Castelló commemora el Dia Internacional del Poble Gitano i trenca amb els estereotips que afecten el col·lectiu

El regidor Jose Luis López valora #gitan@sdehoy, una campanya que visibilitza i dóna veu a joves referents gitanos de la ciutat

Castelló commemora el Dia Internacional del Poble Gitano i trenca amb els estereotips que afecten el col·lectiu
08/04/2019 -

Els #gitan@sdehoy donen una lliçó a les actituds i estereotips que hui dia continuen negativitzant a la comunitat. En el Dia Internacional del Poble Gitano, l’Ajuntament de Castelló, a través de l’Observatori Municipal d’Inclusió Social Gitana, ha organitzat una jornada de ponències per a donar veu a Juan Jarque i Sandra Salazar, dos referents d’ètnia gitana que lluiten contra aqueixa idea preconcebuda que afecta a la seua comunitat.

La jornada s’emmarca en una campanya que, sota el títol #gitan@sdehoy, mostra en alguns punts de la ciutat rostres de joves gitanos de Castelló. “Es tracta d’una exposició fotogràfica de persones que han sabut compaginar la seua trajectòria professional amb la seua identitat cultural, pese a l’estigma que els envolta”, ha aclarit el regidor de Benestar Social, Jose Luís López. Així mateix, l’edil ha assegurat que “amb aquesta campanya es pretén acabar amb la imatge tan estereotipada que porta arrossegant el poble gitano al llarg de la seua història, visibilitzant a persones amb estudis i un clar projecte de vida i fent de la nostra ciutat un espai cada vegada més inclusiu i intercultural”.

La jornada de hui ha anat encaminada en aquest sentit. El ponent Juan Jarque, graduat en Humanitats, Història i Patrimoni, vicepresident de la Fundació Panjab i president de la Unió de Venedors Ambulants, ha indagat sobre la Gran Batuda, també coneguda com a Presó general de gitanos de 1749. Jarque ha posat l’accent en com va viure el poble gitano aquest projecte d’extermine a la ciutat de Castelló. Per part seua, Sandra Salazar, graduada en Història i Patrimoni i professora del programa ‘Promociona’ de la Fundació Secretari Gitano ha parlat sobre la campanya Lliçó Gitana, orientada a donar a conéixer la història silenciada de persecució i dolor de la comunitat.

L’Himne Internacional del Poble Gitano ‘Gelem, Gelem’ (Vaig caminar, Vaig caminar) interpretat per Joaquín Bustamante, acompanyat a la guitarra per Ramón Jarque, ha suposat la rematada final d’una jornada en la qual s’honra la història del col·lectiu i es lluita per un futur inclusiu lliure de prejudicis i estereotips.

 

Observatori Municipal d’Inclusió Social Gitana

Espai del qual formen part les entitats Fundacion PANJAB, Fundació Secretariat Gitano, Associació Gitana, TallerJove Caritas i Projecte Amigó, l’objectiu del qual és unificar criteris d’actuació, procediment i metodologies d’intervenció que permeten dissenyar accions conjuntes amb un major abast i rendibilitat d’esforç.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari