Familiars explicaran la història de les persones represaliades pel franquisme a l'alumnat de secundària

Ruiz coordina l’inici de les exhumacions amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica i els descendents de les víctimes

Familiars explicaran la història de les persones represaliades pel franquisme a l'alumnat de secundària
10/09/2019 -

“Donar veu a les víctimes i acostar aquest episodi de la nostra història recent a les aules és la millor manera de tornar-los part de la dignitat que la dictadura els va negar”, ha manifestat la regidora de Memòria Democràtica.

L’estudiantat de secundària coneixerà de primera mà la història de les persones assassinades pel règim franquista a Castelló gràcies als testimonis dels familiars de les víctimes que, de manera voluntària, participen en el projecte que posaran en marxa la Regidoria de Memòria Democràtica i el Grup per la Recerca per a la Memòria Històrica. Per a la regidora de l’àrea, Verònica Ruiz, “donar veu a les víctimes i acostar aquest episodi de la nostra història recent a les aules és la millor manera de tornar-los part de la dignitat que la dictadura els va negar”.

L’edil coordinarà aquesta vesprada l’inici de les exhumacions, previst per al pròxim dilluns 16 de setembre, amb l’empresa responsable del projecte el grup de recerca i els descendents que han sol·licitat la localització de les restes. Cal destacar, que l’Ajuntament de Castelló assumeix el cost íntegre d’aquesta actuació, una decisió que “evidencia la nostra implicació a l’hora de reparar aquesta injustícia històrica”, en paraules de Ruiz.

En total huit famílies han sol·licitat la identificació d’aquestes restes, el doble de les que ho van fer en l’anterior campanya d’exhumacions. Els descendents facilitaran mostres d’ADN i està previst que els treballs s’allarguen durant tres setmanes.

Com ha explicat Ruiz, “informarem els familiars de les dates aproximades de cada fase de l’exhumació, de manera que podran estar presents si així ho volen”. Així mateix, durant la trobada es preveu determinar la data de tornada dels primers cossos exhumats i identificats en 2018, als quals l’administració municipal buscarà una ubicació si han de romandre al cementeri civil.

Un pressupost de 26.900 euros

Memòria Democràtica destinarà 26.900 euros a aquesta segona fase dels treballs, per a la realització dels quals ha signat un conveni amb el Grup per la Recerca per la Memòria Històrica. El pressupost s’ha incrementat respecte a la primera fase, que va disposar de 15.000 euros, per tal de respondre a totes les peticions rebudes. Al capdavant de les excavacions estarà l’equip d’Arqueoantro, dirigit per l’arqueòleg Francesc Mezquida, qui ja es va encarregar de les primeres exhumacions fetes a Castelló.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari