Cartells amb acusacions a professors per abús apareixen en la Universitat Jaume I

Pegats en la facultat de Socials, en alguns es pot llegir: “L’UJI no es va preocupar de mi, només del meu silenci”

Cartells amb acusacions a professors per abús apareixen en la Universitat Jaume I
12/02/2021 -

La Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I de Castelló apareixia ahir plena de cartells en els quals es denunciaven presumptes abusos que haurien sigut comesos per professors, perquè en algun d’aqueixos cartells se’ls cita amb nom i cognoms. La universitat, que ha admés l’aparició d’aquests fets, també ha assenyalat que fa uns dies la parada de Tram quedava empaperada per aquests cartells de denúncia anònims.

En alguns d’aqueixos cartells posa: “L’UJI no es va preocupar de la meua, sol del meu silenci” o “No vam dir res perquè (tal professor) ho havia fet moltes vegades i l’UJI mai feia res”. Davant aquesta mena d’acusacions, la Universitat no té un protocol determinat amb el qual actuar, però aqueix protocol està pensat per a quan es presenta una acusació signada per la persona que denuncia i no quan aquesta és anònima.

Els fets es van conéixer quan la pàgina de Facebook de‘ Subversives Castelló‘ va pujar ahir les fotografies. En el text, exposaven el següent: “Han aparegut aquests cartells per la Universitat Jaume IUJI on s’assenyalen els professors bavosos, maltractadors i agressors amb testimonis directes. Serà que les alumnes estan fartes d’aguantar tant d’assetjament, del seu silenciament per part de la universitat i que aquesta no actue? Una universitat que s’abandera de feminisme i igualtat no hauria de permetre que durant anys, aquests professors continuen exercint el seu càrrec impunement Agressors fora de l’UJI! Alcem-nos juntes per a fer-los caure!”.

En la mateixa pàgina de Facebook, Subversives Castelló denuncia també que són moltes les alumnes que haurien patit aquest maltractament i assetjament. Assenyalen que hi ha por de denunciar amb noms i cognoms i que l’única possibilitat de fer-ho és a través de denúncies anònimes.

Els protocols de l’UJI

Sense voler entrar en la polèmica, l’UJI ha explicat que manté uns protocols molt rigorosos quant a aquesta mena de temes, és a dir, en tot el que té a veure amb qualsevol mena d’abús, assetjament o maltractament d’estudiants, en aquest cas d’alumnes.

No obstant això, com s’ha explicat anteriorment, per a poder aplicar aquest protocol és necessari que es realitze una denúncia amb la seua acusació formal, signada amb noms i cognoms en el qual es compten els fets i, per tant, que no siga una cosa anònima.

Quan es presenta una denúncia, suportada per una persona que s’identifica adequadament, la Universitat inicia una investigació i obri un expedient. El procediment passa per verificar les acusacions i emetre un informe final. Aquest procediment s’ha aplicat en alguna ocasió i, almenys en una de les ocasions va derivar en la sanció d’un professor per una falta comesa.

No obstant això, el que ocorre amb el cas de la denúncia de Subversives Castelló, és que es promouen acusacions, però amb denúncies anònimes que no estan recolzades amb noms i cognoms de les alumnes que diuen patir aquest assetjament.

El passat 4 de febrer, la marquesina del Tram -assenyalava la Universitat- va aparéixer empaperada amb un munt de queixes en les quals se citava a professors concrets, amb noms i cognoms, com a autors d’actituds ofensives, poc ètiques o presumiblement assetjadores. Però aqueixes denúncies no estaven signades.

Per a la Universitat, aquest gest no serveix per a poder realitzar una investigació i a més, atempta contra el bon nom i la carrera d’aqueixos docents. Una altra cosa hauria sigut si les denúncies s’hagueren presentat en la Universitat, correctament signades.

El Consell de l’Estudiantat exigeix sancions

Fa escasses hores, El Consell de l’Estudiantat de la Universitat Jaume I ha demanat que se sancionen totes les agressions per assetjament sexual i per això anima a totes les víctimes d’aquesta mena d’abús al fet que ho denuncien, perquè així està establit en el protocol de la universitat. A més, han exigit que “totes les agressions sexuals han de ser penalitzades”.

En el mateix sentit destaca que el protocol vigent, denominat ‘Protocol per a la detecció, prevenció i actuació en els supòsits d’assetjament laboral, assetjament sexual, assetjament per raó de sexe, assetjament per orientació sexual i identitat i expressió de gènere a la Universitat Jaume I de Castelló‘, pot i deu millorar, per la qual cosa s’està treballant per a la creació d’un nou, juntament amb el vicerectorat corresponent” agregant que “treballarem perquè no es donen més casos i que s’atenguen totes les peticions”.

Al mateix temps, des del Consell de l’Estudiantat, assenyala el seu portaveu Elisa Bisbal: “demanem i necessitem que aquelles persones, víctimes d’assetjament, denuncien tot allò que està passant, sabem que no és fàcil, però cal fer-ho”. I per això, es posen a la disposició de totes aquelles persones que s’han sentit assetjades “saben que poden acudir a nosaltres en tot moment, que els ajudarem durant tot el procés de la denúncia i que vetlarem per la correcta aplicació de les mesures i protocols vigents”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari