Castelló dignifica a les víctimes de la repressió franquista amb un Memorial en el cementeri

L’alcaldessa posa en valor l’obra “com un espai per als oblidats” i símbol de “democràcia, llibertat i progrés”

Castelló dignifica a les víctimes de la repressió franquista amb un Memorial en el cementeri
01/11/2021 -

Castelló ha celebrat hui la festivitat de Tots Sants, durant la qual han acudit desenes de persones als dos cementeris de la ciutat al llarg de tota la jornada. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, la regidora de Cementeris, Isabel Granero, i altres membres de l’equip de govern, han assistit al cementeri de San José, i han participat en l’acte d’homenatge als difunts celebrat en el quadre civil, centrat en el nou Memorial construït per a poder reubicar a víctimes de la repressió franquista que estan sent exhumades de la fossa comuna.

L’alcaldessa, que abans de la seua intervenció ha procedit a encendre el peveter del memorial, ha assegurat que es tracta “d’un espai de dignitat per a les víctimes del franquisme, per als oblidats que mereixen ser recordats, que permetrà que les restes procedents de les exhumacions que no han sigut identificats, reposen amb la solemnitat que mereixen”. Així mateix, Marco ha apuntat que “serà un testimoniatge permanent per als castellonencs i les castellonenques de hui, però, sobretot, serà una lliçó democràtica per a les ciutadanes i els ciutadans del demà. Perquè si d’alguna cosa ens pot servir la tragèdia de la repressió és la voluntat de transcendir i de servir de guia per a la bona democràcia, per a la llibertat i per al progrés que es va negar a milers de castellonencs”.

En aquest sentit, Marco ha dit que “és moment de continuar avançant en drets, amb la nova Llei de Memòria Democràtica que ha promogut el Govern d’Espanya i està ara en el tràmit parlamentari en el Congrés”. “La societat democràtica ha de continuar buscant el reconeixement dels qui van patir persecució o violència per raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa, d’orientació i identitat sexual”, ha apuntat. “Des de l’Ajuntament de Castelló tenim clar que les iniciatives de restitució de la memòria democràtica han de tindre el manteniment legal necessari”, ha valorat. En aquesta línia, Marco ha ressaltat que “així ho hem defensat sempre i així seguirem. Perquè amb la llei de la nostra mà, podrem superar tots els obstacles que tracten de posar en el camí aquells que se situen en els extrems de la democràcia”.

Inversions en el cementeri

L’Ajuntament de Castelló ha destinat 26.000 euros en la construcció d’aquest Memorial en homenatge a les víctimes de la Guerra Civil. D’altra banda, cal recordar que també invertirà prop de 225.000 euros en la realització de millores de les instal·lacions de San José, principalment per a la reforma de vials i la millora del drenatge.

Finalment, i per a facilitar l’accés als dos cementeris, està actiu un servei especial de transport urbà, amb una línia circular d’autobús entre el parc Ribalta i els dos cementeris. Així mateix, a l’entorn del cementeri de San José s’han habilitat quatre zones d’aparcament i agents de la Policia Local i Agents de Mobilitat Urbana han regulat el trànsit en els voltants dels cementeris.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari