resulta “evident” que l’aïllament “està tenint efecte en la població”, però destaca que “la gran majoria de valencians i valencianes estan seguint les recomanacions sobre mobilitat, com demostren les dades sobre activitats realitzades”.

A més, apunta que el fet que el 40% dels consultats indiquen que no s’han sentit desanimats en cap moment, “és un indicador més de l’extraordinària resiliència que està mostrant la societat valenciana en aquests moments tan complexos”.

Respecte a la massiva participació en l’enquesta, la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques considera “molt positiva la implicació dels ciutadans a l’hora de col·laborar en una iniciativa que ens permet aconseguir dades molt valuoses”.

En relació a les eixides fora de la llar, les dades indiquen que el 77,4% s’ha desplaçat al supermercat, el 47,4 a la farmàcia, el 28, 4% al forn i el 19,1% ha abandonat el seu domicili per a acudir al seu lloc de treball. El 11,5% no ix del seu domicili en cap cas.

L’enquesta constata que els ciutadans prefereixen desplaçar-se a peu i renunciar a l’ús del transport públic. El 60,2% refereix que es desplaça a peu, el 49,7% utilitza el cotxe i l’1,5% el transport públic.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’enquesta realitzada pel grup de treball Data Science for COVID-19 l’objectiu del qual és l’aplicació de tècniques d’Intel·ligència Artificial (IA) i l’anàlisi de dades per a ajudar en la presa de decisions públiques en el context de la pandèmia de coronavirus. El qüestionari, que compta amb 160.000 respostes acumulades, ha sigut dissenyat pel grup de treball liderat per Núria Oliver, del qual formen part experts de la Universitat Jaume I, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Miguel Hernández, Universitat d’Alacant, CEU Cardenal Herrera i Fisabio.

La segona ronda de l’enquesta sobre la COVID-19 es va realitzar entre el 10 i el 16 d’abril i es van obtindre 9.763 respostes vàlides, el 51% d’elles en la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari