Dos anys sense Magdalena: un dispositiu especial controla des de hui festes alternatives

La vespra de la ‘no Magdalena’ està marcada per un ampli desplegament de seguretat sobre colles, terrasses i l’ermita de la Magdalena, que es desenvoluparà fins al 14 de març

Dos anys sense Magdalena: un dispositiu especial controla des de hui festes alternatives

Fa un any, pocs dies abans d’omplir els carrers de música, color i d’ambient festiu, la cancel·lació va ser un pitxer d’aigua freda per al món de la festa i la resignació va donar pas a l’esperança que aquest 2021 pogueren celebrar-se les festes de la Magdalena a Castelló de forma més gran. Però no ha sigut així. La pandèmia del coronavirus continua més present que aleshores i aquest març tampoc hi haurà gaiates, cavalcada del Pregó, Romeria dels Canyes ni ambient en les colles, encara que la porta està oberta al fet que se celebren a partir del segon semestre.

Si la COVID-19 no s’haguera convertit en pandèmia, hui seria la vespra d’una Magdalena molt esperada. Se celebraria definitivament el 75 aniversari – ara el 76 – del 6 al 14 de març i tot el món de la festa ompliria els carrers, però no hi haurà cap mena d’acte que d’alguna forma genere aglomeracions o puga provocar riscos de contagis, segons ha reiterat l’Ajuntament de Castelló.

De fet, aquest dijous va confirmar que ni el Patronat de Festes ni l’ajuntament han rebut sol·licitud per a instal·lar la gaiata de la ciutat en cap espai públic. “A més, cal recordar que les festes estan suspeses i s’ha d’evitar qualsevol mena d’acte o activitat que puga generar aglomeracions de persones o qualsevol altra situació que supose un risc sanitari, en línia amb les mesures preventives i recomanacions sanitàries”, assenyalen fonts del consistori.

Gran dispositiu de seguretat

Davant aquesta situació, hui mateix es posa en marxa un dispositiu especial de seguretat per a garantir que no hi haja festes alternatives ni cap mena d’aglomeració o reunions socials i que es complisca amb les normes marcades per les autoritats sanitàries. S’activarà aquesta vesprada i prestarà especial atenció a colles i terrasses fins al 14 de març.

Segons ha informat el regidor de Seguretat Pública i Emergències, David Donate, la Policia Local, en coordinació amb la Policia Autonòmica, realitzarà un control exhaustiu de les colles per a vetlar pel compliment de les actuals restriccions i garantir que no es produïsquen aglomeracions. També en col·laboració amb la unitat adscrita de la Policia Autonòmica es durà a terme un dispositiu de control del compliment de les mesures a les terrasses i establiments. Per a això, es reforçarà la presència policial en punts com el centre de la ciutat.

A més, el diumenge hi haurà un desplegament especial per a evitar l’assistència al paratge de l’ermita de la Magdalena i evitar així una possible romeria alternativa, per la qual cosa no es podrà aparcar a l’esplanada del paratge, es faran controls en camins, s’oferiran punts informatius i tant l’ermita com es Castell Vell i el Centre d’Interpretació romandran tancats.

Sense indici de festes

Així mateix, dilluns passat el Ple Extraordinari va aprovar canviar el festiu de la Magdalena del 8 de març al 10 de setembre, per la qual cosa serà laborable per a normalitzar la suspensió de les festes, segons ha ratificat la Conselleria de Treball. El dilluns també hauran d’acudir a classe l’alumnat de col·legis i instituts.

I és que malgrat que les diferents autoritats han tractat de conscienciar sobre la importància de ser responsables i evitar al màxim qualsevol indici de festa, finalment l’alumnat dels centres educatius no tindrà classe la setmana que ve. Al principi el Consell Escolar Municipal va votar a favor de mantenir el calendari escolar i de deixar aquests dies com no lectius, però el consistori i el Consell es van oposar per la possibilitat de generar contagis. Aquest dilluns es va tornar a reunir l’òrgan educatiu, que va rebutjar la urgència de votar la proposta del canvi, per la qual cosa el dimarts la Junta Local de Govern va cedir i va confirmar que la setmana de la Magdalena no seria lectiva – a excepció del dilluns – i es posarien en marxa ‘escoletes’ per a afavorir la conciliació laboral.

Això sí, és possible que en el segon semestre se celebren unes festes de la Magdalena reinventades. El 14 de gener, durant la reunió entre l’ajuntament i el món de la festa, es va acordar suspendre tot el calendari festiu fins a maig, però també una nova trobada aqueix mes en què s’analitze la situació i la viabilitat de recuperar part dels actes suspesos. De fet, l’alcaldessa, Amparo Marco, ha assenyalat en diverses ocasions que maig o setembre podrien remenar-se, encara que sempre ha deixat clar que tot dependrà de l’evolució de la pandèmia perquè “la salut és el primer”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari