Castelló i la CHJ impulsen el projecte per a augmentar la capacitat de la desembocadura del riu Sec

La alcaldesa y el presidente de la confederación firman el protocolo de intenciones para resolver los problemas de inundabilidad en la zona

Castelló i la CHJ impulsen el projecte per a augmentar la capacitat de la desembocadura del riu Sec
27/05/2022 -

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), Miguel Polo, han signat un protocol d’intencions per a resoldre els problemes d’inundabilitat existents en la zona de la desembocadura del riu Sec, a conseqüència de la seua insuficient secció de desguàs, tenint en compte els cabals d’avinguda aportats al mateix pel barranc del Sol.

Marco ha posat en valor “la col·laboració entre l’Ajuntament de Castelló i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a agilitar aquests projectes de ciutat que reverteixen en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania”. “Aquest protocol que hem signat ens permet donar un impuls a un projecte estratègic, que donarà solució als problemes d’inundabilitat que es produeixen després d’episodis de fortes precipitacions, i atendrà així una demanda històrica de Castelló”, ha recalcat.

Per part seua, Polo ha posat l’accent en l’exercici de coordinació que suposa el protocol subscrit entre les dues administracions, una cosa necessària per a la instrumentació de les solucions al problema de la inundabilitat, en el marc de les competències respectives i en un prisma d’objectius comuns, en el si del vigent Pla de Gestió del Risc d’Inundació de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer.

El riu Sec és un llit efímer, que transporta aigua sol ocasionalment. La seua conca està sotmesa al règim torrencial de pluges derivat del fenomen meteorològic conegut com a gota freda, per la qual cosa el risc de patir avingudes és alt. La problemàtica actual en el tram final del riu Seco es caracteritza per la secció insuficient de la canalització i les restriccions al flux ocasionades per determinades infraestructures, especialment pel pont de la carretera CV-1501. A més, també existeix una altra problemàtica d’inundacions a l’entorn del barranc del Sol, situat a uns 6 quilòmetres aigües amunt de la desembocadura del riu Sec, que aporta a aquest importants cabals en situació d’avinguda.

Tots dos, el riu Sec i el barranc del Sol, formen part d’una Àrea amb Risc Potencial Significatiu d’Inundació (ARPSI) dins del Pla de Gestió del Risc d’Inundació de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer.

Fins i objecte del protocol signat

El document té per objecte la descripció de les intencions de col·laboració entre la CHJ i l’Ajuntament de Castelló, per a promoure la redacció de projecte i execució de les obres a realitzar a l’entorn de la desembocadura del riu Sec.

Així, la CHJ entrega a l’Ajuntament, el projecte bàsic de millora de la capacitat hidràulica de la desembocadura del riu Sec, on es dissenyen i descriuen les solucions necessàries per a adequar la desembocadura i poder complir amb els cabals del riu, més els cabals corresponents que puguen en un futur desguassar en ell a través del barranc del Sol, per als períodes de retorn que exigeix la normativa en vigent matèria d’aigües. Les actuacions dissenyades en el projecte són les següents:

A. Actuacions de millora de la capacitat de la canalització existent.
B. Adequació del pont de la CV-1501.

Les intencions exposades en el protocol han de plasmar-se en les futures actuacions a realitzar per cada administració en l’àmbit de les seues respectives competències. Així doncs:

• Correspondrà a la CHJ la redacció d’un projecte constructiu i l’execució de les obres relatives a “Actuacions de millora de la capacitat de la canalització existent”, amb la construcció de nous murs de major altura, localitzats en tots dos marges de la canalització del riu Sec, conforme al referit projecte bàsic.

• Correspondrà a l’Ajuntament de Castelló la redacció d’un projecte constructiu i execució de les obres corresponents relatives a “Adequació del Pont de la CV-1501”, amb la construcció d’un nou pont d’acord amb els condicionants descrits en el projecte bàsic.

A més, per a resoldre el problema d’inundabilitat en la zona del barranc del Sol, l’Ajuntament ja disposa d’un Pla General Estructural, que va entrar en vigor el 14 de gener de 2022, que permetrà el desenvolupament dels sectors urbanístics que queden afectats pel citat barranc, d’acord amb els condicionants hidràulics establits per la CHJ en el projecte bàsic que s’entrega a l’Ajuntament.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari