Castelló sol·licita 4 milions de fons europeus per al projecte del Mirador del Riu Sec

Marco destaca que és una de les zones a desenvolupar dins del pla integral per a transformar el riu en un corredor mediambiental

arxiu

Castelló sol·licita 4 milions de fons europeus per al projecte del Mirador del Riu Sec
09/12/2021 -

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat hui sol·licitar una nova subvenció de 4 milions d’euros de fons europeus per al projecte del Corredor Mediambiental del Riu Sec: Mirador del Riu Sec, que està valorat en 6,6 milions d’euros en total; dels quals 2,6 milions seran finançats per l’Ajuntament. S’ha acordat així participar en la convocatòria del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través de la Fundació Biodiversitat per a fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de ciutats espanyoles, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els fons Next Generation.

El Mirador del Riu Sec és un dels projectes que contempla el pla per a transformar el riu i el seu entorn en un corredor mediambiental, aprofitant així el seu potencial com a element vertebrador des del punt de vista ambiental, social i paisatgístic. El projecte abasta l’àmbit del cementeri, l’avinguda Cardenal Costa des de l’encreuament amb el carrer Vall d’Uixó i el pont que travessa el riu i els marges d’aquest, des del pont fins a la rotonda a la qual desemboca el carrer Alcalde Benjamín Fabre.

“La transformació del Riu Sec en un corredor mediambiental és un dels projectes estratègics de ciutat en el qual estem treballant des de l’anterior mandat. Continuem avançant ara en la seua execució amb aquest tram pròxim al cementeri, per a adequar-lo com a mirador i per al qual sol·licitem fons europeus”, ha explicat l’alcaldessa, Amparo Marco. “El nostre objectiu és potenciar el llit com a element vertebrador i superar així la concepció del riu com a barrera natural”, ha apuntat la primera edil.

La proposta contempla una sèrie d’actuacions dirigides a transformar aquest àmbit en un entorn urbà que complisca amb objectius com la dignificació de l’entorn d’un espai patrimonial emblemàtic com és el cementeri de Sant Josep; la millora de la relació del paisatge urbà amb el riu, creant diversos espais mirador sobre ell i el paisatge que li circumda; i la creació d’àmbits de relació i de trobada a la ciutat, establint el nou parc del mirador com a node de connexió amb la futura continuïtat del corredor verd. A més, s’aplicarà un disseny de parc accessible, inclusiu, amb perspectiva de gènere i amb espais de trobada, amb ombra i aigua.

Aquest programa d’ajudes europees té com a objecte subvencionar el foment d’activitats que contribuïsquen a la renaturalització urbana incrementant la infraestructura verda i la connectivitat dels espais verds i blaus, amb l’objectiu d’incrementar la biodiversitat i la seua conservació i l’adaptació al canvi global i de millorar l’habitabilitat de les capitals de província i altres ciutats espanyoles de més de 50.000 habitants.

El regidor d’Urbanisme, José Luis López, per part seua, ha indicat que “ja està en tramitació un altre dels projectes del corredor mediambiental, en la zona de Crémor, per al qual també es van sol·licitar fons europeus”.

Cal recordar que el pla per a la transformació del Riu Sec en un corredor mediambiental abasta una longitud de 4,3 quilòmetres entre el pont de la variant de l’N-340 i la rotonda on s’inicia el cobriment del riu en l’avinguda de la Vall d’Uixó. Un projecte global de recuperació i posada en valor d’aquest entorn amb un pressupost estimat de 20 milions d’euros i un període estimat d’execució fins a 2028.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari