Declarat l'estat d'alarma per la propagació del coronavirus

Aquesta situació contempla mesures com la supressió del dret a la lliure circulació o la intervenció per part de l’Estat de determinades indústries

Declarat l'estat d'alarma per la propagació del coronavirus

El govern d’Espanya ha decretat l’estat d’alarma per la propagació del coronavirus a Espanya i, per descomptat, el nou escenari afecta també a la Comunitat Valenciana. Aquesta situació està recollida en la Constitució Espanyola juntament amb la d’excepció i la de setge, encara que és la més lleu de les tres, i contempla una sèrie de mesures excepcionals que s’apliquen en cas que hi haja una situació d’extrema necessitat.

L’estat d’alarma ha de ser aprovat pel govern central mitjançant un decret aprovat en el Consell de Ministres, i permet mesures com: posar als membres de les policies autonòmiques i als ajuntaments directament al servei del govern d’Espanya; limitar la lliure circulació de persones i de vehicles, amb l’estipulació de les hores i els espais de prohibició que es consideren oportuns. Aquesta mesura pot portar fins i tot al fet que les autoritats requisen determinats béns si es considera que el ciutadà no està complint amb la norma.

La nova situació també permet al govern intervenir i ocupar de manera transitòria indústries, fàbriques, tallers, explotacions i locals de qualsevol naturalesa, excepte els domicilis privats. I, finalment, es limitaran o racionarà l’ús de serveis i productes de primera necessitat. A més, es decretaran les mesures que siguen necessàries per a garantir el proveïment dels mercats i el funcionament dels centres de producció.

La duració de l’estat d’alarma no pot ser superior a quinze dies, i tan sols és possible allargar-ho si el Congrés dels Diputats autoritza la seua prolongació. Cal recordar, a més, que aquesta situació també pot comportar el tancament de les fronteres d’una comunitat autònoma. Això suposaria, inevitablement, la supressió del dret a la lliure circulació.

De moment, no se sap què passarà amb les persones que van abandonar les seues comunitats autònomes per a establir-se en el territori valencià temporalment, després que es cancel·laren les classes i es decretara el teletreball. Cal recordar que van ser molts els ciutadans madrilenys que van vindre a les seues segones residències en la costa, malgrat les recomanacions de no viatjar llevat que fora estrictament necessari. Així i tot, les autoritats valencianes van garantir la seua atenció mèdica a aquestes persones en cas de presentar els símptomes.

L’última vegada que es va declarar l’estat d’alarma a Espanya va ser l’any 2010, per a acabar amb la vaga de controladors aeris i obligar-los a tornar als seus llocs a través de la intervenció de l’exèrcit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari