El personal d'inspecció de la Generalitat podrà accedir a les bases de dades del notariat per a previndre males praxis i casos de corrupció

El personal d'inspecció de la Generalitat podrà accedir a les bases de dades del notariat per a previndre males praxis i casos de corrupció
21/05/2020 -

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha signat aquest dijous, mitjançant videoconferència, un conveni amb el president del Consell General del Notariat, José Ángel Martínez Sánchez, pel qual la Inspecció General de Serveis (IGS) de la Generalitat podrà consultar les bases de dades dels notaris i notàries per a previndre les males praxis administratives, irregularitats i, en última instància, casos de frau o corrupció.

El Consell General del Notariat, en l’exercici de les seues competències i d’acord amb el que estableix la Llei 10/2010 de 28 d’abril de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, ha creat una base de dades de titularitats reals i una altra de persones amb responsabilitat pública.

El primer dels repositoris digitals identifica a les persones físiques que posseeixen accions o participacions de societats o persones jurídiques mentre que el segon identifica a més de 25.000 persones amb responsabilitat pública així com als seus familiars o afins amb la finalitat de controlar de manera eficaç els negocis que desenvolupen tots aquells que exerceixen un càrrec públic.

La Llei 22/2018 de 6 de novembre d’Inspecció General de Serveis i Sistemes d’Alerta per a la prevenció de males pràctiques en l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental estableix que la IGS podrà nodrir-se de bases de dades internes i externes -com és el cas- per a consolidar un sistema d’alertes per a previndre males pràctiques i corrupció. D’aquesta forma, gràcies al conveni signat aquest dijous, els inspectors de la Generalitat podran accedir a aquestes bases de dades en les condicions que es determinen en l’acord, ja que es tracta d’informació sensible.

Segons ha explicat la consellera, “amb la signatura d’aquest conveni fem un pas molt important en la lluita contra la corrupció i per a la consolidació del sistema d’alertes contra les males praxis que té la Generalitat”.

En aquest sentit, “cal recordar que la Llei per a la Prevenció de Males Pràctiques en l’Administració va suposar que la Generalitat donava màxim rang normatiu a una iniciativa pionera a Espanya en la detecció precoç de possibles irregularitats”, ha dit.

Per a la consellera, amb aquest acord “tenim una eina més per a la lluita contra la corrupció gràcies a l’ús de potents bases de dades -com les que tenen els notaris-, garantint en tot moment els drets de protecció de dades de caràcter personal”.

El conveni tindrà una duració de quatre anys i en ell s’estableixen els canals mitjançant els quals el notariat compartirà informació amb la Inspecció General de Serveis atenent única i exclusivament a raons d’interés públic i aplicant criteris de necessitat i proporcionalitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari