Castelló busca avançar la seua recuperació econòmica per mar i aire

PortCastelló avança en l’estudi funcional de la seua estació intermodal per a millorar la connexió amb Madrid, Catalunya o Euoropa, mentre que l’aeroport està implementant una estratègia de diversificació

Castelló busca avançar la seua recuperació econòmica per mar i aire

Fa a penes una setmana, es confirmava una notícia clau per a la generació d’ús dels municipis de la Plana Baixa: la construcció de la mega sede logística d’Amazon a Onda. Un raig d’esperança davant el dur impacte econòmic que ha suposat la pandèmia del coronavirus en tot el territori que sembla respondre al pla Onda Logistic, però també a la seua ubicació, pròxima tant al Port de Castelló com a l’Aeroport. I és que les administracions públiques castellonenques estan buscant la recuperació i l’enfortiment del teixit industrial i empresarial a través de la mar i de l’aire.

Sens dubte, una de les bases amb les quals compte Castelló és el seu port, que té com a repte enfortir les connexions amb Madrid, tal com va assenyalar el nou president de l’Autoritat Portuària, Rafa Simó, en prendre el seu càrrec el setembre passat.

Per a això, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, liderada per Arcadi España, ha anunciat la convocatòria en les pròximes setmanes de la comissió mixta que validarà l’estudi funcional de l’estació intermodal de PortCastelló, el pas previ per a iniciar el projecte constructiu d’aquesta infraestructura “que permetrà atraure més empreses interessades a operar ací”, segons ha explicat Simó.

L’estudi funcional determina com es dimensionarà l’estació intermodal per a facilitar l’entrada de càrrega prevista en l’estudi de demanda. Així, es preveu que dispose de 30 hectàrees, un ampli mixt UIC ibèric amb vies de càrrega i descàrrega de 750 metres electrificades i connexió directa en tots dos sentits. Les principals destinacions dels trens que eixiran d’ella són Madrid, Andalusia, Catalunya, França, Alemanya i Itàlia, segons ha informat PortCastelló.

Per a això, Simó ha explicat que l’Autoritat Portuària destinarà 20,6 milions d’euros, mentre que Espanya s’ha compromés a agilitar tots els tràmits possibles per a validar l’estudi i iniciar les seues obres “perquè puga incloure’s en el Pla de Recuperació del Govern d’Espanya”.

Així mateix, des del port s’ha anunciat una inversió de 190 milions d’euros per a millorar les seues connexions ferroviàries en els accessos sud i la connexió interna entre dàrsenes, “que situaran al port entre els millors connectats del sistema portuari”, ha valorat Simó.

No obstant això, el mateix Simó va reivindicar en la seua presentació la necessària col·laboració amb les administracions públiques locals, autonòmiques, nacionals i europees, sobretot en aquest moment tan delicat en el qual la crisi sanitària ha derivat en una econòmica.

En la mateixa visió se situa l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, que ha assenyalat en una reunió amb la nova directora de l’aeroport, Blanca Marín, que “cal aprofitar les sinergies entre la ciutat i l’aeroport per a avançar en reptes comuns de desenvolupament turístic, industrial i logístic“.

Perquè Castelló i tota la província es convertisquen en un “pol d’atracció turístic i empresarial, reforçant la capitalitat de la ciutat”, és essencial que totes dues institucions siguen aliades, perquè l’aeroport “té un gran paper dinamitzador com a agent econòmic i social”, ha concretat.

“A Castelló, eixe futur desenvolupament logístic vindrà propiciat pel nou Pla General que està en l’última fase de la tramitació, i per una estació intermodal que servirà com a palanca de creixement econòmic”, ha afegit l’alcaldessa en la seua trobada amb la directora.

Per part seua, Marín ha explicat que l’aeroport “pretén consolidar-se com un motor de desenvolupament i de dinamització econòmica del territori”. Per a aconseguir aquest objectiu, “Aerocas està implementant una estratègia de diversificació de l’activitat, a fi d’aprofitar totes les potencialitats que ofereix la infraestructura”.

La directora general ha destacat la idoneïtat de treballar de manera coordinada amb l’Ajuntament de la capital en aspectes com la promoció turística, vinculada a les connexions de l’aeroport, o en el desenvolupament dels sectors industrial i logístic. En aquest últim sentit, ha incidit en què Aerocas està tramitant el desenvolupament de la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC), un projecte declarat estratègic per la Generalitat, que porta associada una inversió de 105 milions d’euros.

Així, tot apunta al fet que la coordinació entre administracions i la inversió en el port i l’aeroport podrien ser claus en la recuperació castellonenca i en l’atracció de noves empreses, seguint l’exemple d’Amazon, que podria generar fins a 1.000 llocs de treball amb la seua nova seu.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari