Castelló avança en el restabliment del sistema en la tercera setmana després de l'atac

Castelló avança en el restabliment del sistema en la tercera setmana després de l'atac
16/04/2021 -

L’Ajuntament de Castelló està fent passos importants cap al restabliment de la infraestructura informàtica i dels sistemes interns després del ciberatac detectat el passat 30 de març. En tot just tres setmanes, des del departament d’Administració Electrònica i Innovació Digital, s’han reobert serveis essencials com l’atenció presencial a la ciutadania al Palau de la Festa i en Tinences d’alcaldia; l’atenció i realització de tràmits a través de la seu electrònica; s’ha reactivat la web municipal i s’ha avançat en la recuperació d’eines de gestió interna dels diferents departaments municipals. A més, s’ha habilitat una xarxa neta a l’Ajuntament, tant en l’edifici noble i com en el nou) i Tetuan, i s’està treballant per a habilitar-la també en Quatre Cantons. Uns avanços dels quals s’ha donat compte aquest divendres en una nova reunió del Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal).

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat “la capacitat de resposta de l’administració municipal davant aquest nou desafiament”. “En poc temps s’han pogut reactivar serveis bàsics i estem fent passos importants cap al restabliment de la normalitat, prevalent la seguretat i tractant d’evitar molèsties a la ciutadania”, ha explicat Marco.

En aquests dies es continua treballant en el procés de netejat d’ordinadors un a un i en la recuperació gradual de les eines de gestió interna i les unitats de xarxa dels diferents departaments.

La regidora d’Administració Electrònica i Innovació Digital, Monica Barabás, ha recalcat la “diligència i professionalitat amb la qual els tècnics municipals estan treballant per a minimitzar els problemes derivats de l’atac informàtic i per a aconseguir restablir la infraestructura informàtica i les aplicacions internes en el menor temps possible”.

En aquest sentit, Barabás ha destacat que ja l’endemà de detectar-se l’atac es va aconseguir neutralitzar-lo i eliminar així el problema de seguretat. “A partir d’ací, va començar un treball en dues vies: la cerca de l’origen del ciberatac i el restabliment total del sistema”, ha apuntat. Un treball que s’està realitzant conjuntament amb el Centre Criptològic Nacional i el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana. A més, l’atac informàtic i l’existència de dades robades després del ciberatac en la ‘deep web’ ha sigut denunciat davant la Policia Nacional i notificat a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Transparència

De la mateixa manera, des que es va tindre coneixement de l’atac informàtic s’han celebrat nou reunions del Centre de Coordinació Operatiu Municipal (Cecopal) en els quals s’ha anat analitzant la situació a cada moment i avaluant els avanços realitzats. Així mateix, s’han celebrat tres juntes de portaveus per a donar compte a tots els grups municipals de la situació del ciberatac. “Hem actuat amb transparència i responsabilitat institucional, convocant a tots els grups per a informar del ciberatac”, ha manifestat l’alcaldessa.

A més, la regidora de Modernització Electrònica i Innovació Digital ha sol·licitat la compareixença voluntària davant el ple per a donar compte del ciberatac registrat a l’Ajuntament i el pla de recuperació de la normalitat informàtica. Aquesta compareixença es faria en el pròxim ple ordinari, previst per al dijous 29 d’abril.

Cal recordar que, des que es va tindre coneixement del ciberatac el passat 30 de març s’ha posat a la disposició de la Policia Nacional tota la informació de la qual es disposava a cada moment, ampliant-se quan ha sigut necessari després de tindre coneixement de l’existència en la ‘deep web’ d’informació robada. Uns fets que estan sent investigats en col·laboració amb el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana i el Centre Criptològic Nacional, dependent del Ministeri de Defensa, i que han sigut també notificats a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari