La Diputació traslladarà mesures per a ajudar a les farmàcies rurals

El president analitza la situació del sector amb representants de quatre farmàcies de l’interior de Castelló

La Diputació traslladarà mesures per a ajudar a les farmàcies rurals
09/12/2019 -

La supervivència de les farmàcies rurals i el paper que juguen per a fer front al repte demogràfic són dos dels aspectes que defensa la nova Diputació que presideix José Martí, qui ha rebut a quatre farmacèutiques de pobles xicotets de la província de Castelló per a analitzar el seu present i les mesures que podrien aplicar-se per a ajudar a la seua permanència en el territori.

José Martí insisteix que “en la nostra preocupació per tot el que afecta el món rural hem analitzat amb algunes farmacèutiques de pobles xicotets la seua problemàtica i els reptes per a la seua supervivència”. En aquest sentit, assevera que “estem preocupats perquè és fonamental mantenir aquests serveis de farmàcies rurals”, tenint en compte que estan en municipis amb una població envellida que requereix els seus serveis.

Sobre el paper que pot o deu jugar la Diputació, destaca José Martí que “ens plantegen a vegades mesurades que hem d’analitzar quin és el seu recorregut, ja que gran part d’elles no són de la nostra competència, sinó d’altres institucions o del mateix Col·legi de Farmacèutics“. Malgrat reconéixer que el camí és difícil, “som conscients que la Diputació ha de ser ací, i per descomptat farem les accions necessàries i pressionarem abans les administracions competents”.

La reunió, celebrada en el Palau Provincial, ha comptat amb la presència de la directora general de l’Agència Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeanette Segarra, i del diputat provincial d’Acció contra la Despoblació i Desenvolupament Rural, Santi Pérez. En ella, Blanca Carcelén, farmacèutica de Benafigos; Paula Mateu, de Ludiente; Mónica Gozalbo, d’Alcudia de Veo, i Carmen Garcés, de Puebla de Arenoso, han relatat el seu dia a dia i el complicat camí que tenen per a subsistir.

Elles quatre estan dins de les denominades farmàcies VEC, de viabilitat econòmica compromesa, que arriben a les 36 en tota la província i que reben xicotetes ajudes que, reconeixen, donen per a poc, ja que damunt no són a fons perdut i són les mateixes que les que es van aprovar en 2011. Les representants de les farmàcies rurals plantegen que s’articulen mesures per a donar-los “una oportunitat”. Entre elles, la manera d’organitzar un remunerar les guàrdies, “perquè el normal és que estiguem 24 hores sense que puge ningú”, assenyalen.

Al marge del complicat que els resulta organitzar-se per a tindre vacances –”ningú vol vindre a treballar 15 dies per a substituir-nos”-, recalquen que se’ls obliga a aplicar nombrosos canvis tecnològics que suposen un gran cost econòmic. “Els farmacèutics rurals, per molt que es pense la gent, no són rics”, assenyalen. Al costat d’això, els problemes habituals a l’interior de la província, com pot ser la bretxa digital i els problemes que tenen de manera habitual amb les connexions a internet.

Amb tot això, el president de la Diputació ha deixat palesa la intenció de traslladar a les administracions competents tota la problemàtica, perquè s’estudien fórmules que permeten redissenyar les guàrdies en les farmàcies rurals o actualitzar les ajudes. En la mateixa línia s’ha mostrat la directora general d’Avant, qui ha traslladat a les farmacèutiques la seua plena disposició a treballar de la mà amb el col·lectiu.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari