El Planetari de Castelló estrena el nou telescopi solar amb observacions mensuals

Les sessions seran en directe i es faran cada darrer dissabte de mes, fins als desembre

El Planetari de Castelló estrena el nou telescopi solar amb observacions mensuals
03/05/2021 -

El Planetari de Castelló estrena telescopi solar i ho fa amb una doble sessió d’observació se celebrarà aquest dissabte, 8 de mig. La proposta es repetirà periòdicament, cada darrer dissabte de mes, i serà en directe, amb l’objectiu de donar a conéixer l’astre central del nostre sistema planetari.

“Engeguem aquesta activitat amb l’objectiu d’ampliar els horitzons en la finalitat divulgativa del Planetari, amb unes observacions que ens permetran veure el Sol com no l’hem vist mai”, ha explicat la regidora de Cultura, Verònica Ruiz. L’edil ha destacat “les possibilitats d’aprenentatge que ens obre aquest nou equipament amb què hem dotat el Planetari” i ha incidit en què “hem programat sessions fins a finals d’any perquè cap persona interessada es quede sense l’oportunitat d’observar el Sol des de Castelló”.

La nova proposta pretén utilitzar els dos telescopis refractors del Planetari de Castelló per fer observacions del Sol de forma periòdica. Abans de començar l’observació, el personal a càrrec de l’activitat farà una introducció al funcionament del sol i la generació d’energia. A més, explicaran les característiques dels instruments que s’utilitzen i proporcionaran un visor individual per observar amb tota seguretat, atesos els protocols sanitaris.

És en la segona part de la sessió quan el públic realitzarà l’observació per projecció i després mirarà directament amb el telescopi solar. El primer telescopi utilitzat és el refractor sense filtres solars. En aquest cas, s’utilitza el sistema de projecció de la imatge del Sol sobre una pantalla. I després s’utilitzarà el telescopi solar, de manera individual. Cada participant comptarà amb una protecció individual per a complir amb els protocols sanitaris.

Així doncs, l’activitat començarà aquest dissabte amb dos torns per a 10 participants, a les 11.30 i a les 12.30 hores. Les persones interessades han de fer la inscripció prèvia a la secció de l’Ajuntament de Castelló del web eventbrite.es. Cultura ha programat noves sessions d’observació pel telescopi solar els darrers dissabtes de cada mes (29 de maig, 26 de juny, 31 de juliol, 28 d’agost, 25 de setembre, 23 d’octubre, 27 de novembre i el 18 de desembre), sempre que les condicions climatològiques siguen les adequades.

Les sessions estan adreçades al públic interessat en l’astronomia, tot i que també pot participar el públic general. En cas que el o la participant siga menor d’edat, cal que vaja acompanyat d’una persona adulta.

Més activitats per aquest cap de setmana

El Planetari de Castelló també, organitza dues sessions en viu a la cúpula sota el títol ‘PlanisfèriCS’ (8 de maig). Es tracta d’una activitat que simula una observació del cel nocturn i explica com identificar les constel·lacions més representatives. Hi ha una sessió al matí, en castellà (12.30 hores) i una a la vesprada, en valencià (17.30 hores). L’activitat té un aforament de 30 persones per sessió, les quals poden comprar les entrades a entrades.castello.es.

Diumenge, 9 de maig, dins la programació anual del Planetari, hi ha previst un nou ‘Planetaller’. En aquest cas, dedicat a l’Observació solar, amb 20 participants per sessió (11.00 i 12.00 hores). Les persones interessades han de fer la inscripció prèvia al portal d’eventbrite.es de l’Ajuntament de Castelló. Al taller es realitzarà una manualitat relacionada amb el Sol i observació indirecta del Sol, una proposta vinculada a la temàtica d’observació solar que presenta el Planetari de Castelló aquest mes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari