Castelló recorda les víctimes i incideix en la prevenció per a commemorar el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere

Castelló recorda les víctimes i incideix en la prevenció per a commemorar el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere
25/11/2020 -

La regidora de Feminisme i LGTBI, Verònica Ruiz, ha participat en els actes commemoratius del 25-N. Les activitats han estat impulsades pels Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO) en col·laboració amb La Plataforma per la Igualtat i amb altres institucions com la Generalitat, la Diputació i la Subdelegació. En total, han programat una vintena d’actes per commemorar el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, els quals s’han dut a terme durant tot el mes.

“La resposta a la violència de gènere ha de ser unànime i integral: hem de treballar des de les institucions i des de la societat civil i des de tots els àmbits per acabar amb un problema que lastra el present de moltes famílies però que condiciona el futur de tota la societat”, ha assegurat la regidora de Feminismes i LGTBI. La regidora ha lamentat que “la violència cap a les dones és la mostra més salvatge de discriminació, la conseqüència d’una desigualtat que, per desgràcia, es fa evident també en el món laboral i la realitat socioeconòmica que viviem les dones”.

Ruiz ha visitat a primera hora la mostra col·lectiva ‘Ciutat lliure de violència masclista’ en la qual han participat prop de 30 associacions que han decorat les més de 1.000 casetes de fusta. L’exposició es pot visitar fins a les 18.00 hores en el Passadís de les Arts. A més a més, des de principis de mes, es pot visitar al mateix punt l’exposició ‘Mites de la violència masclista’, la qual inclou una visita guiada amb cita prèvia.

Entre els actes més solemnes, també ha destacat el minut de silenci que s’ha guardat a les 12.00 hores en record de les víctimes de la violència de gènere a la plaça Major. La programació de la jornada continua amb el cicle de Cine i Dona, per al qual s’ha programat la projecció de ‘La Llum d’Elna’, un film sobre la maternitat en els camps de refugiats (Teatre del Raval, 18.30 hores). A la mateixa hora, Adona’t ha organitzat una xerrada al voltant de la nova llei valenciana d’igualtat, a càrrec de Vicenta Tasa Fuster i Alicia Villar Aguilés, sota el títol ‘Igualtat inclusiva, cap a la nova llei valenciana d’igualtat’ (Museu de Belles Arts).

Incidència de la violència de gènere a la ciutat

L’àrea d’Igualtat ha realitzat més de 600 enquestes durant tot el mes de novembre per analitzar la incidència violència de gènere en la ciutat, així com el grau d’afectació de la crisi sanitària en la coresponsabilitat domèstica i de les cures. En eixe sentit, s’han realitzat estudis en els sis districtes i amb dones de diferents edats per veure la situació real de la qual es parteix per fer front a la violència masclista. Els resultats es publicaran properament en un informe detallat en què ja treballen les professionals del SIO.

Protocol interdepartamental

En el III Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes, l’Ajuntament ha impulsat el Protocol Municipal d’Actuació Coordinada per a l’Atenció Integral de les Dones Víctimes de Violència de Gènere. Es tracta d’un document que estableix “els procediments d’actuació i coordinació dels diferents departaments i serveis implicats en la intervenció de casos de la violència contra les dones”. Sota el protocol interdepartamental, el SIO gestiona les alertes que es reben d’altres àrees i centralitza l’atenció i el seguiment a les víctimes.

Educació i prevenció

La regidoria de Feminismes i LGTBI inclou accions dirigides a l’alumnat de secundària, com a part del programa de prevenció i sensibilització sobre la violència de gènere en l’adolescència. Un dels objectius és conscienciar al voltant de l’ús de les noves tecnologies i de les xarxes socials. Per a l’alumnat de primària, les accions del SIO busquen treballar i fomentar la igualtat i a més, el programa municipal inclou formació per al professorat en matèria d’igualtat.

Cal assenyalar que, des de l’Ajuntament i el Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO) s’han organitzat diferents tallers durant tot el mes de novembre per a l’alumnat de 4º d’ESO i, també, per al de cinqué i sisé de primària. A més a més, a principis de mes es van inaugurar les exposicions de ‘Dones en lluita’ i ‘Llibertat entre fotos’, en el Menador Espai Cultural i la Façana del mercat respectivament.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari