L'Ajuntament de Castelló avança en el restabliment del sistema informàtic i prioritza els serveis d'atenció a la ciutadania

L'Ajuntament de Castelló avança en el restabliment del sistema informàtic i prioritza els serveis d'atenció a la ciutadania
04/04/2021 -

El Centre de Coordinació Operatiu Municipal (Cecopal) de l’Ajuntament de Castelló específic per a abordar la gestió del ciberatac s’ha reunit aquest matí per a analitzar els últims avanços en la resolució de la incidència, les previsions i qüestions organitzatives de caràcter intern de l’administració municipal.

En la sessió, dirigida per l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, han participat també la regidora d’Administració Electrònica i Innovació Digital, Monica Barabás, i diversos serveis tècnics del consistori. Després de la fase de diagnòstic, s’estan realitzant les comprovacions tècniques oportunes i en els pròxims dies començaran a habilitar-se eines informàtiques d’ús intern i extern per a reprendre serveis de tramitació administrativa.

“Els tècnics municipals, en col·laboració amb especialistes del Centre Criptològic Nacional, dependent del Ministeri de Defensa, i del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana, estan avançant en el procés d’investigació i restabliment del sistema informàtic municipal després del ciberatac patit fa uns dies”, ha explicat l’alcaldessa, qui ha agraït “la labor dels serveis informàtics de l’Ajuntament davant una mena d’atac cibernètic, el ransomware, que desgraciadament és cada vegada més freqüent i ha afectat ja nombroses organitzacions públiques i privades”.

“S’està demostrant, una vegada més, la capacitat de resposta de l’administració municipal davant els nous reptes”, ha assenyalat Marco, qui ha valorat “la diligència i professionalitat amb la qual estan actuant els tècnics municipals per a minimitzar els problemes derivats d’aquest delicte informàtic que s’està investigant també per part de la Policia Nacional”.

Des del departament d’Administració Electrònica i Innovació Digital s’han realitzat tota una sèrie de labors de restabliment del sistema, com la instal·lació de nous tallafocs i la recuperació de bona part de la infraestructura informàtica interna sobre la qual es construeixen la resta d’aplicacions. També s’ha habilitat una xarxa neta que permetrà reprendre tramitació urgent i inajornable, com aquella que implica altres administracions.

A més, s’han establit prioritats per al restabliment progressiu del sistema, amb l’objectiu d’evitar al màxim possibles molèsties a la ciutadania derivades del ciberatac. Així, s’ha fixat com a prioritari el restabliment dels serveis informàtics d’Atenció Ciutadana, per la qual cosa el departament de Modernització i Innovació Digital està treballant en la posada en servei d’eines de tramitació pública com la seu electrònica, el portal tributari i la web municipal.

També s’estan establint mesures informàtiques de prevenció interna, de manera que una vegada s’ha contingut l’amenaça ocasionada pel ciberatac, el restabliment de serveis i eines s’implemente de manera segura en el sistema municipal, generant un entorn informàtic net.

“Estem prioritzant la seguretat i la prudència. El restabliment del sistema informàtic és un procés complex que ha d’executar-se amb totes les garanties i en el període de temps més breu possible”, ha assenyalat la regidora Monica Barabás.

Cal recordar que, segons els experts consultats, el virus que va atacar el sistema informàtic municipal és una nova versió de ransomware. El sistema de seguretat amb el qual compta l’Ajuntament compleix els estàndards exigits per l’Esquema Nacional de Seguretat en matèria de ciberseguretat per a administracions municipals i es va actualitzar a penes uns dies abans de l’atac informàtic.

El ciberatac ha afectat serveis de tramitació en línia com la seu electrònica, el portal tributari i la pàgina web municipal, a més de les eines informàtiques de gestió interna de l’Ajuntament. Per això, el Govern municipal ha suspés els terminis administratius que depenen de l’administració municipal i que van a favor del ciutadà o ciutadana. S’ampliaran deu dies hàbils a comptar des de l’endemà a la reobertura dels serveis d’atenció presencial del registre.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari