L'Ajuntament de Castelló al·legarà contra el canvi de nom de Villanueva de Castellón (València)

L’alcaldessa, Amparo Marco: “Ja existeix el topònim Castelló i no pot haver-hi dues ciutats amb el mateix nom”

L'Ajuntament de Castelló al·legarà contra el canvi de nom de Villanueva de Castellón (València)

Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, ha anunciat aquest matí en una roda de premsa telemàtica davant els mitjans de comunicació que presentarà un recurs contra l’acord del Consell per a canviar el topònim de Villanueva de Castellón (municipi de València) per la forma exclusiva en valencià ‘Castelló’.

En concret, ha explicat que aquest dimarts, després de publicar-se el decret del Consell en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ella mateixa ha donat instruccions als serveis jurídics de l’ajuntament perquè inicien l’expedient administratiu corresponent a al·legacions, i si cal recórrer als tribunals se seguirà avant.

Malgrat això, el primer pas es donarà “per la via de la cortesia”, en paraules de la primera edil. Primer escriurà una carta al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, “per a comentar-li que Castelló és capital de província i ja existeix el topònim ‘Castelló’ com a tal, de manera que no pot haver-hi dues ciutats amb el mateix nom”.

Una vegada enviada la carta, s’emprendrà la via del procediment administratiu i la judicial si és necessari per a preservar la singularitat del topònim de la capital de la Plana.

El dimarts, la portaveu del PP en el consistori, Begoña Carrasco, va demanar a Marco que defensara “l’exclusivitat en la identitat i els interessos de la ciutat” i que recorreguera el decret pel qual s’acorda aquest canvi de topònim per al municipi valencià. En les seues xarxes socials, ha declarat: “PSPV i Compromís primer ens van llevar la denominació en castellà de la nostra ciutat, que ha passat a dir-se sol Castelló, obviant el sentir d’una part dels veïns de la capital. Ara, després d’imposar-nos que ‘el nom és Castelló’, ens lleven també l’exclusivitat del topònim, perquè un altre municipi de la Comunitat es cridarà també com nosaltres”.

La popular afig, a més, que creu que això no haguera ocorregut a Alacant o València: “La nostra ciutat i els seus veïns sempre perden. Exigim a l’alcaldessa de Castelló que recórrega aquesta decisió i defense la identitat dels castellonencs”.

Per part seua, la socialista Marco, ha considerat “molt oportú” el que planteja el PP, “ja que és el que correspon”. Així, ha justificat començar per la cortesia “per a donar l’oportunitat que es puga rectificar, sense deixar el procediment administratiu d’al·legacions”, encara que ha insistit que es recorrerà als tribunals si és necessari per a preservar el topònim de Castelló a la ciutat.

En el decret publicat el dimarts pel DOGV, el Consell aprova el canvi de denominació del municipi de Villanueva de Castellón per la forma en exclusiva en valencià ‘Castelló’. Una petició del consistori del municipi valencià aprovada en sessions plenàries i en el Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que va acordar que el topònim més adequat era ‘Castelló’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari