La ciutat de Castelló, un exemple de mobilitat urbana sostenible

Les seues accions en aquest àmbit la van portar a ser finalista en premis europeus

La ciutat de Castelló, un exemple de mobilitat urbana sostenible
23/12/2020 -

Castelló de la Plana destaca, entre altres coses, pel seu eficaç pla de mobilitat urbana sostenible. Gràcies a aquesta iniciativa, ja va ser reconeguda en 2019 com la segona millor ciutat accessible europea, en quedar tan sols per darrere de Varsòvia. Així, la ciutat ha volgut continuar millorant quant a la mobilitat de la ciutat per a convertir-se en un exemple de sostenibilitat urbana.

Accions de mobilitat sostenible

L’Ajuntament de Castelló ha realitzat, sobretot en els últims anys, diverses propostes en mobilitat que l’han feta ser tot un exemple a seguir. Per exemple, el foment de l’ús de transport públic ha sigut un dels seus senyals d’identitat. Recentment, l’ajuntament va repartir 400 abonaments per a fomentar l’ús d’aquest tipus de transport entre els joves (100 targetes anuals per al servei de Bicicas i 300 amb 20 viatges per a l’autobús urbà i el TRAM).

Entre aquestes accions, el foment de l’ús de la bicicleta, no tan sols en els joves, sinó també per a la resta de la societat, és un pilar fonamental. El mes passat, l’ajuntament va llançar la campanya ‘Amb bici, guanyes’, que ressalta l’impacte positiu d’aquest mitjà de transport sobre la salut, el medi ambient i la vertebració de la ciutat. A més, Castelló pretén aconseguir fins a uns 100 quilòmetres de carril bici, després de la incorporació de dos trams més a la ciutat.

Davant aquesta qüestió, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ja es pronunciava a favor d’una ciutat sostenible en la qual la bicicleta es converteix en un eix central: “ampliem la xarxa ciclista de Castelló fomentant la mobilitat urbana sostenible i afavorint així la transició cap a un model de ciutat més verda, amb nous traçats ciclistes com els del carrer Músic Pascual Asensio i l’avinguda Castell Vell, que actuen com a element vertebrador i integrador de les diferents zones urbanes”.

El passat 15 de setembre, Castelló es va sumar a la setmana europea de la Mobilitat 2020 amb un nou curs online i el Dia Sense Cotxes. Es va crear un curs en línia sobre mobilitat sostenible dirigit a l’alumnat de Primària, que pretenia sensibilitzar sobre tres qüestions fonamentals: la mobilitat sostenible i la seua repercussió sobre el canvi climàtic; les normes de seguretat viària i especialment les mesures de seguretat enfront de la covid-19; i la importància dels camins escolars. El Dia sense Cotxes es va desenvolupar com una reivindicació de l’espai públic per al vianant i en el qual es van tallar diversos carrers de la ciutat.

Cal recordar que la Comissió Europea va fixar dos ambiciosos objectius per a la mobilitat urbana, que són l’eliminació progressiva d’automòbils de combustible convencional a les ciutats per a 2050; i avançar cap a la logística urbana de zero emissions en els principals centres urbans per a 2030.

El regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, va exposar el 12 de desembre l’informe d’emissions de 2018, corresponent al primer Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia d’Europa de 2030. Aquest informe comptabilitza un total de 184.234 tones de C02, un 13% menys que en 2008, tenint en compte que no s’han comptabilitzat les emissions del transport privat. L’enllumenat públic ha protagonitzat una reducció d’un 40% (de 6.143 a 3.706), que en l’àmbit públic compensa l’augment del 6% del consum en edificis municipals a causa d’un increment dels mateixos (de 2.324 a 2.471). Per altra banda, el sector serveis ha disminuït un 25% (de 124.097 a 92.895), mentre que el domèstic ha crescut un 7, 82%, de (78.987 a 85.162). En definitiva, el sector serveis acapara el 36% d’emissions, el sector domèstic el 27%, el transport un 37% i l’enllumenat i dependències públiques només un 3%.

No obstant això, Navarro va admetre que les actuacions en infraestructures públiques han complit, però que només representen una mínima part respecte al sector privat (12.351 tones de C02 enfront de 373.304). Així, el regidor ha destacat la necessitat d’aprofundir en polítiques de planificació que incidisquen en aquest sector. Sobre aquest tema, va manifestar que únicament el 10% dels edificis de més de 50 anys han passat l’Informe d’Avaluació d’Edificis. Navarro va ressaltar l’aposta per a millorar l’eficiència energètica i ha afegit que ara existeix l’eina legal que permet la creació de comunitats energètiques locals per a fomentar l’autoconsum.

Castelló continua treballant per a consolidar a la ciutat com un dels exemples a seguir en l’àmbit de la mobilitat sostenible. Malgrat els reconeixements, tant europeus com nacionals, des del consistori s’anima a continuar en aquesta mateixa línia i continuar treballant per a aconseguir eixos objectius i reduir al mínim les emissions dels gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari