El concurs d'idees de la Diputació per a rehabilitar Sant Joan de Penyagolosa supera totes les expectatives amb fins a 13 projectes

El Govern Provincial arranca ara el procés de participació pública perquè els ciutadans puguen valorar les propostes

12/04/2019 -

El concurs d’idees creat per la Diputació de Castelló per a congregar les millors propostes per a la rehabilitació del conjunt arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa ha superat totes les expectatives en haver-se presentat un total de 13 projectes. Així, després d’un mes de termini per a la presentació de les propostes, l’inici d’aquest procés participatiu articulada pel Govern Provincial de la mà dels professionals ha sigut tot un èxit a l’hora d’atraure els millors projectes i aconseguir les millors rehabilitacions dels diferents espais de tan emblemàtic lloc.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha assegurat en la presentació dels projectes que “aquest és un projecte de futur precisament per estar ancorat en les més ancestrals de les nostres tradicions, i la il·lusió que destil·la el poble de la província de Castelló per tindre un ermitori senya, icona i emblema de la nostra província, hem d’entendre-la per aquest Govern com una responsabilitat d’aconseguir el millor projecte de rehabilitació que atenga a tots els usos i les sensibilitats, responent a les expectatives que tots tenen d’ell”.

És per això que Moliner ha explicat que “són les propostes per a un projecte emblema de l’aposta d’aquest Govern Provincial per recuperar patrimoni i posar en valor tots els emblemes i icones del territori provincial. Anunciàvem fa poc més d’un mes l‘acord aconseguit amb el Bisbat per a començar el treball de recuperació, dinamització i posada en valor del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa. Aqueix acord va vindre immediatament després de l’activació d’un concurs d’idees que els seus resultats ja estem fent públics hui. Ara s’activa un procés de participació pública, obert a la societat de la província de Castelló, perquè qualsevol castellonenc puga aportar-li valor als projectes presentats amb els seus suggeriments”.

En aqueix sentit, Moliner ha posat l’accent que “entenem que el santuari de Sant Joan de Penyagolosa és de forma especial un patrimoni que tots els castellonencs senten com a propi. Per això, hem de ser capaços d’aconseguir en el projecte de rehabilitació que duga a terme la Diputació, de sumar totes les sensibilitats i incorporar totes les aportacions perquè tots els castellonencs senten com a propi el projecte que finalment acabe posant en valor el santuari”.

Cal assenyalar que l’objectiu de la Diputació amb aquesta rehabilitació és el de recuperar l’estat d’un patrimoni cultural i històric de gran valor com és Sant Joan, però a més també impulsar la seua dinamització com a gran centre d’acolliment de visitants i pelegrins de Camins de Penyagolosa.

Un procés participatiu obert a la societat de Castelló

Amb totes les propostes de projectes de rehabilitació sobre la taula, la Diputació de Castelló conclou la primera fase d’aquest procés participatiu obert a la societat de la província de Castelló. Seran els mateixos castellonencs els que a partir de demà divendres ja podran consultar i comentar en la web concursosantjoan.dipcas.es aquests projectes, a més de conéixer tota la informació d’aquesta actuació del Govern Provincial.

Convertir-lo en emblema turístic

Amb la seua actuació, el Govern Provincial, rehabilitarà un dels espais patrimonials més emblemàtics de la província de Castelló, al mateix temps que el convertirà en emblema turístic de primer orde.

D’aquesta manera, la restauració i dinamització del conjunt arquitectònic del santuari per part del Govern Provincial revertirà en noves oportunitats turístiques per al territori, en consolidar-se com a centre de recepció de visitants de Camins de Penyagolosa i constituir-se a més com un centre lúdic i turístic en el qual poder gaudir del ric patrimoni natural i històric que embolica a tan emblemàtic enclavament.

Cal recordar que el Bisbat Sogorb-Castelló, titular dels immobles, ja ha autoritzat la Diputació de Castelló per a iniciar tots els tràmits pertinents per a licitar les obres en la major brevetat possible per a tirar avant un projecte d’aquesta envergadura.

Fer del patrimoni un motiu d’orgull i generador d’oportunitats

Aquesta important actuació per part de la Diputació de Castelló es contextualitza en el seu ambiciós projecte per preservar, revalorar i donar a conéixer al món el patrimoni material i immaterial dels ‘Camins de Penyagolosa’ dins de la seua aposta pel patrimoni com a motiu d’orgull i font d’oportunitats per al territori.

“Aquesta restauració de l’espai arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa se situa en l’eix central de la candidatura a Patrimoni Mundial de “Camins” per a continuar posant en valor les peregrinacions que des de fa més de 600 anys tenen lloc des dels nostres pobles a Sant Joan”, ha incidit Moliner.

Un concurs d’idees que ha comptat amb una gran qualitat

El president provincial ha agraït als 13 equips d’arquitectes que han participat en el concurs d’idees convocat per la Diputació la gran qualitat de les seues propostes. “El jurat va estar reunit sis hores amb la condició de poder decidir quins eren els tres millors projectes que s’havien presentat”.

Així, Moliner ha fet públic el lema dels tres projectes guanyadors d’aquests premis d’entorn de 5.000 euros cadascun: ‘Ratllant el cel’, ‘Encreuament de camins’ i ‘Al final del camí’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari