Castelló ultima la posada en marxa de la web després de l'atac informàtic

Castelló ultima la posada en marxa de la web després de l'atac informàtic
12/04/2021 -

L’Ajuntament de Castelló està ultimant la posada en marxa de la web municipal afectada per l’atac informàtic que va ser detectat dimarts passat 30 de març. Des del departament d’Administració Electrònica i Innovació Digital s’està treballant per a la reactivació del portal web municipal i, de manera paral·lela, s’està completant el procés de netejat d’ordinadors i avançant en el restabliment dels diversos programes específics dels departaments municipals que permetran continuar reprenent la normalitat de la gestió administrativa.

Aquest dilluns s’ha tornat a reunir el Centre de Coordinació Operatiu Municipal (Cecopal) per a abordar la situació actual després del ciberatac i donar compte dels avanços realitzats en els últims dies.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha posat en valor els passos donats fins hui per al restabliment total del sistema. “Estem avançant a poc a poc cap a la normalitat després del ciberatac i cal destacar l’intens treball realitzat per a la posada en marxa de l’atenció presencial a la ciutadania al Palau de la Festa, amb el 100% dels sistemes informàtics operatius, i en les tinences d’alcaldia del Grau, districte Nord i Oest, així com la reactivació en solo uns dies de la seu electrònica i d’eines de gestió interna municipal”, ha explicat Marco.

Cal recordar que l’Ajuntament va aconseguir restablir en 10 dies serveis d’atenció a la ciutadania com la seu electrònica per a la realització de tràmits i presentació de sol·licituds de manera telemàtica i va instal·lar equips segurs per a reprendre l’atenció presencial de la ciutadania. Així, des del dimecres passat ja es va recuperar l’atenció presencial a la ciutadania per a poder iniciar tramitacions, tant en Atenció Integrada com per a gestions d’altres àrees municipals com l’Agència de Desenvolupament Local, Comerç i mercats, Sanitat, Consum, Urbanisme, Atenció Tributària i Habitatge.

També s’han pres mesures de caràcter administratiu com l’ampliació de terminis per a la presentació de sol·licituds de tràmits com les Ajudes Parèntesis o Jornals de Vila, entre altres.

Des del departament d’Administració Electrònica i Innovació Digital s’està ultimant la reactivació i posada en marxa de la web municipal. També es prossegueix amb el procés de netejat d’ordinadors dels diferents departaments municipals. A més, s’avança en el procés de recuperació de l’ús de les eines d’ús específic per part de les diferents àrees municipals per a recuperar la total normalitat en la gestió interna.

Nova informació sobre el delicte informàtic

D’altra banda, la regidora d’Administració Electrònica i Innovació Digital, Monica Barabás, ha posat hui en coneixement de la Policia Nacional que s’ha tingut constància de l’existència d’informació encriptada robada a l’Ajuntament en la ‘deep web’ (o internet profunda) després de l’atac informàtic del passat 30 de març.

Segons s’ha fet constar en la declaració presentada davant la Policia Nacional, s’han detectat unes publicacions en xarxes socials en les quals s’informa de l’existència d’aquests arxius encriptats, si bé no consta cap accés o ruta a la informació sostreta.

Aquests fets se sumen a la investigació sobre el ciberatac que està en mans de la Policia Nacional, el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana i el Centre Criptològic Nacional, dependent del Ministeri de Defensa. També s’ha notificat a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. “La policia i els especialistes en ciberseguretat estan treballant per a esclarir l’origen del ciberatac, i l’ajuntament, com a administració afectada pel delicte informàtic, està aportant tota la informació de la qual disposa i actuant amb la màxima diligència per a la resolució del cas”, ha afirmat Barabás.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari