Xiquets i xiquetes reivindiquen els seus drets en el saló de plens de l'Ajuntament

Castelló celebra el Dia Universal dels Drets de la Infància amb la lectura del manifest i la constitución del Consell de la Infància

Xiquets i xiquetes reivindiquen els seus drets en el saló de plens de l'Ajuntament
21/11/2019 -

Escolars de huit centres educatius de Castelló han participat aquest dimecres en la lectura del manifest plurilingüe dels drets de la infància amb motiu de la celebració del Dia Universal dels Drets de la Infància. L’acte ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Amparo Marco, i el regidor d’Infància, José Luis López.

L’alcaldessa ha recalcat la importància d’aquest acte, que es porta celebrant des de fa 15 anys en el saló de plens de l’Ajuntament, i que enguany ha comptat a més amb la participació de més xiquets i xiquetes i de més col·legis. “És una satisfacció veure ple aquest saló de plens en un acte per a reivindicar els drets de les xiquetes i xiquets”, ha indicat.

El regidor d’Infància, José Luis López, ha reivindicat un altre dret fonamental com és el de la participació. “Us convide i us demane que ens ajudeu al fet que construïm, a través d’aqueix dret a la participació que teniu tots i totes a construir una societat més justa”, ha manifestat. Durant l’acte, López els ha instat a practicar aquesta participació en la societat: “Vosaltres no sou responsables dels problemes que hem creat, però sí que sou la pedra fonamental per a construir el futur de la nostra ciutat, un futur més just, més responsable i més igualitària, que és la que us mereixeu”.

La Declaració dels Drets del Xiquet es va signar el 20 de novembre de 1959 per l’Organització de les Nacions Unitat (ONU). La lectura d’aquest manifest (que s’ha realitzat en anglés, francés, xinés, italià, romaní, romanés, rus, àrab, castellà i valencià), recull els deu principis universals o drets bàsics per a tots els xiquets i xiquetes del món.

L’acte ha començat amb la participació del director del Ceip Jaume I, Vicent Vicente Soler, que ha recordat que l’acte compleix hui 15 anys. “Al llarg d’aquests anys hem aprofitat per a anar coneixent què és i què suposa aquesta declaració i hem pogut aprofundir en alguns aspectes dels principis que regulen els vostres drets”.

Posteriorment, s’han anat llegint els principis que recull el manifest: Dret a la igualtat; dret a la protecció especial per al seu desenvolupament físic, material i social; dret a un nom i a una nacionalitat; dret a una alimentació, una llar i atenció adequada per al xiquet, xiqueta i la mare; dret a l’educació i atencions especials per al xiquet o xiqueta amb alguna discapacitat; el dret a la comprensió i amor per part dels pares i de la societat; el dret a rebre educació gratuïta i a jugar; el dret a ser el primer a rebre ajuda en casos de desastre; el dret a ser protegit contra l’abandó i l’explotació del treball; i el dret a formar-se en un esperit de solidaritat, comprensió, tolerància, amistat, justícia i pau entre els pobles.

L’acte també ha comptat amb la participació de Cristina Sant Joan, responsable de Polítiques de Sensibilització i Polítiques d’infància en Save de Children Comunitat Valenciana.

D’altra banda, i coincidint amb la commemoració d’aquesta data, tindrà lloc en la vesprada d’aquest dimecres la constitució del Consell de la Infància i Adolescència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari