L'Ajuntament de Castelló no pagarà el rescat i avança en el restabliment de sistemes

S’espera que en les pròximes hores es restablisca el sistema informàtic intern i, durant els pròxims dies, la seu electrònica

L'Ajuntament de Castelló no pagarà el rescat i avança en el restabliment de sistemes

L’Ajuntament de Castelló segueix les recomanacions i protocols de la Policia Nacional i, per això, ara mateix no planteja pagar el rescat sol·licitat pels hackers que dimarts passat van deixar inoperatives la seu electrònica, la web de l’ajuntament, el portal tributari i el sistema informàtic intern.

Així ho ha explicat aquest matí la regidora d’Administració Electrònica i Innovació Digital, Mónica Barabás, després de la convocatòria urgent del Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal) per a atendre aquest assumpte i la Junta de Portaveus d’ahir, en la qual es va adonar de la situació a tots els representants dels grups municipals.

En aquest sentit, el portaveu de l’equip de Govern, José Luis López, ha explicat que la Junta Local de Govern ha acordat suspendre els terminis de les tramitacions administratives fins que es recupere el servei “sempre que vagen en benefici de la ciutadania”, per exemple amb la sol·licitud d’ajudes parèntesis del Pla Resistir que finalitzava aquesta setmana o amb Jornals de Vila.

A més, Barabás ha detallat que l’ajuntament no pagarà, en principi, el rescat que demanen els hackers per a desencriptar la informació. “Estem seguint les recomanacions dels protocols de la Policia Nacional, per la qual cosa no hem obert l’enllaç en el qual s’indica el rescat i no sabem quant demanen els hackers per aquest desencriptat”, ha subratllat.

arxiu

arxiu

La regidora de l’àrea ha defensat que el consistori compta amb un sistema de seguretat informàtica que compleix els estàndards exigits en matèria de ciberseguretat per a administracions municipals. De fet, ha explicat que fa a penes uns dies ha sigut actualitzat el sistema de seguretat. “Les empreses especialitzades en ciberseguretat han detectat que es tracta d’un ransomware, que encripta la informació de manera que es bloqueja l’accés a ella i es demana un rescat. Ens han confirmat que és de la ultimíssima versió d’aquest virus”, compte.

Encara que Barabás ha reconegut que es tracta d’una recuperació del sistema complexa, el consistori espera recuperar en les pròximes hores el seu sistema informàtic intern i en els pròxims dies la seu electrònica. Tot serà progressiu i dues empreses especialitzades treballen juntament amb l’equip tècnic de l’ajuntament per a solucionar l’atac informàtic “al més prompte possible”.

Tant López com Barabás han confirmat que s’està contactant amb els ciutadans que tenien cites per a posposar-les i se’ls anirà cridant quan es recuperen els sistemes. Per part seua, el 010 continua operatiu de 8 a 15.00 hores.

Com es va produir el ciberatac?

Encara que es desconeix exactament l’origen del hackeig, la regidora d’Administració Electrònica i Innovació Digital ha detallat el que se sap fins a aquest moment del virus, que ja s’ha confirmat que es tracta d’un ransomware d’última generació, que consisteix a encriptar la informació de manera que es bloqueja l’accés a ella i es demana un rescat a canvi de desencriptar-la.

El ciberatac es va produir el dimarts a primera hora i va deixar inoperatives la seu electrònica, el portal tributari, la pàgina web i el sistema informàtic intern de l’ajuntament, per la qual cosa no es van poder realitzar els tràmits electrònics previstos per a aqueix dia.

El mateix dimarts, es va contenir l’amenaça i es va fer un diagnòstic del ciberatac amb “tots els recursos tècnics i humans necessaris” i dues empreses especialitzades en ciberseguretat, que van confirmar el tipus de virus, igual que la Policia Nacional.

Ahir dimecres es va aconseguir neutralitzar l’atac i ara els serveis tècnics estan treballant en dues vies paral·leles: la cerca de l’origen de l’atac i el restabliment del sistema. A més, es va presentar una denúncia davant la Policia Nacional i es va notificar també al Centre Criptológico Nacional i a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Ara, tal com ha destacat Barabás, es continua treballant en aqueixa doble via per part de l’equip tècnic. Encara que ha reconegut que “és difícil marcar terminis” s’espera que en les pròximes hores es restablisca el sistema intern i en els pròxims dies es faça el mateix amb la resta de serveis.

La regidora també ha defensat que cada dia es reben entre 40 i 50 atacs, però que es bloquegen, “la qual cosa demostra que els sistemes funcionen, però lamentablement els hackers van un pas per davant”. Així, ha explicat que aquest atac és similar al que va patir el SEPE fa unes setmanes i que cada dia es fan còpies de seguretat en dos servidors diferents, però la gran quantitat de dades que es copien fa molt lenta la seua recuperació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari