Amparo Marco: “Estem preparats per a avançar-nos a qualsevol escenari”

L’alcaldessa de Castelló destaca el reforçament del consistori amb el Cecopal, que es reunirà cada dimarts “i les vegades que siga necessari”

arxiu

Amparo Marco: “Estem preparats per a avançar-nos a qualsevol escenari”

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha demanat aquest matí responsabilitat individual i col·lectiva a la ciutadania i als grups municipals per a frenar la segona ona de la COVID. Així ho ha manifestat en una compareixença telemàtica en la qual ha valorat el paper que jugarà el Centre de Coordinació Operatiu Municipal (Cecopal) en la resposta a la pandèmia, per a la qual ja es remenen actuacions davant els possibles escenaris que es presenten.

Tal com ha explicat Marco, el Cecopal és el comité de coordinació polític i tècnic en què s’aborden les actuacions que es poden desenvolupar a escala local per a frenar la pandèmia. En aquest espai es vehicula tota la informació tècnica de les diferents administracions per a millorar la seua efectivitat, amb especial atenció a la vigilància del compliment del toc de queda nocturn i el control de les reunions socials de més de sis persones.

Per a això, les persones que ho constitueixen estan en constant coordinació i comunicació amb altres administracions (Generalitat Valenciana i Subdelegació de Govern) i equips, així com amb l’Hospital General. Antonio Costa, responsable de Protecció Civil de l’Ajuntament de Castelló i membre del Cecopal, explica que “hi ha una revisió permanent de la situació i comptem amb eines molt flexibles des de Protecció Civil i Emergències que van des de les inundacions fins a casos com aquest”.

Així, Costa afig que l’objectiu és “centrar la presa de decisions a través del debat i l’estudi dels nous documents tècnics per a adaptar el marc normatiu a la situació pandèmica i assessorar l’alcaldessa, Amparo Marco, en les actuacions”. “Sabem que és un moment confús perquè, a més, les emergències solen ser puntuals, d’hores, dies o com a molt una setmana, però aquest òrgan ens ajuda a respondre”, ha insistit.

El Cecopal està format per l’alcaldessa, que és qui dirigeix i sobre la qual recauen les decisions; el portaveu de l’equip de govern, José Luis López; el regidor i portaveu del partit socialista, David Donate; el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia; el portaveu d’Unides Podem-EUPV, Fernando Navarro; i personal tècnic del consistori, Protecció Civil o Policia Local. Per tant, no sols està conformat per la part política del consistori, sinó també per experts en emergències des de diferents camps.

Després de la seua constitució oficial el 29 d’octubre per la nova declaració de l’estat d’alarma i la posterior instauració del toc de queda i el confinament perimetral de tota la Comunitat Valenciana, l’alcaldessa ha assenyalat que les reunions es faran cada dimarts a les 09.00 hores del matí, “encara que es poden convocar més vegades a la setmana o al dia, les que siguen necessàries”.

En aquest sentit, Marco ha declarat que aquest dimarts ja s’ha acordat mantenir, de moment, els actes programats sempre que es puga complir amb les màximes mesures de seguretat establides en els protocols. Això sí, s’estudiarà amb deteniment la realització dels pròxims, per la qual cosa ha demanat a la ciutadania “seguir amb el seu comportament, que ha sigut excepcional durant tot aquest temps”.

“Tots els escenaris estan oberts”

Respecte a la possibilitat d’afegir restriccions a les actuals, l’alcaldessa ha explicat que des del Cecopal l’objectiu és “avançar-se” a la pandèmia, per la qual cosa “s’han estudiat els escenaris que podrien produir-se i les mesures estan sobre la taula”. “Tots els escenaris estan oberts. El dimarts ens tornarem a reunir i analitzarem la situació per a veure si és necessari aplicar més restriccions, però no hem vist situacions com les d’altres ciutats”, ha afegit.

Sobre aquesta qüestió, ha subratllat que l’administració pública ha de funcionar perquè no s’han suspés els terminis administratius i ha destacat que “es farà tot el que contribuïsca a reduir contagis, perquè volem protegir als veïns i veïnes de Castelló”.

Des que es va començar a aplicar el toc de queda, la ciutat ha registrat 57 denúncies per incomplir l’horari d’eixides establit, 29 per consum d’alcohol en la via pública, 6 per reunions de més de sis persones al carrer i altres 9 per superar les sis persones en reunions socials en domicilis privats. Malgrat això, la primera edil ha valorat el “comportament exemplar de la ciutadania”, encara que ha demanat “responsabilitat individual i col·lectiva, reduint les activitats socials i complint les normes”.

Així, l’alcaldessa de Castelló ha anunciat un reforç en la comunicació amb la Generalitat Valenciana i la Subdelegació de Govern i ha fet una crida tant als grups de l’equip de govern com a l’oposició: “És moment d’acostar el muscle, de treballar per la salut dels nostres veïns i veïnes i de pensar en Castelló, perquè això està per damunt de qualsevol sigla”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari