Col·lectius i institucions demanen treballar unides en l'erradicació de la violència masclista aquest 25N

Des de 2003, 1.073 dones han sigut assassinades per les seues parelles o exparelles, per la qual cosa entitats i administracions de Castelló han demanat “no mirar cap a altre costat”

Col·lectius i institucions demanen treballar unides en l'erradicació de la violència masclista aquest 25N

“Totes ajuntes cap al 25 de novembre”. És el lema que reflecteix l’objectiu d’aquest Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere: lluitar i treballar unides i coordinades per a acabar amb la màxima expressió del masclisme en la societat. Així ho han reivindicat aquest matí representants de l’Ajuntament de Castelló, la Diputació, Subdelegació de Govern, CCOO, Intersindical, Adona’t, Liceu de Dones i Isonomia en la presentació del 25N d’aquest 2020.

Un any marcat per la pandèmia que, tal com han coincidit les representants, ha sigut especialment complicat per a les moltes dones que hui dia reben maltractaments de les seues parelles o exparelles, especialment pel confinament davant el coronavirus. D’ací, la importància d’unir-se i demostrar que no estan soles en la situació, han subratllat les presents, que integren la Plataforma per la Igualtat de Castelló.

Així, la regidora de Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha explicat que la violència de gènere “constitueix una violació dels drets humans en totes les seues expressions”, per la qual cosa ha dit que està “convençuda que cal actuar juntes i decidides” per a erradicar-ho.

Ruiz ha recordat que des de 2019 han sigut assassinades 51 dones, deixant orfes i òrfenes a 23 menors. Des de 2003, quan va començar a comptabilitzar-se el nombre de víctimes, la xifra ascendeix a 1.079. “No podem mirar cap a un altre costat. No acceptem eufemismes com a ‘violència intrafamiliar’ perquè manquen de dignitat, respecte i capacitat i estem parlant de terrorisme masclista”, ha reivindicat.

Així, l’edil ha assenyalat que el consistori té com a objectiu fer una radiografia de la situació a la ciutat a través d’una campanya d’enquestes en la qual participaran 600 dones de diferents districtes i grups d’edat. Així mateix, ha posat en valor la importància d’educar a les generacions joves en el reconeixement d’aquesta vulneració de drets a través de tallers en els centres educatius adaptats al nivell de l’alumnat.

De cara a aquest 25N, l’Ajuntament de Castelló ha apostat per visibilitzar la lluita contra la violència masclista a través de l’exposició col·lectiva ‘Ciutat lliure de violència masclista’. Un total de 29 entitats de Castelló han decorat més de 1.000 casetes de fusta amb què es construirà la ciutat de la mostra, que es podrà visitar el dia 25 en el Passadís dels Arts, a partir de les 9.00 hores. A la vesprada tindrà lloc el Cicle Dona i Cinema amb la projecció de ‘La llum d’Elna’ en el Teatre del Raval (18.30 hores)

Prèviament, l’Ajuntament de Castelló ha organitzat una exposició sobre els ‘Mites de la violència masclista’ també en el Passadís dels Arts. I es pot visitar en el Menador Espai Cultural l’exposició d’Amnistia Internacional ‘Dones en lluita’. S’ha obert ja al públic l’exposició de Fotolateras ‘Llibertat entre fotos’, en la Façana del Mercat. I s’ha oferit al públic la representació teatral de ‘Feminisme per a maldestres’ a càrrec de Teatre del barri en el Teatre del Raval (com a part de la programació del Reclam).

Així mateix, Ruiz ha destacat que aquesta lluita va més enllà del 25N i que cada dia de l’any és una oportunitat per a canviar i aconseguir un futur més just i igualitari per a totes i tots: “Continuarem treballant per preservar la dignitat de milers de joves perquè els drets que ara tenim els hem aconseguits després de dècades d’esforç per una qüestió de dignitat”.

D’altra banda, la vicepresidenta i diputada d’Igualtat de la Diputació de Castelló, Patricia Puerta, ha insistit a reflexionar sobre el lema d’aquest 2020, “Totes ajuntes cap al 25N”, ja que, ha lamentat, “la violència de gènere no cessa, no dóna treva i és trist i preocupant que continuem veient tota classe d’atacs i assassinats com a pic d’un iceberg que amaga molts casos i històries”.

En aquest sentit, ha demanat “estar unides” també des de les administracions. Així, ha recordat les subvencions de la Diputació perquè els ajuntaments elaboren els seus plans d’igualtat interns i externs i el compromís de la mateixa institució pública també amb l’aprovació del seu pla.

La Diputació de Castelló ha organitzat aquest 25N una conferència amb un posterior col·loqui amb les Towanda Rebels sobre ‘Els reptes de la quarta onada’ (19 de novembre a les 18.00 hores, a la sala de recepció de la Diputació). Així mateix, s’han programat altres activitats com el lliurament dels premis de la ‘X Edició del Concurs Rocío López Agredano’ (25 de novembre).

Al matí es farà la lectura del manifest del 25-N (25 de novembre a les 11.30 hores, en la plaça de les Aules). I, finalment, la Diputació durà a terme l’espectacle ‘De portes endins’ (12.00 hores en la plaça de les Aules).

D’altra banda, la Subdelegació de Govern de Castelló il·luminarà la seua façana en record a les víctimes de violència masclista del 2 al 30 de novembre. A més, realitzarà un minut de silenci el mateix 25 de novembre a les 12.00 hores i, l’endemà, lliurarà els premis de la 2a Edició del Concurs de Dibuix Contra la Violència de Gènere (18.00 hores a la Subdelegació de Castelló). “És un any excepcional per la pandèmia, però no podem deixar de reivindicar-nos en un dia tan assenyalat com aquest. Un informe de l’ONU assenyala que la violència és la tercera causa de mort en el món, la primera en dones d’entre 14 i 44 anys”, ha instat el seu representant.

Quant a CCOO, ha programat la ‘Presentació dels seus destrals’, a càrrec de Cloti Iborra i Alcaraz (23 de novembre a les 11.00 hores en la plaça de les Aules). Adona’t ha organitzat una xarrada sota el nom d”Igualtat inclusiva, cap a una nova llei valenciana d’igualtat’, a càrrec de Vicenta Tasa Fuster i Alicia Villar Aguilés (25 de novembre a les 18.30 hores en el Museu de Belles Arts).

El Liceu de Dons oferirà una jornada de debat feminista, que raonarà sobre: Víctimes de Violència de Gènere en l’àmbit jurídic, a càrrec d’Ana Beltran i Andrea Planchadell; Aspectes Psicològics de la violència de gènere, a càrrec de Gema Peiró; i, sobre l’Agència de les dones víctimes de violència de gènere, a càrrec de Pilar Domínguez Castillo i Mª Dolores Manzano (28 de novembre d’11.00 a 14.00 hores en el Museu de Belles Arts). Finalment, la Intersindical de Dons ha ideat una recollida de propostes didàctiques al voltant del 25 de novembre.

A més, la Fundació Isonomia ha organitzat el ‘XVI Seminari Internacional contra la Violència de Gènere. Igualtat de Gènere i Violències contra les dones en contextos de crisis i emergències’ (4 i 5 de novembre de 09.00 a 18.00 hores, telemàtic).

Així, Castelló es prepara per a un 25N marcat pel simbolisme, però sobretot per la unió entre col·lectius socials i institucionals per a erradicar aquesta violència “que vulnera de manera tan flagrant els drets de les dones, especialment, el dret de la vida”, ha conclòs Verònica Ruiz.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari