Castelló comptarà amb un edifici d'habitatges públics “dignes i que lluiten contra el canvi climàtic”

Es tracta d’un projecte pilot de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica que rehabilitarà i construirà nous habitatges en l’avinguda Caputxinos

Castelló comptarà amb un edifici d'habitatges públics “dignes i que lluiten contra el canvi climàtic”

Castelló formarà part del projecte pilot d’Innovació i Sostenibilitat a l’Arquitectura de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica que construirà habitatges sostenibles “dignes i que lluiten contra el canvi climàtic” dins del parc públic d’habitatge. Així ho han anunciat aquest matí Rubén Martínez Dalmau, vicepresident de la Generalitat Valenciana, i Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, que han coincidit en la importància d’apostar per aquesta mena d’arquitectura bioclimàtica per a una vida millor per a la ciutadania i el medi ambient.

En concret, aquests nous habitatges es construiran i rehabilitaran en l’edifici del pati 32 de l’avinguda Caputxins. Es calcula una inversió d’1,9 milions d’euros per a 12 habitatges com a mínim que se sumarien al parc públic d’habitatge per a famílies amb més necessitats, a l’espera de rebre les candidatures de projectes per a la seua construcció, ja que s’ha obert ara la convocatòria al concurs.

Es tracta d’un edifici la construcció del qual data de 1962, en l’actualitat compta amb quatre altures inclosa la planta baixa i d’ús residencial. La superfície construïda és de 1.100 m², amb huit habitatges en total, sobre una parcel·la de 335 m². La rehabilitació de l’edifici es durà a terme una vegada seleccionat el projecte d’habitatge públic a través d’un concurs públic i, a més de rehabilitar l’edifici en la seua forma actual, es construiran dues plantes més.

Sobre aquest tema, Dalmau ha explicat que “aquest projecte pilot és molt important en l’aposta per la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, ja que no serà un edifici qualsevol, tindrà els últims avanços en eficiència energètica“. Tal com ha afegit, “és un concurs adaptat a la sostenibilitat perquè tinga les millors característiques d’arquitectura climàtica i se seleccionarà el més integrador, el que presente les millors condicions d’estalvi energètic”.

I és que, segons ha destacat el conseller, un terç de les emissions prové dels edificis, la qual cosa exigeix canviar la manera de construir d’ara en avant per a anar de la mà en aquest repte global. “És un bon exemple de l’aposta per la innovació i pel compliment de l’Agenda Urbana i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Organització de Nacions Unides (ONU) tant del govern del Botànic com de l’Ajuntament de Castelló”, ha assenyalat l’alcaldessa, Amparo Marco.

A més, el vicepresident segon de la Generalitat ha valorat que fa quasi 12 anys en què no hi ha hagut promoció d’habitatge públic en la Comunitat Valenciana: “És molt important l’anunci d’aquest projecte pilot perquè són les primeres promocions des de llavors i, a més, ja incorporen una nova forma de construcció”. “Volem fer coses que realment siguen innovadores”, ha afegit.

Així, una vegada es presenten les idees al concurs, amb la convocatòria ja oberta, s’adjudicaran les obres i començarà la seua construcció, finançada per la conselleria. L’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVHA) serà l’organisme que gestione aquests habitatges de caràcter col·laboratiu amb famílies intergeneracionals – per exemple, reservant el 10% a joves per a facilitar l’emancipació juvenil- , encara que comptarà amb l’orientació de l’Ajuntament de Castelló, ha detallat Dalmau.

El concurs es resoldrà en dues fases. Una primera en la qual no es limitarà el nombre de participants i una segona a la qual únicament accediran, com a màxim, les cinc millors propostes i es concediran premis, de 5.000 euros cadascun, als finalistes que accedisquen a la segona fase del concurs.

Compromís amb Castelló

Amparo Marco, per part seua, ha valorat el projecte com a “interessantíssim, perquè mostra la sensibilitat amb la ciutadania i l’aposta per l’habitatge social, la innovació, el concurs, el talent i la sostenibilitat”, i ha agraït al conseller el compromís amb la ciutat en matèria d’habitatge.

Sobre aquest tema, Dalmau ha explicat que el Botànic ha invertit 8 milions d’euros en les reformes de San Lorenzo o en les de Santa Cruz de Tenerife. Sobre Santa Cruz, ha assenyalat que al gener s’iniciarà la licitació de les obres i s’espera que en sis mesos les obres estiguen iniciades, amb una inversió de 3 milions d’euros per a 36 habitatges, “un dels projectes més ambiciosos de la Comunitat Valenciana”, ha valorat.

Així, una vegada es resolga el concurs, s’espera conéixer al detall com serà la transformació de l’edifici de l’avinguda Caputxins a través del programa pilot d’Innovació i Sostenibilitat en l’Arquitectura, que també s’ha posat en marxa a Alcoi (Alacant) i el barri de Tendetes (València).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari