91 centres d'atenció infantil i de persones majors en els pobles seguiran oberts aquest estiu amb #Repoblem

El Govern Provincial promourà així el manteniment de serveis contra la despoblació en els municipis més menuts

27/05/2019 -

La Diputació de Castelló mantindrà oberts aquest pròxim estiu un total de 91 centres d’atenció infantil i de persones majors que té implantats als pobles més xicotets com a part del seu programa per a revertir la despoblació, Repoblem: Unitats de Respir Familiar per a persones majors, Taxi Rural amb finalitats Mèdiques, i Unitats de Conciliació Familiar per a xiquets de 0 a 3 anys. Amb això, el Govern Provincial pretén promoure el manteniment de serveis contra la despoblació en períodes que també són necessaris, com l’estival, per a ajudar a conciliar la vida familiar i laboral de les persones que en ells resideixen. Una iniciativa que beneficiarà fins a 81 municipis de menys de 10.000 habitants.

La diputada provincial d’Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha explicat que “si bé és cert que aquests serveis són importants durant tot l’any, també ho són durant l’estiu. És precisament en aquest període quan moltes de les persones que viuen als pobles més xicotets tenen major activitat en els seus comerços i negocis i, per tant, es fa encara més necessari el manteniment d’aquests serveis que els permeten conciliar la seua vida professional i familiar”.

Així, Vicente-Ruiz ha assegurat que “aquests recursos que hem creat, fruit d’escoltar als alcaldes dels pobles més xicotets, estan funcionant molt bé, i podem dir que hui aquestes famílies tenen una mica més fàcil poder conciliar la seua vida familiar i laboral als seus pobles i no es veuen espentats a deixar-los per a anar-se’n a ciutats que sí que tenen aquest tipus de serveis des de fa temps. Sempre diem que treballem per igualar les oportunitats de tots els castellonencs, visquen on visquen, i el que estem fent amb Repoblem dóna bona mostra d’això”.

Unitats Respira per a la cura de persones majors

Entre les iniciatives que han posicionat a la Diputació com a institució pionera contra la despoblació està la Xarxa Provincial d’Unitats Respira. I és que, amb 66 unitats ja actives en municipis de menys de 10.000 habitants, el Govern Provincial està reforçant aquest recurs amb 15 unitats més en 2019, la qual cosa permetrà beneficiar a veïns de fins a 81 municipis amb aquest servei que procura la cura de persones majors afavorint la conciliació laboral i familiar dels familiars.

Tots aquests centres mantindran actiu el seu servei durant els mesos d’estiu, un important recurs que ha obtingut una excel·lent valoració tant pels alcaldes, usuaris, treballadors i veïns dels pobles beneficiaris, consolidant-se com un gran aliat per a la millor qualitat de vida tant de les persones majors com dels seus familiars més directes, afavorint la permanència d’aquests als pobles. Són 990 places les que la Diputació cobreix ja amb aquest servei i arribarà a les 1215 a la fi d’any.

Transport Rural amb finalitats Mèdiques

El bon funcionament del Transport Rural amb finalitats Mèdiques és també una realitat malgrat els pocs mesos que porta actiu. Després de la seua posada en marxa durant l’últim trimestre de 2018, el Govern Provincial reedita el seu funcionament amb un pressupost de més de 600.000 euros després de l’excel·lent acolliment que ha tingut en els 115 municipis de menys de 5.000 habitants, perquè el trasllat de persones majors als centres hospitalaris era una de les qüestions que més preocupava els ajuntaments de pobles més xicotets per a aconseguir ‘retenir’ a aquest sector poblacional en els seus municipis. Un servei que la Diputació mantindrà actiu també durant els mesos d’estiu.

Unitats de Conciliació Familiar: guarderies de 0 a 3 anys

Amb la creació de la Xarxa Provincial de Guarderies que ha activat aquest mateix any, la Diputació completa la xarxa assistencial de #Repoblem arribant a respondre amb serveis a les principals manques que tant famílies com alcaldes i regidors de pobles xicotets han fet arribar al Govern Provincial amb la condició de millorar les seues perspectives poblacionals de futur. Aquests 10 centres, actius en els municipis més xicotets de la província, mantindran també el seu servei durant els mesos d’estiu.

Més recursos per a l’interior

Cal tindre en compte que al marge de la inversió directa que la Diputació destina a les actuacions específiques que contempla Repoblem, el Govern Provincial inverteix més de 30 milions d’euros en iniciatives que beneficien directament i indirecta a mantenir actius els municipis de l’interior.

En aquest altre ordre d’actuacions per a l’interior s’inclourien inversions importants com a carreteres, depuradores, l’Estratègia Provincial de l’Ocupació, Emprenedoria i Promoció Econòmica que s’imparteix des dels Centres Cedeixes, la dinamització turística amb programes com el Castelló Sènior, informadors turístics, Castelló Ruta de Sabor o Castelló Escenari Esportiu, o la restauració de patrimoni, entre altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari