Art rupestre en Castelló: pintures de 30.000 anys d'antiguitat

El Barranc de la Valltorta, situat prop de Tírig, és un dels millors exemples d’art prehistòric que es pot trobar a la Comunitat Valenciana

Art rupestre en Castelló: pintures de 30.000 anys d'antiguitat
06/09/2019 -

No cal viatjar lluny per a poder conéixer la història de la humanitat. A la província de Castelló es poden trobar espectaculars enclavaments amb les primeres manifestacions artístiques d’éssers humans: les pintures rupestres.

L’arc rupestre llevantí, format per coves i parets cobertes d’art de fa més de 30.000 anys, té el seu exemple més important en la zona del Maestrat, concretament en el Barranc de la Valltorta. També es poden trobar pintures rupestres en les localitats d’Albocàsser, Borriol, Catí, Vilafamés, la Vall d’Uixó o Morella.

En 1917 es van descobrir les pintures rupestres en el barranc de la Valltorta, prop de la localitat de Tírig. Des de llavors, cada vegada s’han anat trobant més exemples de l’art que deixaven plasmat en les parets els éssers humans prehistòrics. A causa de la importància d’aquestes troballes, en 1998 van ser inclosos en el Patrimoni Mundial de la Unesco.

L’art que van deixar els habitants de fa milers d’anys, és un gran punt de partida per a conéixer millor els seus aspectes de la vida quotidiana.

El museu de la Valltorta

Pintura dins del conjunt rupestre en la Valltorta

La majoria d’exemples d’art rupestre al Parc Natural de la Valltorta-Gassulla són fàcilment accessibles per als visitants, per la qual cosa no dubtes a acostar-te. No obstant això, el millor lloc per a aprendre i conéixer la història i tot el barranc és el Museu de la Valltorta, dins del mateix parc.

Des de la seua creació en 1994, el museu se centra a conservar, estudiar i divulgar sobre l’art rupestre de tota la Comunitat Valenciana. Ha anat actualitzant-se amb els anys i hui dia compta amb gran diversitat de recursos interactius i audiovisuals per a aprendre de forma senzilla sobre els inicis de la nostra història com a humanitat.

A més, en el museu també s’organitzen visites guiades a peu, recorrent els prop de 3 quilòmetres per a observar totes les pintures en viu i en directe. L’entrada al museu i les visites són completament gratuïtes.

Solament en el Barranc de la Valltorta es coneixen 21 abrics d’art prehistòric, emmarcats dins de l’arc rupestre llevantí que abasta de Lleida a Múrcia. Sobretot representen figures humanes i d’animals, escenes de caça i de la vida quotidiana amb gran naturalisme, en tons rojos.

Pintures rupestres en Morella

En la masia de Morella la Vella, a uns 6 quilòmetres del municipi, es poden trobar també exemples d’aquest art llevantí. El Parc Natural de Morella la Vella, on es troben aquests exemples, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat d’Art Rupestre de l’Arc mediterrani en 1998.

Descobertes també l’any 1917, actualment només són visitables dos conjunts: l’abric de la Galeria Alta de la Masia i el de la Galeria del Roure, tots dos amb excel·lents mostres de pintures rupestres llevantines. Es calcula que aquestes mostres tenen entre 9 i 5 mil anys d’antiguitat.

La Cova de l’Albaroc, a Borriol

Finalment, un altre exemple a destacar d’art rupestre en terres castellonenques es troba a Borriol, on es poden trobar pintures de fa més de 10.000 anys. Ací es troba una de les figures més reconegudes de l’art prehistòric, conegut com “El Bruixot” o “El Guerrero”, la pintura de més valor de tot el conjunt rupestre de la zona.

L’accés a les pintures de fàcil i són visibles, encara que actualment hi ha una reixa en l’entrada de la cova per a protegir les restes de possibles agressions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari