Castelló busca el consens per a la declaració institucional del 8 de març

Castelló busca el consens per a la declaració institucional del 8 de març
18/02/2021 -

L’Ajuntament de Castelló prepara la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb diversos actes que reiteraran el compromís de la insitució amb la reivindicació dels drets socials i laborals de les dones i amb el treball per la igualtat. Amb aquest esperit, la regidora de Feminismes i LGTBI, Verònica Ruiz, ha impulsat una Declaració Institucional per a la qual “volem comptar amb el suport de tots els grups municipals perquè aquest objectiu, el de la igualtat real i efectiva, només l’aconseguirem si ens comprometem totes i tots des de totes les institucions, entitats i sectors, sense fractures”.

Ruiz ha agraït la col·laboració dels cinc grups que s’ha sumat a la presentació de la proposta, desenvolupada a partir del text de consens de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. El text aposta per intensificar des de les administracions locals les polítiques d’igualtat transversals i dotar-les econòmicament amb uns pressupostos amb perspectiva de gènere.

Entren en aquest apartat les mesures per a afavorir la igualat en àrees com la mobilitat, l’atenció a col·lectius vulnerables, la coeducació i la conciliació, les infraestructures o l’esport. Per això mateix, el document reclama més recursos per als ajuntament i altres entitats local per tal desenvolupar les competències en matèria d’igualtat i i per a l’impuls d’iniciatives que promoguen la convivència i el desenvolupament social i econòmic sostenible.

Cal destacar també que la declaració institucional posa de manifest «la importància d’aplicar i implementar la normativa vigent en matèria d’igualtat retributiva entre dones i homes», per tal d’evitar la bretxa salarial. En aquesta mateixa línia, defensa per donar suport a les dones que viuen en l’àmbit rural i per a multiplicar «les polítiques encaminades a fomentar l’ocupació i l’emprenedoria, l’educació per a la igualtat de oportunitats en aquest àmbit especialment».

Dignificació de les cures

La declaració institucional de l’Ajuntament de Castelló també reclama la ratificació del Conveni 189 de la OIT (Organització Internacional del Treball) per a la dignificació del treball a la llar i les cures. En l’actual context de crisi sanitària «aquestes tasques, majoritàriament desenvolupades per dones, s’han mostrat com a imprescindibles per a la vida i per al benestar social i econòmica, a pesar que moltes vegades ni es reconeixen, ni es retribueixen ni es visibilitzen», com ha explicat Ruiz.

La proposta busca, a més a més, implicar la ciutadania en la reivindicació d’un futur sense discriminació per raó de gènere o sexe, «on homes i dones formen part de la nostra societat en igualtat de drets i responsabilitats». De la mateixa manera, aquesta declaració vol reconèixer les iniciatives i accions del feminisme i posar de manifest les esferes d’especial preocupació que afecten a les dones, com són la pobresa, l’educació i la capacitació, la salut, la violència, els conflictes armats, l’economia, el poder i la presa de decisions, els mecanismes institucionals, els drets humans, els mitjans de comunicació i el medi ambient.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari