Castelló fixa la sostenibilitat, el benestar i l'ordenació del territori com a objectius del seu nou model urbanístic

L’Ajuntament destaca el Pla General com a palanca de recuperació social i econòmica en el Dia Mundial de l’Urbanisme

Castelló fixa la sostenibilitat, el benestar i l'ordenació del territori com a objectius del seu nou model urbanístic
08/11/2021 -

El nou model urbanístic de Castelló que impulsa l’Ajuntament i es plasma en el Pla General que s’està ultimant fixa la sostenibilitat, la qualitat de vida de la ciutadania i l’ordenació del territori com a objectius estratègics, per a satisfer les necessitats socials i econòmiques de la població actual i futura, conforme a la capacitat d’acolliment del territori, de manera compatible amb la conservació i la millora dels seus recursos naturals, i els seus valors ambientals i patrimonials.

“El nou Pla General serà una palanca de recuperació social i econòmica per a Castelló, i crearà noves oportunitats sota criteris de sostenibilitat i de benestar per als nostres veïns i veïnes, fent un ús racional del territori, i per això el volem posar en valor hui, en el Dia Mundial de l’Urbanisme. Una jornada per a abordar l’ordenament urbanístic des d’una perspectiva global”, ha assegurat l’alcaldessa, Amparo Marco.

El planejament urbanístic recull una superfície de més de 6,4 milions de metres quadrats que seran destinats a sectors de nous desenvolupaments per a activitats econòmiques (4,2 milions de metres quadrats) i residencials (2,14 milions de metres quadrats). I quant a infraestructura verda, preveu ampliar fins als 1,2 milions de metres quadrats la superfície de parcs públics, la qual cosa suposa un augment de 383.000 metres quadrats i superar la ràtio de 5 m² de superfície de parc públic per habitant.

Entre les directrius estratègiques del pla, destaquen la cohesió del teixit urbà dins un model de ciutat compacta, de caràcter inclusiu, que aposta per una ciutat sostenible, segura i integrada. “Un ordenament que retorne el protagonisme a la ciutadania dins dels barris, facilitant la mobilitat ciclopeatonal i prioritzant al vianant, integrant els valors naturals paisatgístics i mediambientals en l’entorn urbà i rural, i facilitant el seu gaudi i la percepció paisatgística de l’entorn”, com ha destacat el regidor d’Urbanisme, José Luis López.

Respecte a sostenibilitat, el nou Pla General identifica i vertebra el territori a través de la infraestructura verda, posant en valor el medi natural i rural i la protecció del patrimoni cultural i natural, així com fomentant la seua conservació i posada en valor. Quant als objectius relatius a la qualitat de vida de la ciutadania, destaca el foment de la qualitat de l’ambient urbà, mitjançant la rehabilitació, la recuperació d’àrees vulnerables i degradades, identificant i potenciant una xarxa interconnectada de parcs, dotacions i equipaments públics de caràcter integrador. I en referència a l’ordenació, possibilita un desenvolupament urbà concentrat, permetent la implantació de les diferents activitats en què es basa l’economia local.

El segon tinent d’alcaldia, Ignasi Garcia, ha destacat que “el Pla General deixa arrere les especulacions i les desigualtats que en el passat, i durant massa temps, han perjudicat molts sectors i barris de la nostra ciutat. De fet, la seua posada en marxa serà un revulsiu econòmic i industrial que suposarà la creació de més llocs de treball”. A més, Garcia també ha assenyalat que el nou Pla General “és un projecte que construïm per la cohesió territorial, la sostenibilitat i el benestar de les famílies. Un model de ciutat més integrador i verd per a avançar cap a un Castelló de drets i d’oportunitats”.

“Castelló serà en uns mesos un exemple a seguir en l’ordenació del territori contemporània, en l’aposta per un model urbà verd i que situe la prioritat en les formes de vida, de mobilitat i de relació amb l’entorn a una majoria plural i diversa. Amb el nou Pla General, l’urbanisme deixarà de ser una matèria reservada a uns pocs i començarà a ser un procés de definició de la vida en comunitat que atén les necessitats i els interessos de tots i totes”, ha afirmat el tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro.

Pel que respecta a la tramitació, l’Ajuntament de Castelló està ultimant el document del Pla General Estructural (PGE) que inclou les modificacions assenyalades en els últims informes sectorials per a elevar-ho a ple i remetre-ho després al Servei Territorial d’Urbanisme. Una tramitació per part del consistori que impulsa l’aprovació definitiva del PGE mentre es continua treballant en la resolució d’al·legacions al Pla d’Ordenació Detallada (POP).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari