Castelló presenta el primer mapa digital del Desert de les Palmes

La cartografia recull informació sobre sendes i rutes i recupera la toponímia pròpia

Castelló presenta el primer mapa digital del Desert de les Palmes
17/01/2020 -

Les regidories de Cultura i de Plurilingüisme de l’Ajuntament de Castelló han col·laborat en l’edició de la primera guia excursionista i mapa del Parc Natural del Desert de les Palmes, elaborats per El Tossal Cartografies i presentats aquesta vesprada al públic al Menador. La singularitat d’aquest projecte radica en el fet de que és la primera versió digital que es distribueix de l’espai i es podrà descarregar mitjançant aplicació mòbil.

A més a més, per primera vegada, els mapes existents -amb la base cartogràfica del Centre Nacional d’Informació Geogràfica- es nodreixen de tot un contingut patrimonial, de sendes i rutes. En aquest sentit, el regidor de Plurilingüisme i Foment del Valencià, Francesc Mezquita, ha elogiat la feina feta per l’equip en la recuperació de la toponímia autòctona i que “gràcies a la tasca realitzada, aquest mapa es converteix indirectament en un diccionari de topònims i de vocabulari valencià que havia quedat en desús”.

També s’ha afegit informació que sols llauradors, pastors, caçadors i persones vinculades al territori, coneixen i que, fins al moment, no apareixia a cap mapa oficial. Així, l’edil de Cultura, Verònica Ruiz, ha qualificat aquest treball com “una guia del patrimoni natural i cultural del nostre territori” i amb “informació molt valuosa que mai s’ha reflectit en cap mapa”

Per la seua banda, Pau Fuster, membre de El Tossal Cartografies, ha explicat que “aquest mapa inclou a banda de la informació purament tècnica cartogràfica, un inventari extens de patrimoni: camins, sendes, elements etnogràfics com pous, fonts, forns de calç, carboneres, mollons, peirons, coves… i una toponímia ben treballada amb les persones majors amb vincles amb el territori”.

L’acte ha conclourà amb un bloc d’agraïments a totes aquelles persones i entitats que ha participat i col·laborat en aquest projecte i, en especial, a les persones majors que han posat a disposició del projecte el seu coneixement.

Els mapes es podran adquirir en format digital per a dispositius mòbils mitjançant l’APP Avenza Maps, la qual estarà disponible a partir del mes de març. En total, s’ha imprés una tirada de 4.000 exemplars que es poden adquirir en les principals llibreries de Castelló com també en la resta de ciutats del País Valencià i les principals llibreries especialitzades d’arreu d’Espanya.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari