Castelló xifra en 8.000 tones menys de CO₂ a l'any la petjada verda dels projectes europeus

Marco destaca el foment dels desplaçaments a peu, amb bici i transport públic a través d’una xarxa ciclista i per als vianants connectada i segura

Castelló xifra en 8.000 tones menys de CO₂ a l'any la petjada verda dels projectes europeus
03/06/2022 -

Castelló transita de manera ferma cap a una economia baixa en carboni de la mà dels projectes que està materialitzant la ciutat gràcies a la inversió europea, que en els seus diferents programes i convocatòries supera els 47 milions d’euros, cofinançats per l’Ajuntament. Només els nous carrils bici i corredors ciclistes i per a vianants implementats a través dels Fons FEDER, la renovació integral de l’enllumenat urbà i l’aposta pels vehicles municipals de baixes emissions, suposen ja una reducció anual a la ciutat pròxima a les 8.000 tones de diòxid de carboni, l’equivalent a plantar més de 300.000 arbres.

Una quantia que s’incrementarà notablement quan finalitzen altres actuacions de segell europeu ja en marxa, com la remodelació de l’avinguda de Lledó, on les emissions de CO2 cauran de manera global en un 40% en el seu quilòmetre i mig de traçat; o la futura Zona de Baixes Emissions, que preveu rebaixar la contaminació per damunt d’un 80%, així com la remodelació de la plaça de la Pau per a guanyar espai per als vianants.

Gran part de la inversió europea que ha arribat a la ciutat en els últims quatre anys “s’ha dirigit a dissenyar projectes de mobilitat sostenible, amb el reforç de l’ús de la bici com a eix i el foment del transport públic”, i en general a promoure actuacions que aplanen la transició cap a una economia baixa en carboni “i a gaudir d’una atmosfera més neta i una ciutat més saludable i sostenible”, ha explicat l’alcaldessa, Amparo Marco.

Castelló, en el marc de la seua Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) cofinançada al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), ha destinat més de la meitat dels 20,2 milions d’euros que engloba a projectes amb impacte ambiental: més d’11 milions d’euros. D’ells, 6,7 milions d’euros del pressupost van destinats a finançar projectes tendents a conservar i protegir el medi ambient i a promoure l’eficiència dels recursos; i 4,6 milions d’euros a facilitar la transició cap a una economia baixa en carboni en tots els sectors.

En aquest últim bloc s’insereixen les operacions d’ampliació de la xarxa ciclista de Castelló, que evitaran l’emissió a l’atmosfera de 310 tones de CO₂ a l’any. Són quasi 10 nous quilòmetres: 5 d’ells distribuïts entre els tres trams habilitats en Ciutat del Transport, Casalduch i Gran Via; 800 metres al carrer Pascual Asensio i quasi 4 quilòmetres en el renovat Camí La Plana.

A més de l’aposta per la mobilitat sostenible, s’han desenvolupat altres projectes d’impacte ambiental com és la substitució amb tecnologia LED de la totalitat de l’enllumenat urbà (10% en el marc d’EDUSI i el 90% a través de l’IDAE, l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia). Són al voltant de 25.500 punts de llum -en sengles operacions cofinançades per FEDER- que lliuraran a l’atmosfera de 7.500 tones de diòxid de carboni i reduiran notablement la contaminació lumínica, segons els indicadors estimats per les àrees tècniques responsables de les dues actuacions.

Un altre dels projectes que aposten per una economia baixa en carboni és la renovació de la flota municipal de vehicles amb 19 nous turismes, furgonetes i ciclomotors 100% elèctrics i de baixes emissions que eviten 25 tones de CO₂ a l’any. Castelló ha instal·lat a més amb inversió europea cinc punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. “Tot això sense oblidar l’aposta pel transport urbà, millorant l’accessibilitat de les parades de bus i la informació en temps real que reben les persones usuàries a través de panells intel·ligents instal·lats en 41 punts de la xarxa local”, ha ressaltat Marco.

L’aposta per la mobilitat sostenible a Castelló es plasma, d’altra banda, en actuacions programades per al futur més immediat com el de pacificació del trànsit rodat en la plaça de la Pau i el seu entorn, un dels accessos principals al barri antic, on es preveu, a més de la limitació del trànsit, un nou carril bici que enllaça i prolonga l’existent al carrer Herrero. Aquesta actuació està inclosa en EDUSI i el seu objectiu és reduir la petjada de carboni en fomentar la circulació de vianants, de bicicletes i del TRAM, amb el repte d’aconseguir una ciutat ambientalment sostenible.

A través d’un disseny actual i obert, l’operació guanyarà espai per al vianant i incorporarà materials de quilòmetre 0, com el paviment ceràmic, per a contribuir a la reducció de les emissions de CO₂.

A la inversió canalitzada a través d’EDUSI se suma un altre macroprojecte amb impacte ambiental com és la Zona de Baixes Emissions, finançada a través del Pla de Recuperació i Resiliència Next Generation, que contempla l’ampliació de les àrees per als vianants i més carrils bici. La previsió és deixar que només circulen 10.060 vehicles (dels més de 50.000 actuals) per aquesta superfície de 745.000 metres quadrats per a rebaixar la contaminació per damunt d’un 80,50% i minorar també la saturació acústica.

També contribuirà a la reducció d’emissions de diòxid de carboni el futur corredor verd, ciclista i per als vianants de l’avinguda de Lledó, finançat per FEDER: cauran en un 40% de manera global en tot el traçat, d’1,5 quilòmetres, i arribarà fins al 80% en alguns trams del vial.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari