Puig: “Tenim recursos sanitaris suficients però els ampliarem”

El president de la Generalitat assegura que els pròxims dies seran els més difícils i que la prioritat és salvar vides i evitar una caiguda massiva d’ocupació

Puig: “Tenim recursos sanitaris suficients però els ampliarem”

“Hi ha un objectiu comú: acabar amb aquesta pandèmia i garantir la seguretat de les persones” i “encara que ja comptem amb els recursos sanitaris necessaris estem ampliant-los amb instal·lacions privades”. Amb aquestes paraules s’ha referit Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, a la reunió que han mantingut tots els presidents i presidentes autonòmics amb el líder de l’Executiu, Pedro Sánchez, després que ahir el Consell de Ministres decretara l’estat d’alarma en tot el territori com a mesura de xoc contra la propagació del coronavirus.

Després d’aquesta primera conferència virtual extraordinària en la qual han participat tots els màxims representants de les autonomies, Puig ha oferit una roda de premsa on ha volgut llançar un clar missatge: “Ara mateix tenim tots els suficients recursos sanitaris per a actuar, però necessitarem més, per la qual cosa estem treballant en l’ampliació amb les instal·lacions privades que se’ns han oferit per a garantir la cura i salut de pròximes persones contagiades i amb la incorporació de més personal”.

D’aquesta manera, ha buidat els dubtes sobre si el personal sanitari de la Comunitat Valenciana podria desplaçar-se cap a altres comunitats si fóra necessari per a frenar l’avanç del coronavirus, la COVID-19 que fins ara s’ha cobrat 4 vides en territori valencià i 403 contagis, 25 a Castelló, 151 a Alacant i 228 a València, segons ha actualitzat aquest matí la consellera de Sanitat Pública i Salut Universal, Ana Barceló.

El president del Consell ha explicat que després de decretar-se l’estat d’alarma anit, és el Ministeri de Sanitat qui pren decisions i actua, però el que és clar és que hi haurà col·laboració i coordinació entre les comunitats autònomes, per la qual cosa no es preveu desplaçaments. En aquest sentit, ha assenyalat que al llarg de les pròximes setmanes s’incorporaran més professionals sanitaris que ara es troben jubilats, estudiants de l’últim curs del grau de Medicina i Infermeria o que ja han finalitzat les seues carreres però no tenen especialitat o persones que gaudien d’una excedència. Barceló ha concretat aquest matí que qui desitge sumar-se a l’equip podrà fer-lo pròximament a través de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat.

Després de conéixer-se l’augment generalitzat de casos a Espanya i en concret en la Comunitat Valenciana, amb 216 resultats positius nous des d’ahir, Puig ha lamentat que “els pròxims dies seran els més complicats perquè aquestes xifres continuaran augmentant”. Per això, ha subratllat que l’objectiu “és protegir-nos a nosaltres, que som vulnerables, encara que parant atenció als qui ho són encara més” i que s’aconseguirà amb la “corresponsabilitat” acatant les mesures que suposa l’estat d’alarma “tots units”.

A més, el líder valencià ha afegit que ha comunicat a Sánchez que creu que ja cal treballar en el suport psicològic de la ciutadania davant l’impacte que suposa aquesta quarantena. “Som una societat mediterrània que gaudeix molt del seu dia a dia al carrer. És veritat que som molt vulnerables, però hem de ser una unitat que lluite per salvar vides”, ha declarat.

Respecte al comportament que hi ha hagut després de conéixer-se les mesures del Govern central, el president de la Generalitat ha valorat positivament el de les valencianes i valencians i l’ha qualificat d'”extraordinari”. També ha agraït el treball sense descans no sols dels sanitaris, sinó del sector de la distribució, per garantir que demà els comerços disposen de tot el necessari en les seues prestatgeries.

“No cal comprar per comprar”

Així, preguntat per aquesta qüestió, ha instat a la ciutadania a ser responsables i a evitar l’apilament en els supermercats, com s’està veient aquests últims dies, ja que ha recordat que hi haurà productes per a tots i que és un error “comprar per comprar” i acumular a casa.

En concret, ha assenyalat que si hi ha altercats en aquests espais hi haurà cossos de seguretat que s’encarreguen de frenar-los “amb una acció contundent” i que cada cadena d’alimentació ha d’establir mesures d’autocontrol dins dels seus establiments seguint els límits marcats pel Govern, com la distància mínima d’un metre entre les persones.

Aquest matí Ana Barceló, consellera de Sanitat, ha afegit a aquesta qüestió que tots els plans de riscos laborals dels grans supermercats contemplen com contemplar-se davant el coronavirus i que, en el cas dels xicotets, s’ha de seguir també aquesta distància mínima recomanada així com la correcta higiene de la plantilla i la clientela.

La prioritat és evitar una caiguda massiva d’ocupació

D’altra banda, Ximo Puig ha destacat que, entre les seues reivindicacions a Pedro Sánchez, estava la de donar seguretat als treballadors i treballadores i als empresaris, siguen de grans o petites empreses: “Cal donar-los seguretat i evitar una caiguda massiva d’ocupació duent a terme mesures pal·liatives perquè els autònoms siguen escoltats i hi haja voluntat de permanència”.

No obstant això, fins al dimarts no es tornarà a reunir el Consell de Ministres per a abordar aquesta qüestió, clau en la crisi sanitària global que està produint el coronavirus, ja considerat una pandèmia.

El president de la Generalitat Valenciana ha aprofitat la valoració per a demanar a la ciutadania valenciana ser “un exemple d’unitat” i “treballar tots junts contra la pandèmia”. Ha recordat que hi ha establides sancions per incomplir les normes que van des dels 500 fins als 600.000 euros però confia, ha dit, que no serà necessari aplicar-les si hi ha responsabilitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari