Castelló restaurarà les Rutes de l'Aigua per a frenar la degradació de la Marjaleria

El projecte inclou onze actuacions per a frenar algunes zones naturals, propiciar noves llacunes i controlar innundacions

Castelló restaurarà les Rutes de l'Aigua per a frenar la degradació de la Marjaleria

“Hem de reivindicar la riquesa mediambiental de la Marjaleria amb un itinerari que evite la seua degradació”. Així ha presentat el regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, la memòria d’actuacions previstes per a la restauració de les Rutes de l’Aigua, un projecte amb el qual el consistori pretén blindar el seu paratge natural més important i evitar, així, la degradació que alberguen alguns dels seus espais.

Tal com ha assenyalat Navarro, es tracta d’un “projecte de restauració i posada en valor de les Rutes de l’Aigua de Castelló que té com a objectiu restaurar la potencialitat de la Marjaleria, posar en valor la seua riquesa mediambiental i canviar la cultura de l’aigua”. Això passa, ha assenyalat, per cuidar els recursos hídrics, solucionar els problemes d’inundacions i, sobretot, per donar a conéixer la seua riquesa perquè les generacions futures continuen protegint el paratge.

Un propòsit que, a més, és una prioritat en aquesta legislatura de l’Acord de Fadrell, tal com ha recordat el regidor de Podem, que ha afegit que el pacte de govern té també com a compromís recuperar la legalitat de la zona amb una gestió socioeconòmica a través del Pla General, que ahir va tancar el termini per a presentar al·legacions en la seua segona exposició al públic.

“A més, millorarà la seguretat davant les inundacions, potenciarà l’ús públic perquè la ciutat s’implique en la seua conservació i suposarà una inversió que generarà nous àmbits de mobilització de recursos públics”, ha puntualitzat el regidor.

I és que el consistori planteja fer onze actuacions per a restaurar aquest itinerari que van des de la senyalització fins a la creació d’espais, la recuperació de pràctiques de regadiu o l’adequació de zones molt degradades. Tot això, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros d’obra en 26.554 metres quadrats de superfície al qual caldria afegir el valor dels terrenys expropiats o comprats pel consistori per a executar les obres.

Les principals actuacions són el Parc de l’Aigua, previst en l’avinguda de la Mar-partida dels Ànecs; ampliació del Molí la Font, restauració de l’Ullal de la Comare, i millora de l’hort urbà del Grau amb reg a manta. La previsió de la Regidoria és promoure la declaració d’interés general i l’obtenció dels terrenys més les licitacions de les actuacions en 2021 i 2020 i iniciar les obres en 2023.

La primera parada de Rutes de l’Aigua se situa al voltant de l’avinguda de la Mar-al costat del Camí Serradal, i la partida dels Ànecs, i preveu una adequació com a zona d’aiguamoll amb una nova llacuna, la creació d’un espai polivalent amb punts de divulgació, i l’ampliació de l’hort urbà amb la recuperació del sistema tradicional de reg a manta.

La segona i tercera se centra en la Sèquia d’Entrilles, amb una adequació de les séquies i representació del reg a manta. La quarta es durà a terme en l’Ullal de la Comare, amb una restauració de l’aiguamoll, la posada en marxa d’un punt d’observació d’ocells i un sistema de control d’inundacions. En les parades cinquena, sisena, setena i huitena s’instal·laran punts de senyalització i informació ambiental al parc del Meridià, Riu Sec, pou del Vedat Arrosser i séquia de l’Obra respectivament.

El nové punt de Rutes de l’Aigua discorrerà en el paratge del Molí la Font, amb una restauració de l’ecosistema, mentre la desena actuació es desenvoluparà al voltant de l’ermita de Sant Francesc, amb la generació de dues llacunes. El recorregut finalitzarà en l’estació depuradora amb nova senyalització al voltant del procés de depuració d’aigües residuals.

Així, el regidor de Transició Ecològica ha destacat que es tracta d’una “oportunitat per a cuidar la riquesa natural de la nostra ciutat i un pas important en la restauració de la legalitat”, en referència a les pràctiques urbanístiques insostenibles que han afectat les seues espècies.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari