La Diputació de Castelló inverteix 40.000 euros en la rehabilitació de la muralla de l'Albacar del castell de Xivert

Les obres trauran a la llum la imatge i estructura original d’un dels elements històrics més característics de la fortalesa xivertina

La Diputació de Castelló inverteix 40.000 euros en la rehabilitació de la muralla de l'Albacar del castell de Xivert
25/03/2021 -

La Diputació de Castelló ha posat en marxa aquest mes les obres de restauració de la muralla de l’Albacar del castell d’Alcalà de Xivert, uns treballs que compten amb un pressupost de 40.000 euros i un termini d’execució de tres mesos. Amb aquesta intervenció es pretén consolidar tot el llenç medieval per a evitar la seua progressiva degradació i evitar possibles problemes estructurals.

El president de la corporació, José Martí, així com la diputada de Cultura, Ruth Sanz, s’han desplaçat aquesta setmana fins a la fortalesa xivertenca per a supervisar l’avanç de les obres. En aquest moment, treballen diàriament un conjunt de cinc operaris especialistes en la recuperació de patrimoni.

Durant la visita, el personal tècnic allí present ha explicat a la delegació capitanejada per Martí i Sanz que les obres s’estan concentrant ara mateix en la neteja de tots els elements vegetals existents per a evitar la filtració d’aigua i que les arrels danyen els fonaments. L’actuació es culminarà amb la construcció d’un circuit d’evacuació d’aigües.

Més endavant, segons han detallat els especialistes, s’avançarà en altres aspectes com l’eliminació d’aquells elements catalogats com a impropis i en la reconstrucció de la base de la muralla seguint els sistemes constructius originals.

El president de la Diputació ha posat en valor l’execució de les obres «perquè van encaminades a assegurar que durant moltes dècades més aquest castell continue coronant esplendorós la serralada que presideix aquest poble tan volgut per a mi». En aquest sentit, ha elogiat la ferma aposta de l’àrea de Cultura «per recuperar per al poble el patrimoni material castellonenc». Cal destacar que només aquest 2021 s’invertiran 1,5 milions d’euros en aquesta finalitat.

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha assegurat que «les fortaleses de Polpís, Xivert i Peníscola veuran enguany l’arribada de noves inversions per a fer més atractiva la ruta dels castells templers. Volem que la gent s’interesse i vinga a conéixer-la». Quant a la intervenció en la fortalesa xivertenca, ha lloat els esforços per a traure a la llum i recuperar part de l’estructura i la imatge original d’aquesta fortalesa datada del segle X».

EL PLA DIRECTOR, A LICITACIÓ EN BREU

La recuperació del castell medieval de Xivert «no es quedarà només en aquesta única intervenció, sinó que treballarem en l’elaboració d’un pla director que determine totes les fases de recuperació pendents i els usos culturals i lúdics que assumirà en un futur. Ruth Sanz ha avançat que la licitació està molt pròxima i que suposarà una inversió de 140.000 euros per part de la institució provincial.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari