El Planetari de Castelló ofereix una gran varietat d'activitats per al mes d'agost

Set tallers gratuïts a la setmana, quatre exposicions i huit projeccions el converteixen en una de les atraccions de la capital de la Plana per a aquest agost

El Planetari de Castelló ofereix una gran varietat d'activitats per al mes d'agost
02/08/2019 -

Observacions amb telescopi tots els dimecres. Tallers lúdic-científics diaris sobre astronomia, la dona i la ciència, i el canvi climàtic. Exposicions sobre eclipsis totals de sol. Projeccions per a explorar el sistema solar o els planetes extrasolars… El Planetari de Castelló –primer construït a la Comunitat Valenciana, fa quasi tres dècades– proposa un intens i temptador programa d’activitats per a gaudir en família aquest estiu ‘viatjant’ per l’univers.

De Castelló… al cel. L’oferta estiuenca de la capital de la Plana suma un nou atractiu turístic als seus quatre quilòmetres de platges –Pineda, Gurugú i Serradal–; a la seua saborosa gastronomia, que marida mar, muntanya i horta; als seus parcs naturals –Desert de les Palmes, els Columbrets, Ermitori de la Magdalena– o a les seues rutes urbanes: el seu Planetari.

Situat en el districte del Grau, entre el parc de la Pineda i el Passeig Marítim, va ser el primer d’aquestes característiques construït a la Comunitat Valenciana, ja que es va inaugurar el maig de 1991, fa quasi tres dècades. Exteriorment destaca per la seua cúpula blanca de 25 metres de diàmetre i una escultura del castellonenc Juan Ripollés, batejada com La Femella del Mar. I en el seu interior acull un pèndol de Foucault, diverses sales per a exposicions i tallers i una gran sala de projeccions.

Per a aquest estiu, el planetari ha mantingut els dos eixos fonamentals d’anys anteriors, la divulgació científica i l’astronomia, sumant-li altres dues: la dona i l’astronomia i el canvi climàtic.

Cada dia de la setmana s’ofereix un taller gratuït diferent, de quasi dues hores de durada, que dóna inici a les 18.00 hores. Els dilluns, ‘Exploradors estel·lars’ ens descobreix les estreles més importants del firmament. Els dimarts, ‘Dones i ciència’ recull les aportacions de les dones científiques al llarg de la història. Els dimecres, ‘Canvi climàtic’ proposa com implicar-se per a lluitar contra aquest gran problema del nostre temps. Els dijous, ‘Club de ciència’ realitza experiments de física i química de forma diferent. Els divendres, ‘Instruments astronòmics’ construeix instruments per a observar els canvis en el cel. Els dissabtes, ‘Espurna màgica’ versa sobre ciència i tecnologia. I els diumenges, ‘Ciència Random‘ anima a expressar la creativitat personal a través de la ciència i l’art.

La sala de projeccions ofereix un total de huit, que s’aniran alternant cada dia de la setmana, amb preus de 4 euros (adults) i 3 euros (entre 4 i 18 anys). Tres d’elles són especialment dedicades als xiquets: ‘Àvia Terra’, que compta com va nàixer la Terra i la Lluna. ‘La xiqueta que sabia caminar a l’inrevés’, que ens descobreix els secrets de la lluna i parla amb els arbres. I ‘Explorant el Sistema Solar’, un viatge pel nostre sistema, per a conéixer els planetes, cometes, asteroides, etc.

I per al públic en general, altres cinc projeccions: ‘Mil milions de sols’, sobre com es mesura la distància de les estreles; ‘Planetes extrasolars’, que planteja si hi ha vida en algun altre planeta; ‘Astronomia, 3000 anys d’observació del cel’, amb fites astronòmiques de la mà d’Einstein; ‘Cel profund’, que convida a conéixer el nostre fascinant Univers; i ‘De la Terra a l’Univers’, un viatge cap als astres més allunyats de nosaltres.

A les dues exposicions permanents del planetari –’els Columbrets’ i ‘Mineralogia i Paleontologia’– se sumen dos temporals: ‘PlastiHistoria de la Música’, en la qual els visitants coneixeran la història de la música a través de figures de plastilina; i ‘Eclipsis de Sol’, que mostra els esdevinguts a Castelló de la Plana durant quasi un segle i mig, entre 1860 i 1905. Aquestes exposicions estaran obertes al públic de forma gratuïta tots els dies de la setmana. Al matí, de 10.30 a 13.45 hores; i a la vesprada, de 17.00 a 20.45 hores.

Molt interessants seran les vetlades dels dimecres del Planetari amb observacions mitjançant telescopi dels cossos celestes, de 22.30 a 00.30 hores.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari