El Consell destinarà 30 milions d'euros a la construcció a Castelló d'un "centre de referència" en ensenyament musical i artístic

El centre tindrà capacitat per a 1.076 alumnes i ampliarà l’oferta formativa de màsters i graus com el de Música tradicional valenciana

El Consell destinarà 30 milions d'euros a la construcció a Castelló d'un "centre de referència" en ensenyament musical i artístic
16/02/2022 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Generalitat invertirà prop de 30 milions d’euros per a construir l’Espai de la Música de Castelló de la Plana, que es convertirà en un “centre de referència” en l’àmbit de l’ensenyament musical i artístic.

Així ho ha manifestat durant la signatura de la declaració d’intencions per a la creació de l’Espai de la Música, entre el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco.

El president ha explicat que el centre “únic en la Comunitat Valenciana” integrarà en un mateix espai els tres conservatoris existents, és a dir el Conservatori Professional de Dansa; el Conservatori Professional de Música Mestre Tárrega; i el Conservatori Superior de Música, Salvador Seguí.

A més, donarà cabuda a col·lectius vinculats amb la música i la cultura, i permetrà ampliar l’oferta formativa amb nous màsters i graus com el de Música tradicional valenciana.

D’aquesta manera, el president ha assegurat que Castelló tindrà “les millors instal·lacions” per a atendre la creixent demanda de formació en l’àmbit musical que ha obligat a atendre la modernització dels centres formatius. Segons ha assenyalat, “l’alumnat tindrà l’oportunitat de gaudir d’un espai de cultura adequat, i el professorat i la comunitat educativa tindran millors condicions per a desenvolupar la seua activitat”.

Durant la seua intervenció, ha destacat la “gran tradició musical” de Castelló, recordant que el 50% dels músics professionals que hi ha a Espanya són d’origen valencià, i ha agraït a l’ajuntament de Castelló de la Plana la seua col·laboració, tant en la construcció d’aquest Espai com en la resta de projectes conjunts, entre els quals ha citat el Pla Edificant, amb una inversió total de 1.000 milions d’euros, la recuperació del Caminàs, o la rehabilitació de l’edifici Borrull.

La construcció de l’Espai de la Música suposarà una inversió de prop de 30 milions d’euros i es realitzarà amb càrrec al Pla Edificant. Està previst que comence en 2023 i el seu termini d’execució serà de dos anys.

El centre tindrà una capacitat de 1.076 places per a l’alumnat, de les quals 700 per al Conservatori Professional de Música, 200 per al Superior de Música i 376 per al Conservatori Professional de Dansa. L’edifici se situarà en una parcel·la de 13.500 m² ja qualificada per a equipament educatiu i cultural, de fàcil accés i amb zona per a aparcament gratuït.

Símbol arquitectònic de Castelló

Per part seua, el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assenyalat que amb la signatura de l’acord “iniciem el treball per a construir els conservatoris que aquesta ciutat necessita, els dos de música i el de dansa. És fonamental per al professorat i l’alumnat comptar amb unes instal·lacions a l’altura de les seues necessitats educatives. Com també és fonamental que la capital de la Plana siga un centre neuràlgic d’estudis en matèria de Música i Dansa com a referent per a tot l’alumnat de les comarques de Castelló que opte per aquesta trajectòria formativa”.

Així mateix, Marzà ha manifestat que la Conselleria “compta amb els fons econòmics necessaris i la voluntat absoluta de fer-ho possible aquest projecte, que es construirà en l’espai que la comunitat educativa dels conservatoris sempre ha considerat el més idoni”.

El conseller ha assegurat que els conservatoris han de ser “un punt d’ancoratge de la ciutat i volem que siguen un símbol arquitectònic de Castelló”. Per això, Marzà ha avançat que la conselleria durà a terme un concurs de projectes arquitectònics del qual eixirà una proposta, “que aportarà singularitat i modernitat a la ciutat”.

Finalment, ha assegurat que Castelló de la Plana és actualment la ciutat on la Conselleria té compromesa més inversió en infraestructures escolars. En concret, ha explicat que al pressupost de l’Espai de Música se sumen els 19 milions destinats a la construcció de 4 escoles i el nou Centre Integrat de Formació Professional en el Port, per la qual cosa s’arribarà a prop de 60 milions d’euros “per a fer realitat les necessitats de millores i nous espais educatius en la capital de la Plana”, ha conclòs.

En el transcurs de l’acte, l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, ha explicat que amb l’acte de hui “fem un pas molt important per a fer realitat l’Espai de la Música, una infraestructura educativa i cultural emblemàtica i de referència, que permetrà atendre una reivindicació històrica i propiciar l’impuls i suport a la música i a les arts escèniques d’una forma global i integradora”, ha assegurat.

“Hem signat el full de ruta que ens marcarà el camí perquè la ciutat avance en matèria de música i dansa, i puguem continuar millorant les nostres instal·lacions educatives i culturals”, ha apuntat Marco. Així mateix, l’alcaldessa ha agraït la “sensibilitat” del president de la Generalitat amb les necessitats de la ciutat tenint en compte “el deute històric amb Castelló” i ha posat en valor l’impuls a altres projectes estratègics de ciutat, com és l’edifici Borrull, el Caminàs o la finalització de la ronda Oest.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari