Castelló incorporarà la perspectiva de gènere en els ingressos municipals

L’Ajuntament de Castelló farà un pas més en la seua aposta decidida per aplicar la perspectiva de gènere en els seus pressupostos i seguir avançant per una ciutat més igualitària. Per a això incorporarà progressivament l’enfocament de gènere en els ingressos municipals, el que suposarà tindre en compte els efectes diferenciats que els impostos, taxes i preus públics tenen en la vida de les dones i homes de Castelló.

De fet, Castelló ja ve aplicant una metodologia de pressupost amb enfocament de gènere des del 2016 focalitzada en la despesa i inversió pressupostària municipal. Ara, per tal de continuar impulsant la igualtat real en tots els àmbits de la societat, el consistori ha encomanat un estudi a l’experta en economia feminista, Elena Saura, per anar més enllà en temes de fiscalitat municipal i igualtat.

Aquest estudi, que ha analitzat més d’un 40% del pressupost dels ingressos municipals del 2020, presenta una primera aproximació a l’anàlisi de gènere d’impostos directes com l’impost sobre béns immobles (IBI), l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM), taxes de fem o terrasses, o preus públics d’activitats culturals i esportives, entre d’altres.

Així doncs, pel que fa per exemple a l’IBI, les recomanacions sobre les que ara treballarà l’Ajuntament de Castelló se centren en recollir dades desagregades per sexe per poder fer un anàlisi major, donar suport a les dones víctimes de violència masclista amb problemes per pagar l’impost, visibilitzar els distints models de famílies com les monoparentals, afavorir les persones majors de 65 anys, persones aturades de llarga duració, etc. En definitiva, tindre en compte el nivell de capacitat econòmica de les persones contribuents.

La regidora d’Igualtat, Verònica Ruiz, ha assenyalat que “les dones són qui tenen una major taxa de desocupació, major temporalitat en els seus treballs, treballs més precaris, pensions més baixes i això suposa menys ingressos. Llavors, l’implementació d’aquesta perspectiva en els ingressos municipals pretén afavorir i beneficiar a les persones que tenen menys i seguir impulsant una Castelló més igualitària”.

Ruiz també ha expressat que amb “aquest pas més en pro de la igualtat a la ciutat, ens posem a l’avantguarda de ciutats igualitàries – junt amb Barcelona que ja compta amb aquest projecte – tal com hem fet amb la perspectiva de gènere en la despesa i inversió pressupostària municipal, on Castelló som un exemple i des d’on es fixen moltes altres ciutats de l’Estat”.

El regidor d’Hisenda, David Donate, ha destacat que l’Ajuntament compta amb una àmplia experiència en l’estudi de l’impacte amb perspectiva de gènere des del punt de vista de les despeses del pressupost municipal. “Ara, gràcies a aquest treball conjunt de les regidories d’Igualtat i Hisenda, aquesta anàlisi s’amplia als ingressos municipals, tot això amb un clar objectiu, el d’apostar per una fiscalitat més justa i, sobretot, més inclusiva”, ha manifestat.

El Servei d’Igualtat d’Oportunitats començarà a treballar de forma coordinada amb els departaments d’Hisenda i Gestió Tributària i Estadística per tal de dur endavant aquest projecte progressivament en futures ordenances fiscals.