Carlos Latre, Fill Predilecte, i ‘Pepín Marco’, La Filharmònica i la Confraria de la Puríssima Sang, Medalles d'Or de Castelló

La Junta de Portaveus aprova per unanimitat les concessions, el lliurament de les quals se celebrarà divendres que ve, 8 de setembre

Carlos Latre, Fill Predilecte, i ‘Pepín Marco’, La Filharmònica i la Confraria de la Puríssima Sang, Medalles d'Or de Castelló
28/08/2023 -

Carlos Latre rebrà el títol de Fill Predilecte de la Ciutat el pròxim 8 de setembre. En aquest mateix acte, que se celebrarà en el Saló de Plens de l’Ajuntament, Julio José Marco Roig (‘Pepín Marco’), la Molt Il·lustre Confraria de la Puríssima Sang i la Societat Filharmònica de Castelló recolliran la Medalla d’Or de la Ciutat. Així ho ha aprovat hui, per unanimitat, la junta de portaveus de l’Ajuntament de Castelló i el ratificarà el pròxim ple. “És un honor celebrar el 772é aniversari de la signatura del Privilegi de Trasllat de la ciutat amb un reconeixement a dos artistes extraordinaris, que han portat el nom de Castelló al més alt; i a dues entitats que són part fonamental de la nostra cultura i les nostres tradicions”, ha destacat l’alcaldessa, Begoña Carrasco.

Carlos Latre és un dels rostres més estimats i coneguts en el món de l’espectacle de tota Espanya i, per tant, un dels nostres grans ambaixadors a nivell nacional però també internacional. És un grauer orgullós, que sempre presumeix dels seus orígens i mostra la millor cara de la capital. Va començar la seua trajectòria professional en el món de la ràdio, com a locutor en la Cadena SER i en alguns programes dels 40 Principals i Cadena Dial, l’any 1996. Compta amb unes 600 veus de personatges registrades en el seu repertori i imita amb total perfecció a persones tant del món artístic, com a polític i fins i tot a membres de la reialesa. Actualment, el podem veure en el conegut programa televisiu ‘Tu cara em sona’ com a membre del jurat i també en diferents projectes artístics que protagonitza.

‘Pepín Marco’, que rebrà la distinció a títol pòstum, va ser un immens artista gaiater, que va treballar i va impulsar la posada en valor del monument com a símbol i element central de les festes fundacionals de la Magdalena, professionalitzant el seu disseny, creació i execució, sense perdre la seua faceta artesanal i tradicional. Va començar en 1994 a crear impressionants obres de llum, sent cinc vegades primer premi de gaiates grans i 11 el segon, tercer, quart i cinqué premi respectivament. Va iniciar la seua carrera en el món de l’ornamentació de carrosses en 1963, de la mà del gran mestre Tasio, i va continuar fins a 1981, amb Rafa Guallart. Va ser Portaler de l’Any en el 2011 i en 2016, Gaiater de l’*Any. Va ser un emprenedor nat i a aqueixa capacitat de treball li devem que creara i fora el primer president de l’Associació d’Artistes Gaiaters, que hui dia segueix activa defensant aquest ofici i ensenyant com fer una gaiata.

Respecte a la Molt Il·lustre Confraria de la Puríssima Sang de Jesús, és l’alma mater de la Setmana Santa castellonenca i ens permet gaudir en les processons amb el seu valuós patrimoni devocional, històric i artístic. I és que es tracta d’una de les germandats penitencials més antigues de les comarques castellonenques, naturalment, de la capital. Fundada en 1548, enguany se celebra el 475é aniversari de la seua fundació. Amb seu llavors en el Convent de Sant Agustí, la confraria va passar prompte a ocupar-se dels desvalguts i malalts de l’Hospital de la Vila, missió hospitalària amb la qual recuperaven el llegat tradicional de les ordres de l’Hospital i del Sant Sepulcre. Al costat d’aquesta, els seus confrares van assumir també la del culte a la Passió de Crist, mitjançant celebracions vàries, especialment, amb el pas del temps, en les processons penitencials de Setmana Santa.

Finalment, la Societat Filharmònica de Castelló, una de les societats més importants dins de la cultura castellonenca, compleix aquest 2023 cent anys de vida. Durant aquest temps s’ha consolidat com una de les entitats musicals de la nostra província de major prestigi i experiència, per la qual cosa ha influït de manera decisiva en l’activitat cultural castellonenca. Compta amb nombrosos concerts i una programació contínua de música clàssica interpretada per prestigiosos artistes, orquestres i agrupacions musicals. En el llibre ‘Memòria de la Societat Filharmònica de Castelló’, de Jaime Peris i Vicente Calduch, es recull part del seu abundant i pròspera història cultural.

L’alcaldessa ha agraït als portaveus de tots els grups polítics municipals la unanimitat del vot “perquè són unes distincions que entrega l’Ajuntament de Castelló i que representen a tots els castellonencs. És per això que el consens és tan important”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari