Castelló permetrà en el seu transport públic parades a demanda per a dones o l'accés amb animals de companyia

Ribes destaca que el document se sotmet a informació pública durant 15 dies per a la seua consulta i presentació d’aportacions

Castelló permetrà en el seu transport públic parades a demanda per a dones o l'accés amb animals de companyia
07/10/2021 -

L’Ajuntament de Castelló, a través de l’àrea de Mobilitat Sostenible, sotmet a partir de demà a audiència i informació pública el Reglament del Transport Públic Urbà amb autobús de Castelló actualitzat. Un text aprovat inicialment pel ple municipal el febrer del 2013 que introdueix ara novetats com la regulació de les parades intermèdies per raons de seguretat des d’una perspectiva de gènere (parades de bus a demanda per a dones), l’accés a l’autobús amb animals de companyia o la possibilitat de transportar bicicletes plegables i altres vehicles de mobilitat personal. A més, es permet fer transbord en el termini d’una hora en qualsevol línia i amb qualsevol títol de transport, excepte amb el bitllet ordinari.

Aquesta actualització també incideix específicament en l‘atenció a l’accessibilitat universal i manté la regulació d’aspectes com les condicions generals del servei, els drets i deures de les persones usuàries del servei, les obligacions de la concessionària, els títols de transport o el règim sancionador, entre altres.

“Actualitzem el reglament del transport públic després de més de huit anys des de la seua aprovació per a introduir importants novetats que hem impulsat en els últims mesos, com les parades a demanda per a les dones, la possibilitat d’accedir amb animals de companyia o el transport de bicicletes plegables”, ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Jorge Ribes. “L’actual reglament s’havia quedat obsolet, per la qual cosa era necessària una actualització de la normativa per a adaptar-la a la realitat i a les circumstàncies de la prestació del servei actual”, ha insistit Ribes.

Respecte a les novetats, en les parades a demanda per a dones, s’estableix que “l’Ajuntament podrà autoritzar parades intermèdies, fora de les prefixades, en les línies, trams, condicions i horaris que es determinen per a cada servei, atenent, especialment, a raons de seguretat o accessibilitat i sempre des d’una perspectiva de gènere i d’inclusió social”. Quant a l’accés de bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal, s’especifica que “les bicicletes plegables i altres vehicles de mobilitat personal com ara patinets, patinets elèctrics, monopatins i altres anàlegs. És obligatori que la bicicleta o el vehicle de mobilitat personal estiga plegada, quan això siga possible, abans de pujar al vehicle, havent de situar-se en la plataforma central i estant subjecta en tot moment pel seu propietari i propietària”.

I quant a l’accés d’animals de companyia, sobre la base de l’actualització del reglament que se sotmetrà a informació pública, “es permet viatjar en el vehicle portant xicotets animals de companyia, subjectes als braços o dins de receptacles idonis, sempre que no produïsquen molèsties a l’olfacte, a cau d’orella o en general al confort dels restants viatgers i viatgeres. S’exceptuen de l’anterior, els gossos pigalls, d’assistència o de suport que estiguen acreditats per a aquestes funcions per centres homologats, podent viatjar en les condicions que s’establisquen en la normativa d’aplicació, en tot moment al costat de la persona que assisteixen”.

A més, el reglament compta amb l’informe d’impacte de gènere amb una sèrie de recomanacions a tindre en compte des de la perspectiva de gènere referit més a la forma i avaluació de la prestació del servei que a la mateixa disposició reglamentària, que ha sigut redactada amb llenguatge inclusiu.

També s’han tingut en compte observacions i suggeriments formulats per diferents serveis municipals, com ara Policia Local, Gent Gran, Joventut i Infància. Entre elles destaquen l’accés per la segona porta de l’autobús a les persones que requerisquen l’ús d’altres elements de suport com a bastons, crosses o caminadors; donar prioritat en l’accés al vehicle a les persones amb mobilitat reduïda, que porten bebés, persones majors o dones embarassades. A més, els objectes perduts, quan no siguen reclamats pels seus amos o propietàries, hauran de ser depositats per l’empresa que presta el servei de l’autobús en l’oficina municipal de gestió d’objectes perduts, en lloc d’en les dependències de la Policia Local; i per al bo jove de 10 viatges, considerar persona jove als/les menors de 30 anys (fins ara era per als/les menors de 26 anys).

Durant un termini de 15 dies, a partir de demà, el reglament del transport públic actualitzat es podrà consultar en la pàgina web municipal (www.castello.es) i presentar les aportacions que es consideren oportunes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari