Els hackers demanen rescat per a desencriptar la informació de l'Ajuntament de Castelló

Els hackers demanen rescat per a desencriptar la informació de l'Ajuntament de Castelló
31/03/2021 -

L’Ajuntament de Castelló ha convocat hui una reunió del Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal) per a abordar de manera específica l’atac informàtic al consistori en el si de l’òrgan de coordinació d’emergències d’àmbit municipal. Una trobada en el qual ha participat l’alcaldessa, Amparo Marco, el portaveu de l’equip de govern, José Luis López, la regidora d’Administració Electrònica i Innovació Digital, Monica Barabás, i representants de la part tècnica municipal, de secretaria de l’administració i del ple, i de serveis jurídics, urbans i d’emergències, a més dels tècnics de modernització.

“Des que advertim aquesta situació, l’Ajuntament està treballant per a restablir el sistema com més prompte millor i que l’atac informàtic tinga la menor afecció possible en els serveis a la ciutadania. S’han posat tots els recursos tècnics i humans necessaris a disposició per a resoldre al més prompte possible aquesta incidència i restablir la normalitat”, ha explicat l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, qui ha agraït “la labor incansable del personal tècnic”.

En la reunió s’ha fet una anàlisi de l’estat actual. En aquest sentit, s’ha aconseguit ja neutralitzar l’atac, per la qual cosa s’ha eliminat el problema de seguretat. A més, els serveis tècnics estan treballant en dues vies paral·leles: la cerca de l’origen de l’atac i el restabliment del sistema.

Segons el diagnòstic del qual es disposa, el tipus d’atac detectat és un ransomware, que consisteix a encriptar la informació de manera que es bloqueja l’accés a ella i es demana un rescat a canvi de desencriptar-la. Els especialistes informàtics han constatat que es tracta d’una nova versió d’aquesta mena de virus. L’atac ha inhabilitat des d’ahir eines de tramitació en línia com la seu electrònica, el portal tributari i la pàgina web, així com el sistema informàtic intern del consistori. Davant aquesta situació, s’ha presentat denúncia davant la Policia Nacional i s’ha notificat també al Centre Criptològic Nacional i a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Cal destacar que l’Ajuntament de Castelló compta amb un sistema de seguretat informàtica que compleix els estàndards exigits en matèria de ciberseguretat per a administracions municipals. De fet, recentment ha sigut actualitzat el sistema de seguretat.

Després del Cecopal, s’ha celebrat una sessió extraordinària de la Junta de Portaveus convocada per l’alcaldessa per a donar compte del succeït a tots els grups municipals. Demà se celebrarà una altra sessió del Cecopal i s’abordarà també aquesta qüestió en el si de la Junta de Govern Local.

Terminis i Atenció Ciutadana

Quant als terminis de tramitacions administratives, se suspendran tots els que depenen de l’administració municipal i que vagen en benefici de la ciutadania, com Jornals de Vila o les Ajudes Parèntesis. Aquests terminis seran ampliats almenys pel temps que dure la incidència perquè els possibles sol·licitants no es vegen afectats.

D’altra banda, el personal d’Atenció Ciutadana ha contactat amb les veïnes i els veïns que tenien cita prèvia tant per a demà dijous com per al dimarts per a traslladar la cita. El mateix dimarts avaluaran si es poden atendre les cites de les jornades posteriors, segons la situació. “Estem fent tot el possible per a evitar molèsties a les persones que acudeixen a aquests serveis d’atenció i, per a evitar esperes o desplaçaments innecessaris, optem per ajornar les cites”, ha explicat l’edil d’Atenció Ciutadana, Ignasi Garcia, qui ha agraït el treball del personal municipal d’atenció i la comprensió de la ciutadania davant aquests esdeveniments.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari