Compromís insisteix a construir el nou conservatori via Edificant i en Taixida

La formació defensa que la parcel·la enfront de la ciutat de la justícia és la més encertada per a facilitar les comunicacions de l’alumnat

Compromís insisteix a construir el nou conservatori via Edificant i en Taixida

Compromís per Castelló insisteix que és urgent començar els tràmits per a la construcció del nou conservatori i que hauria de situar-se en la partida de Taixida, enfront de la ciutat de la Justícia, a través del Pla Edificant de la Conselleria d’Educació. Així ho han manifestat aquest matí el portaveu de la formació a l’ajuntament, Ignasi Garcia, i el regidor d’Educació, Francesc Mezquita, en una roda de premsa en la qual han volgut justificar la seua al·legació al Pla General, que ja ha acabat la seua segona fase d’exposició al públic.

Tal com han ressaltat, el document presentat per Compromís – que conforma l’Acord de Fadrell juntament amb el PSOE i Podem-EUPV – busca recuperar la denominació del solar situat davant la ciutat de la justícia (en la partida de Taxida) per al futur conservatori, ja que aquest és “el lloc ideal per motius de coordinació pedagògica amb altres centres com el SOS Baynat i el Penyagolosa i amb l’Auditori, per raons de mobilitat i d’accessibilitat i, a més, té la mesura adequada per a construir un centre que puga acollir l’alumnat de música i de dansa”, segons ha explicat Mesquita, que ha recordat que no sols acull a estudiants de la capital de la Plana, sinó de tota la província i de València.

En aquest sentit, els representants de la formació han coincidit que s’ha de respondre a aquesta reivindicació històrica de manera urgent i que, com “no hi ha cap terreny que reunisca aquestes característiques, traslladar-lo a una altra parcel·la implicaria un retard significatiu”. Per això, demanen que es construïsca a través d’Edificant, “una via que permetria donar una resposta als prop de 1.800 alumnes i alumnes que actualment estan rebent la formació artística en instal·lacions inadequades, amb manques importants d’espai i de recursos, a pesar que els seus èxits i el reconeixement internacional són més que freqüents”.

Precisament fa una setmana, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, durant la presentació del Centre d’Innovació Educativa i Tecnologies Digitals, va explicar que “es farà on diga l’ajuntament”: “Nosaltres proposem el Pla Edificant per a solucionar els dubtes sobre el patrimoni. Podria ser una bona opció”. Això sí, va assenyalar que ha demanat una reunió a l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i que està a l’espera d’obtenir resposta per a donar solució a aquesta “prioritat”.

arxiu

arxiu

Així, la formació taronja ha exposat una cronologia per a evidenciar la necessitat de construir el centre educatiu artístic i justificar que ja en 2018 es va donar el vistiplau al solar de Taixida per part del secretari Autonòmic d’Educació Miguel Soler. D’aquí ve que els socis de govern se sorprengueren el desembre en veure que la reserva d’aquest solar no apareguera en el Pla General Detallat i decidiren presentar al·legacions i iniciar una ronda de contactes amb diversos grups polítics municipals.

Cronologia

Juliol de 2017: L’Acord del Grau impulsa una Declaració Institucional perquè Castelló tinga un conservatori de dansa. Arran de les peticions, la Conselleria d’Educació instal·la els estudis de manera provisional en l’IES La Plana.

Març de 2018: Els conservatoris de la ciutat reclamen, mitjançant les al·legacions, un terreny per al futur centre en el Pla General.

Juny de 2018: Petició del secretari Autonòmic d’Educació, Miquel Soler, de reservar un espai viable tècnicament per a construir un nou conservatori de música i dansa. El personal tècnic del consistori assenyala els terrenys de la Ciutat de la Justícia com els més adequats per al projecte.

Setembre de 2018: La Subdirecció General d’Infraestructures Educatives (Conselleria d’Educació) informa sobre la parcel·la del solar de Taxida per a la ubicació del conservatori. El document presenta com a corregibles els problemes d’acústica i superfície.

Abril de 2019: Resposta de la secció de Territori i Urbanisme de l’Ajuntament de Castelló a al·legacions dels conservatoris i votació en el ple. Els grups de l’Acord del Grau (PSPV, Compromís i Castelló en Moviment) van votar a favor d’aquests acords en la sessió plenària.

Desembre de 2020: eliminació del terreny reservat per al conservatori en el Pla General Detallat.

Gener de 2021: Compromís per Castelló presenta una al·legació en el Pla General per a recuperar aquesta reserva. Els regidors del grup es reuneixen amb els equips directius dels conservatoris. La proposta de situar el nou centre en el solar de Taxida compta amb el seu suport, amb el de les escoles d’art i disseny i amb el de la comunitat educativa.

Ignasi Garcia, portaveu de Compromís, ha posat en valor el treball del seu equip per a tirar avant el projecte “amb el major consens possible” i ha deixat clar que no es tracta d’una “moneda de canvi” per a aprovar els pressupostos i que el grup continuarà donant suport a l’aprovació del Pla General. “Confiem que els tècnics tinguen en compte les condicions que proposem i que s’estime l’al·legació en el Ple amb unanimitat. Considerem que no seria profitós posar el conservatori com a condició als pressupostos perquè és necessari que els aprovem ja i, a més, la part econòmica ja està tancada”, ha afegit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari