Descobreix els dolços més típics del Dia de Tots Sants

Els “huesos de santo” o la Fogassa de Tots Sants són dolços tradicionals que es consumeixen l’1 de novembre

Descobreix els dolços més típics del Dia de Tots Sants
29/10/2019 -

Tradicionalment, el dia de Tots Sants és el moment d’honrar als nostres éssers estimats que ja no estan amb nosaltres. A més, un dels costums més típics en la Comunitat Valenciana és la de tastar els dolços tradicionals d’aquests dies, per a recordar als difunts amb un bon sabor de boca.

A Castelló, els dolços que més es consumeixen en Tots  Sants són els típics “huesos de santo”; els bunyols de vent, que a més estan presents en altres festivitats; i els panellets, també típics a Balears i Catalunya. Per part seua, són igualment típics en molts llocs de la província i de la resta de la Comunitat la coneguda com Fogassa de Tots Sants; els pestiños, provinents d’Andalusia; i altres delícies com el codony o les castanyes rostides.

Bunyols de vent (wikipedia)

En primer lloc, el dolç artesanal més representatiu d’aquesta celebració, són els coneguts col·loquialment com “huesos de santo”. Es tracta d’uns xicotets massapans farcits de dolç de gemma, que es preparen en una forma que recorda a l’os de la tíbia. Són elaborats amb pasta d’ametla de color blanc, aprofitant les dates de recol·lecció de l’ametla; i es formen cilindres allargats coberts d’almívar.

Aquests ‘ossos’ són originals de Castella i Lleó, però s’han estés per diverses parts del país, incloent-hi la província de Castelló. Encara que la crema és el farciment més típic, també admeten altres sabors com a xocolate o fruites.

Els bunyols de vent són també d’allò més tradicionals en la nostra Comunitat. Són xicotetes boles d’una massa de farina de blat, ou i llard, que s’emplena amb diferents sabors com a xocolate, nata o crema.

La massa per als bunyols és senzilla de realitzar, encara que porta el seu temps. El seu nom, “de vent”, prové que les xicotetes boles de massa dobleguen la seua grandària mentre es frigen. Per a donar-los el toc final, s’arrebossen per sucre.

D’altra banda, els panellets són dolços fets amb una massa d’ametla mòlta, sucre, ou i ratlladura de llima. El resultat és un dolç molt esponjós que es recobreix amb pinyons, adherits gràcies a una capa de clara d’ou.

Panellets (wikipedia)

Aquestes boletes s’enfornen i se serveixen fredes. Són molt típiques a les Illes Balears, així com a Catalunya i el nord de Castelló. No obstant això, a poc a poc s’han anat estenent a altres parts del territori valencià i a la resta del país.

Finalment, però no menys important, un dels dolços més típics en aquestes èpoques de l’any en el nostre territori és la Fogassa de Tots Sants, que fins i tot està batejada per aquesta festivitat. És una recepta tradicional en la Comunitat Valenciana, amb una textura similar a la coca, però amb el toc especial de portar moniato en la massa.

Així que és necessari aprofitar l’oportunitat de tastar algun d’aquests dolços artesanals el pròxim 1 de novembre, dins de les celebracions familiars del Dia de Tots Sants.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari