Castelló reforça la seua aposta per l'agricultura ecològica per a defensar el dret a una alimentació sana

L’Ajuntament de Castelló s’uneix a la campanya ‘Alimentació és salut’ de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia d’Espanya per a impulsar la producció i consum de productes ecològics

Castelló reforça la seua aposta per l'agricultura ecològica per a defensar el dret a una alimentació sana

Castelló reivindicarà l’alimentació com un dret vinculat a la salut i al benestar físic, mental i social amb la fi última de dignificar l’agricultura i aconseguir una major relació entre productors i productores locals i consumidors. Així ho ha explicat aquest matí el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha anunciat l’adhesió de l’Ajuntament de Castelló a la campanya que abandera aquesta qüestió, ‘Alimentació és salut’.

Es tracta d’una campanya posada en marxa per la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia d’Espanya que reforça aquest dret a l’alimentació i l’impuls de l’agricultura sostenible en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’Agenda Urbana 2030, la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2023 i altres projectes europeus i locals de la mateixa ciutat que condueixen a la reactivació agrària i al canvi de model productiu del sector.

En aquest sentit, Navarro ha assenyalat que els objectius d’aquesta campanya són conéixer la importància per a la salut d’una alimentació saludable, potenciar la importància per a l’entorn de tindre una agricultura sostenible i de proximitat i redignificar la figura dels agricultors i agricultores pel seu rol en la societat.

“La Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia d’Espanya destaca l’alimentació com un dret vinculat a la salut i al benestar físic, mental i social i no solament com l’absència de malalties, alguna cosa que és fonamental comprendre”, ha afegit, i ha posat com a exemple la “falsa creença” que els productes ecològics són només accessibles per a les classes socials més altes, “ja que depén del lloc en el qual el comprem”.

En aquest sentit, el regidor de Transició Ecològica ha assenyalat que per a aconseguir aquest repte cal reactivar l’agricultura sostenible i de proximitat. Segons el Diagnòstic del Sistema Agroalimentari de Castelló, hi ha un 43% de parcel·les abandonades en el terme municipal i si s’aconseguira canviar el model d’alimentació a un sostenible a través de la regeneració d’aquestes parcel·les s’absorbiria almenys el 3% de les emissions de carboni anual de la ciutat.

Per això, ha assenyalat que des del consistori s’està treballant en vies que permeten un major contacte entre productors locals i consumidors, amb més posats de venda estable, mercats específics de venda directa – com la Fira de la Taronja -, venda directa des de mercats no sedentaris o amb la creació d’una marca pròpia per a aquests productes.

A més, ha posat l’accent en l’impacte sobre la salut d’una mala alimentació i ha explicat que “des de 1945, el consum de plaguicides ha augmentat en un 3.300% i un 22% de la població espanyola té sobrepés”. A més, ha continuat, “el 85% dels xiquets i xiquetes no menja diàriament fruites i verdures”.

A peu de carrer, aules i des del consistori

En les pròximes setmanes, Castelló treballarà en aquesta campanya a través de diferents vies. En concret, desenvoluparà accions per a redignificar la figura de l’agricultor i agricultora, crear espais al costat de consumidors per a crear nous hàbits, elaborar activitats escolars amb ‘Eduquem en verd’, organitzar un concurs de fotografia sobre el sistema agroalimentari i, finalment, aprovar el Pla de Reactivació Agrària de Castelló per part del Consell Agrari.

“Necessitem avançar cap a un sistema agroalimentari sostenible i saludable que es trasllade al projecte de ciutat per a Castelló“, ha insistit Navarro. Per això, ha demanat un compromís amb el sector i ha recordat que els pròxims mesos es treballarà en la “interconnexió dels sistemes agroalimentaris locals, amb la salut i la nutrició adequades des de les llars, i amb la consolidació d’espais que aposten per l’alimentació ecològica a la ciutat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari