Castelló mostra la petjada verda de la inversió europea en el Dia Mundial del Medi Ambien

Castelló mostra la petjada verda de la inversió europea en el Dia Mundial del Medi Ambien
02/06/2021 -

Reduir en 50 quilòmetres setmanals els desplaçaments en vehicle privat és un gest quotidià i assequible que ajudaria a perfilar una ciutat més sostenible i saludable: a l’any suposaria reduir en 450 quilos per persona les emissions de CO₂ a l’atmosfera, l’equivalent a plantar cinc nous arbres. L’Ajuntament de Castelló es marca com a repte fomentar entre la ciutadania els desplaçaments a peu, amb bici i transport públic amb motiu de la celebració, aquest dissabte, 5 de juny, del Dia Mundial del Medi Ambient. “Tenim una ciutat idònia per a aquesta mena de mobilitat alternativa i neta, sense distàncies llargues, còmoda, accessible i amb infraestructures i projectes, molts materialitzats amb inversió europea, que faciliten aquesta manera de desplaçar-se per la ciutat”, explica l’alcaldessa, Amparo Marco.

Un mapa amb diverses de les rutes habituals que poden fer-se per l’entramat urbà de Castelló, on cada persona usuària pot veure el temps invertit en cada desplaçament tant si ho fa caminant, sobre dues rodes o en bus, centra la campanya de divulgació ciutadana que ha posat en marxa el Consistori en diversos espais urbans pel Dia del Medi Ambient. La iniciativa convida a més a veïns i veïnes a deixar empremta verd i a guanyar salut, cobrint a peu els 7 quilòmetres diaris que l’Organització Mundial de la Salut recomana caminar per a estar en forma.

Els recorreguts d’aquest mapa transiten a més per diversos dels projectes d’impacte ambiental que la ciutat ha materialitzat i continua materialitzant gràcies al cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Entre ells, l’ampliació de la xarxa de carrils bici: els quasi 7 nous quilòmetres ciclistes de segell europeu ja actius eviten l’emissió a l’atmosfera de més de 200 tones equivalents de diòxid de carboni per exercici. A més, el corredor verd per a ciclistes i vianants de 4 quilòmetres desplegat en el renovat Camí La Plana contribueix a incrementar aquestes dades, amb una reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de 110 tones a l’any.

A respirar un aire més net ajuda també un altre dels projectes que aposten per una economia baixa en carboni: la renovació de la flota municipal de vehicles amb 19 nous turismes, furgonetes i ciclomotors 100% elèctrics i de baixes emissions que eviten 25 tones de CO₂ a l’any, i la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Un altre de les principals picades d’ullet al planeta arriba amb la substitució amb tecnologia LED de la totalitat de l’enllumenat urbà: al voltant de 25.500 punts de llum -en sengles operacions cofinançades per FEDER- que alliberaran l’atmosfera de 7.500 tones de diòxid de carboni i reduiran notablement la contaminació lumínica.

S’uneix a aquesta inversió europea amb impacte verd l’aposta pel transport col·lectiu, potenciant l’ús del bus urbà gràcies a les plataformes que milloren l’accessibilitat i seguretat de les parades; o l’emergència de nous espais verds que conviden al passeig i a l’esport a l’aire lliure, com és el mateix Camí La Plana o el renovat parc de la Panderola del Grau.

“El rodatge i posada en marxa a Castelló de diverses de les actuacions cofinançades per Europa a través dels fons FEDER perfilen ja un model urbà amb plusos palpables en matèria de sostenibilitat”, recorda Marco.
En aquest sentit, detalla que dins de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat EDUSI-Transforma Castelló, que canalitzarà fins a 2022 un total de 20,2 milions d’euros -la meitat dels 40 milions d’inversió europea captats per l’Ajuntament- el gruix del pressupost va destinat a finançar projectes tendents a conservar i protegir el medi ambient i a promoure l’eficiència dels recursos, així com a facilitar una economia baixa en carboni. Així, dels 20,2 milions d’EDUSI, 11,3 milions tenen com a destí perfilar una ciutat amb petjada verda.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari