José Martí impulsa la Diputació del canvi apostant per la proximitat i la transparència

Martí ha visitat prop de 50 municipis i ha rebut a 30 alcaldes en el Palau Provincial, a més de 80 representants de la societat civil

José Martí impulsa la Diputació del canvi apostant per la proximitat i la transparència
30/12/2019 -

La Diputació de Castelló, presidida per José Martí, tanca un 2019 marcat per un gir total en les prioritats d’una institució renovada que s’ha mostrat més pròxima a les necessitats dels municipis en aquests primers sis mesos de mandat. Mig any en què “la Diputació del canvi ha deixat clar que es pot treballar amb més transparència, responsabilitat i exemplaritat”, ha subratllat Martí.

Una de les claus d’aquests primers sis mesos de govern progressista ha sigut la “proximitat” mostrada pel president de la Diputació amb els alcaldes i alcaldesses de la província de Castelló, “perquè el diàleg, la proximitat i la disposició a escoltar són fonamentals”. Un exemple d’això han sigut les reunions que ha mantingut amb els representants públics dels pobles i ciutats que integren les huit comarques castellonenques per a escoltar les seues necessitats i demandes de cara a l’elaboració del pressupost, unes trobades en les quals van participar 110 dels 135 alcaldes i alcaldesses de la província.

Aquesta proximitat també s’ha vist reflectida en la intensa agenda de tots els diputats i, molt especialment, del president, amb recepcions en el Palau Provincial i recorrent pobles i ciutats de totes les comarques. De fet, des de la seua presa de possessió, Martí ha rebut en el seu despatx a més de 30 alcaldes i alcaldesses i a més de 80 representants d’entitats, associacions i empreses de tota la província.

A més, el president ha visitat mig centenar de pobles per a conéixer el territori de primera mà i conversar amb els primers edils, els regidors i la ciutadania “amb l’objectiu d’estar al costat dels municipis, escoltar-los i treballar de la mà pel progrés de l’economia rural”.

Responsabilitat i eficàcia en la gestió

A l’hora de fer balanç, José Martí, també ha volgut posar en valor que l’actual equip de govern ha demostrat en aquest mig any que “es pot treballar amb responsabilitat, transparència i eficàcia”.

Una nova manera de fer política que s’ha vist reflectida en els pressupostos de 2020, “comptes amb un marcat caràcter municipalista que estan pensades per a millorar la vida de les persones i ajudar als municipis més xicotets del nostre interior a fer front al repte de la despoblació, tot això sense oblidar-nos de les grans ciutats perquè tots formem part de la província de Castelló”,

Els primers pressupostos aprovats per l’actual equip de govern, que ascendeixen a 148,9 milions d’euros, ja han reflectit aquest impuls de la institució en incrementar-se en 5,7 milions d’euros respecte a 2019. A més, contemplen importants novetats com el nou Pla 135, “en només sis mesos hem aconseguit millorar de manera substancial aquest pla amb tres mesures: els ajuntaments podran destinar a despesa corrent fins al 50% dels diners que reben de la Diputació; les baixes que es produïsquen en les adjudicacions de les obres es podran dedicar a despesa corrent, amb la qual cosa, els ajuntaments rebran de manera íntegra els fons del Pla 135; i hem redistribuït les quanties que reben els ajuntaments, ja que s’ha inclòs un criteri poblacional per a discriminar positivament als municipis de menys de 500 habitants”.

A les millores en aquest pla d’obres i serveis, s’uneix la creació, per primera vegada, del Fons de Cooperació Municipal, amb 5,6 milions d’euros, que doblega l’aportació que fins ara feia la Generalitat Valenciana, per la qual cosa els municipis de la província de Castelló rebran un total d’11,2 milions d’euros, “i tot això sense reduir la quantia del Pla 135 que es manté en 12,4 milions”.

Dedicació i vocació de servei

El president de la Diputació també ha posat l’accent en altres aspectes fonamentals del nou equip de govern: l’exemplaritat, la dedicació i la vocació de servei.

En aquest sentit, la Diputació del canvi ha apostat perquè tots els diputats i diputades del govern es dediquen per complet a la gestió de la institució sense que supose més despeses per a la casa. Així, s’ha reduït en 235.000 euros les retribucions fixes dels integrants de la corporació i el president, José Martí, cobra el mateix sou que el seu antecessor, 68.000 euros, encara que la seua dedicació és del 100% i no del 80% com succeïa en el cas de Javier Moliner, que sí que percebia a més ingressos de l’Ajuntament de Castelló. D’altra banda, s’ha deixat una sola vicepresidència, en mans de Patricia Puerta, enfront de les dues que va haver-hi en l’anterior mandat o les set que arribe a haver-hi en el passat. I Puerta percep el mateix que els dos vicepresidents de l’anterior mandat, però amb una dedicació del 100% i no del 70%, com ocorria amb Vicent Sales i Andrés Martínez. Quant als altres 12 integrants de l’equip de govern, 8 tenen una dedicació del 100%, cobrant també el mateix salari que els diputats de l’anterior equip de govern, la dedicació del qual era de tan sols el 55%.

A aquestes mesures salarials s’uneixen altres com la disminució del nombre de xofers que es dedicaven a l’equip de govern o l’eliminació de la despesa d’escortes per al president.

Quant a la transparència, una altra de les grans apostes de l’actual equip de govern, el president ha destacat la necessitat d'”acabar amb els quiosquets” i la “reducció progressiva dels convenis singulars, perquè el que volem és ser transparents i que tots els veïns i veïnes de Castelló, independentment d’on siguen, puguen optar a les subvencions d’aquesta casa per concurrència competitiva, en igualtat de condicions”.

Finalment, José Martí ha volgut recordar la creació d’àrees fins ara inexistents en la Diputació, com la de Memòria Democràtica o la d’Igualtat, i l’impuls d’unes altres, com a Acció Social, que en 2020 veurà el seu pressupost augmentat en dos milions d’euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari