El ple de Castelló ratifica el nomenament de Fill Predilecte a l'humorista Carlos Latre i la concessió de tres medalles d'or de la ciutat

El ple de Castelló ratifica el nomenament de Fill Predilecte a l'humorista Carlos Latre i la concessió de tres medalles d'or de la ciutat
06/09/2023 -

L’Ajuntament de Castelló, en un ple extraordinari, ha aprovat aquest dimecres per 25 vots a favor i una abstenció el nomenament de Fill Predilecte a l’humorista Carlos Latre. La sessió plenària també ha aprovat per unanimitat la concessió de tres Medalles d’Or de la ciutat a Julio José Marco Roig (‘Pepín Marco’) a títol pòstum; a la Molt Il·lustre Confraria de la Puríssima Sang i a la Societat Filharmònica de Castelló. Els guardons s’entregaran en un acte institucional el pròxim 8 de setembre en el Saló de Plens de l’Ajuntament coincidint amb l’efemèride del 772 aniversari de la ciutat.

La concessió d’aquests nomenaments s’ha elevat hui al ple després que s’aprovara per unanimitat de tots els grups polítics en la junta de portaveus celebrada el passat 28 d’agost. “És un honor poder entregar en nom de tots els castellonencs aquestes distincions. Vull agrair la unanimitat que va haver-hi en la Junta de portaveus de tots i cadascun dels grups que conformen la corporació municipal. Eixa unanimitat és la que ens ha permés portar els noms hui al Ple i votar tots els regidors. Vull destacar el consens i l’orgull de ser i sentir-nos de Castelló i poder reconéixer la labor de castellonencs il·lustres que porten el nom de Castelló més enllà de les nostres fronteres”, ha destacat l’alcaldessa.

Carlos Latre és un dels rostres més estimats i coneguts en el món de l’espectacle de tota Espanya i, per tant, un dels nostres grans ambaixadors a nivell nacional però també internacional. És un grauer orgullós, que sempre presumeix dels seus orígens i mostra la millor cara de la capital. Va començar la seua trajectòria professional en el món de la ràdio, com a locutor en la Cadena SER i en alguns programes dels 40 Principals i Cadena Dial, l’any 1996. Compta amb unes 600 veus de personatges registrades en el seu repertori i imita amb total perfecció a persones tant del món artístic, com a polític i fins i tot a membres de la reialesa. En 2017 va rebre la Medalla al Mèrit de les Arts de la Diputació de Castelló. Actualment, ho podem veure en el conegut programa televisiu ‘Tu cara em sona’ com a membre del jurat i també en diferents projectes artístics que protagonitza.

‘Pepín Marco’, que rebrà la distinció a títol pòstum, va ser un immens artista gaiater, que va treballar i va impulsar la posada en valor del monument com a símbol i element central de les festes fundacionals de la Magdalena, professionalitzant el seu disseny, creació i execució, sense perdre la seua faceta artesanal i tradicional. Va començar en 1994 a crear impressionants obres de llum, sent cinc vegades primer premi de gaiates grans i 11 el segon, tercer, quart i cinqué premi respectivament. Va iniciar la seua carrera en el món de l’ornamentació de carrosses en 1963, de la mà del gran mestre Tasio, i va continuar fins a 1981, amb Rafa Guallart. Va ser en 2016, Gaiater de l’Any. Va ser un emprenedor nat i a eixa capacitat de treball li devem que creara i fora el primer president de l’Associació d’Artistes Gaiaters, que hui dia segueix visca defensant aquest ofici i ensenyant com fer una gaiata.

Respecte a la Molt Il·lustre Confraria de la Puríssima Sang de Jesús, és l’alma mater de la Setmana Santa castellonenca i ens permet gaudir en les processons amb el seu valuós patrimoni devocional, històric i artístic. I és que es tracta d’una de les germanors penitencials més antigues de les comarques castellonenques, és clar, de la capital. Fundada en 1548, enguany se celebra el 475é aniversari de la seua fundació. Amb seu llavors en el Convent de Sant Agustí, la confraria va passar prompte a ocupar-se dels desvalguts i malalts de l’Hospital de la Vila, missió hospitalària amb la qual recuperaven el llegat tradicional de les ordres de l’Hospital i del Sant Sepulcre. Al costat d’aquesta, els seus confrares van assumir també la del culte a la Passió de Crist, mitjançant celebracions vàries, especialment, amb el pas del temps, en les processons penitencials de Setmana Santa.

Finalment, la Societat Filharmònica de Castelló, una de les societats més importants dins de la cultura castellonenca, compleix aquest 2023 cent anys de vida. Durant aquest temps s’ha consolidat com una de les entitats musicals de la nostra província de major prestigi i experiència, per la qual cosa ha influït de manera decisiva en l’activitat cultural castellonenca. Compta amb nombrosos concerts i una programació contínua de música clàssica interpretada per prestigiosos artistes, orquestres i agrupacions musicals. En el llibre ‘Memòria de la Societat Filharmònica de Castelló’, de Jaime Peris i Vicente Calduch, es recull part del seu abundant i pròspera història cultural.

El ple extraordinari de hui també ha donat compte de la renúncia de Susana Fabregat al càrrec de regidora, qui en l’actualitat ostenta el càrrec de delegada del Consell a Castelló.

Programació del 8 de setembre pel 772 aniversari de la ciutat

Els actes el dia 8 continuaran amb el volteig de campanes del Fadrí i el ball tradicional del Bolero de Castelló, a càrrec de l’Escola de Dansa de Castelló i salves commemoratives, en la Plaça Major. A les 19.00 h., a l’hotel Intur, presentació de Na Violant d’Hongria 2024, María Rodríguez Santamaría, a càrrec d’Els Cavallers de la Conquesta; i, a les 20.00 h, homenatge a Jaume I pels Cavallers Templers de Castelló en Estàtua del Rei Don Jaime. La jornada acabarà a les 20.30 h. amb la imposició de bandes a la Reina Infantil de les festes de Castelló 2024, Vega Torrejón Garrot, i la seua cort d’honor, en el Teatre Principal.

El Teatre Principal es tornarà a vestir de gala el dissabte, 9 de setembre, a les 20.00 h. amb motiu de la imposició de bandes a la Reina de les festes de Castelló 2024, Lourdes Climent Moreno, i la seua cort d’honor.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari