Castelló reforça les polítiques de cooperació i augmenta un 430% el pressupost des de 2015

L’alcaldessa destaca les accions impulsades des de l’Ajuntament per a col·laborar i ajudar al poble ucraïnés

Castelló reforça les polítiques de cooperació i augmenta un 430% el pressupost des de 2015
02/03/2022 -

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha mostrat hui de nou la preocupació de l’Ajuntament després de l’atac de Rússia a Ucraïna i ha fet un repàs de les accions realitzades des de l’administració municipal en els últims dies en suport al poble ucraïnés, per a articular mecanismes de cooperació i els possibles recursos a mobilitzar i posant-se a la disposició de les autoritats competents per a atendre la població refugiada. En aquest context, i acompanyada de la regidora de Benestar Social i Cooperació, Mary Carmen Ribera, també s’ha fet un balanç de polítiques en matèria de cooperació, a les quals en 2022 es destinen 636.121 euros, la qual cosa suposa un augment de més de mig milió d’euros respecte al pressupost destinat en 2015 (que va ser de 120.040 euros), la qual cosa suposa un 430% més.

“Castelló és una ciutat solidària i acollidora i continuarem treballant en aquest sentit, seguint les directrius del Govern central i de la Generalitat”, ha destacat Marco. “L’endemà de l’inici de la invasió, celebrem una reunió de treball per a coordinar les accions a realitzar en suport al poble ucraïnés. Després ens reunim amb l’Associació d’Ucraïnesos de Castelló, Kalyna, per a conéixer de prop la situació i les seues necessitats, i convoquem la taula tècnica de Castelló Ciutat Refugi, oferint-nos com a ciutat acollidora”, ha detallat l’alcaldessa. “A més, ens hem reunit amb l’Associació Xiquets Ucraïna-Castelló (Aniukcas) per a traslladar-los el suport i la predisposició de l’Ajuntament per a col·laborar i ajudar en la mesura que siga possible”, ha apuntat Marco, qui també ha abordat els efectes econòmics derivats del conflicte amb l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer).

Al costat d’aquestes reunions de treball, des de l’Ajuntament s’han dut a terme altres iniciatives simbòliques per a visibilitzar el suport al poble ucraïnés i la repulsa a l’atac rus. Entre elles, la il·luminació de la font de la plaça Major amb els colors de la bandera d’Ucraïna, la col·locació d’una lona en l’edifici nou del consistori amb el lema No a la guerra. Castelló, amb el poble ucraïnés, i el suport institucional a la concentració del passat dilluns.

Quant al balanç de les polítiques de cooperació, “el pressupost destinat a cooperació quan arribem en 2015 era de 120.040 euros, quan en anys anteriors, de 2012 a 2014, rondava els 50.000 euros. Aquest any 2022, destinarem 636.121 euros. Parlem d’un augment de més de mig milió d’euros i un 430% més que el pressupost destinat en 2015”, ha indicat la regidora de Benestar Social i Cooperació.

“El compromís per les polítiques de cooperació es va plasmar amb l’elaboració del I Pla de Cooperació Internacional per al desenvolupament i la solidaritat 2019/2022. Un pla que enguany serà avaluat en els seus objectius i prorrogat fins a 2023”, ha explicat Ribera. Aquest pla desgrana les fases de les polítiques de cooperació de l’Ajuntament i fixa en els anys 2015/17 com l’època de Recuperació i ordenament de les polítiques, reconstrucció i disseny del model de cooperació. És en aquesta època quan es recuperen les convocatòries d’Educació per al Desenvolupament, s’incrementen els projectes de cooperació finançats i es crea, en 2016, la Comissió Municipal de Cooperació i Solidaritat. També es van recuperar les convocatòries de subvencions per a projectes de cooperació internacional al desenvolupament.

A més, Ribera ha detallat les polítiques en aquesta matèria impulsades en 2021 i les accions per a 2022. En 2021, es van concedir subvencions a 30 projectes per uns 460.000 euros, aconseguint una població beneficiària de 287.612 persones. Entre aquestes ajudes, cal destacar 70.000 euros per a Educació per al Desenvolupament; 60.000 euros per al conveni amb Medicus Mundi; o 50.000 euros per al conveni amb el Comité Espanyol de la UNRWA. En 2022, es continuaran impulsant projectes de cooperació al desenvolupament per valor de 240.000 euros; al costat d’altres ajudes com els 70.000 euros per a Educació per al Desenvolupament; 45.000 euros per al conveni amb Medicus Mundi; 60.000 euros per al Comité Espanyol de la UNRWA; i altres 50.000 euros per a Ajuda Humanitària i d’Emergència. A més, enguany s’avançarà en l’elaboració de l’II Pla de Cooperació 2024-2027.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari