Diputació reforça la prevenció d'incendis en les zones més sensibles

Diputació reforça la prevenció d'incendis en les zones més sensibles
11/03/2019 -

La Diputació de Castelló reforça la prevenció d’incendis durant aquestes dates en zones especialment sensibles de l’interior de la província a través de les 16 brigades de treballs forestals creades al costat de la Generalitat. Així, l’actuació d’aquests efectius s’està centrant especialment a millorar zones de risc per la seua proximitat entre l’urbà i l’agrícola i forestal amb la condició d’ampliar la franja de defensa amb l’àrea forestal i millorar la seua situació abans d’estiu. I és que aquests 80 efectius ja han actuat en més de 140 quilòmetres de la província amb alt risc d’incendis.

El diputat de Bombers, Luis Rubio, ha assegurat que “treballem durant tot l’any per a procurar arribar en les millors condicions a l’època estival que és la de màxim risc d’incendis a la nostra província. Tenim una superfície forestal molt àmplia, amb zones habitades pròximes, amb explotacions agrícoles i ramaderes que hem de protegir, i com més treballem en la prevenció, millor preparats arribarem i més mitjans haurem posat per a procurar el millor estiu per als nostres boscos”.

En aqueix sentit, cal tindre en compte que el treball que desenvolupen aquestes brigades se centra sobretot en actuacions de neteja i millora de la zona interfície urbana-agrícola-forestal amb l’objectiu de crear les discontinuïtats necessàries que permeten reduir la possibilitat d’ocurrència d’un gran incendi forestal i a més servisquen per a complementar i millorar la xarxa d’àrees tallafocs que pogueren existir, a fi de defensar tots els béns patrimonials vigents. A aqueix respecte, el diputat ha explicat que “els treballs que s’estan realitzant permetran crear una franja de defensa més àmplia, dotar de major seguretat i de millors accessos als efectius que puguen intervenir en una situació d’incendi. Es facilita el treball dels bombers perquè puguen defensar amb major seguretat i eficàcia a un habitatge determinat, urbanització o població en general davant l’avanç d’un incendi forestal”.

Apagar els focs durant tot l’any

Aquest projecte incideix en la idea que defensa el Govern Provincial de la necessitat de mantenir cuidada i accessible la massa forestal de la província amb la condició d’afavorir un millor manteniment i evitar incendis de gran importància.

El diputat ha explicat que “els treballs que realitzen les brigades, formades cada una d’elles per cinc efectius, cobreixen un ampli ventall de tasques, des d’inventari i senyalització d’accessos, eliminació de combustible, reestructuració dels combustibles forestals en àrees urbanitzades, vies de comunicació o enclavaments estratègics fins a l’adequació de zones no urbanitzades o qualsevol altra actuació que els serveis d’emergència els encomanen”. Els municipis on ja han actuat són els següents: Barraques, Ballestar, Pobla de Benifassà, Rossell, Begís, Castellfort, Benassal, Montant, Castell de Cabres, Forcall, La Mata de Morella, Morella, la Todolella, Vallibona, Villores, Olocau, Cinctorres, Portell de Morella, Salzadella, Sant Mateu, Cervera, Sant Mateu, Xert, La Pobla Tornesa, Alcalà de Xivert, Atzeneta, Llucena, Benicàssim, Cabanes, Borriol, l’Alcora, Onda, Suera, Matet, Sogorb, Toràs, Montant, Soneja, Eslida, Ahín, Almedíxer i Santa Magdalena de Polpís.

La massa forestal és ja el 64% de la superfície provincial

Cal recordar que aquest projecte pioner compta amb una inversió conjunta d’1.945.226 euros i contribueix a completar a l’anell de seguretat de la província. Una iniciativa molt necessària, perquè a causa de l’abandó dels cultius la massa forestal de la província ha experimentat un notable increment fins a suposar, amb 423.000 hectàrees, el 64% del total de la superfície provincial (663.000 hectàrees) que és propensa als incendis.

En el cas dels treballs de neteja de barrancs que també s’estan realitzant, suposa no solament un benefici durant un incendi sinó també en cas d’inundacions.

Construir el més eficient anell de seguretat

El Govern Provincial dirigeix tots els seus recursos a construir el més eficient anell de seguretat a la província, que minimitze els temps de resposta davant qualsevol emergència que es puga produir en qualsevol punt del terme dels 135 municipis de Castelló.

Un anell que està format per les infraestructures del Consorci Provincial de Bombers, amb els quatre parcs de professionals i els cinc de bombers voluntaris; la xarxa provincial de 27 helisuperfícies per a escurçar temps de resposta a l’interior o l’Agrupació Provincial de Voluntariat de Protecció Civil de la Diputació la base de la qual s’està construint actualment en L’Alcora. Són més de 100 voluntaris de protecció civil, 120 bombers voluntaris i 170 bombers professionals, “més de 400 efectius a cura de la seua terra i la seua gent”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari