Virginia Martí: "Les destinacions turístiques intel·ligents s'estan consolidant com un nou enfocament de gestió a Espanya"

Entrevistem la Diputada Provincial, Virginia Martí, sobre l’adhesió de localitats provincials a la xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents.

Virginia Martí: "Les destinacions turístiques intel·ligents s'estan consolidant com un nou enfocament de gestió a Espanya"
14/11/2019 -

El passat mes d’octubre, la Diputació de Castelló va activar la incorporació de l’ens provincial a la Xarxa DTI estatal (Destinacions Turístiques Intel·ligents), on ja estan adherides les localitats de Vinaròs, Benicàssim, Benicarló i Peníscola. Per aquest motiu, hem volgut parlar amb la Diputada Provincial de Turisme, Virginia Martí, per a conéixer més al voltant de la Xarxa DTI i del paper d’aquestes localitats en ella.

Les destinacions de la província que s’han adherit són Vinaròs, Benicarló, Peníscola i Benicàssim, per què aquestes quatre?

Efectivament Vinaròs, Benicarló, Peníscola i Benicàssim, juntament amb la diputació provincial, són les entitats adherides a la xarxa estatal DTI. No obstant això, hem de tindre en compte que, en aquest moment, la Comunitat compta també amb la Xarxa DTIINVATTUR (a la qual també estan adherits aquestes destinacions), però que compta amb diverses adhesions més, com són alguns consorcis i mancomunitats (Plana Baixa o Espadà-Millars), i municipis com Morella, Torreblanca o Orpesa.

L’adhesió al projecte aqueixa una decisió de cada destinació que, al nostre entendre, varia en funció del grau de maduresa d’aquest.

Ha sigut proposada dels municipis o ha sigut proposat per Diputació, Agència Valenciana de Turisme o una altra entitat?

Es tracta d’una decisió que hem pres des de la Diputació, a fi de donar suport a les destinacions provincials que s’han embarcat en aquest projecte. Així mateix, la incorporació de la diputació s’emmarca també en una de les noves línies d’actuació estratègiques del Patronat, que inclou tant l’elaboració d’un Pla Director per al desenvolupament de les Destinacions Turístiques Intel·ligents a la província en 2020, com el llançament de noves línies de subvenció per a entitats locals en l’adquisició de tecnologies necessàries per a la digitalització turística. De la mateixa forma, estem desenvolupant una nova plataforma IOT des de la qual desitgem donar cobertura i servei a les destinacions de la província, també en matèria turística.

Que fa que aquestes localitats siguen una destinació Intel·ligent?

Les destinacions provincials adherides al projecte, inclosa la diputació, encara no poden considerar-se que siguen Destinacions Intel·ligents com a tal. Acaben d’iniciar un camí d’adaptació i incorporació d’una metodologia de gestió turística orientada a la intel·ligència. Els DTI són destinacions turístiques innovadores, consolidats sobre una infraestructura tecnològica d’avantguarda, que garanteix el desenvolupament sostenible del territori turístic, accessible per a tots, que facilita la interacció i integració del visitant amb l’entorn i incrementa la qualitat de la seua experiència en la destinació i millora la qualitat de vida del resident.

Quins són els requisits perquè un municipi siga una Destinació Turística Intel·ligent?

Tant Turisme Comunitat Valenciana com Segittur ens brinden un marc de referència basat en estàndards i indicadors de gestió que permeten als gestors de les destinacions emprendre un camí de transformació digital.

Els resultats, fonamentalment són: un augment de la competitivitat, gràcies al millor aprofitament dels seus recursos turístics i a la identificació i creació d’uns altres; millora en l’eficiència dels processos de producció i comercialització; un impuls al desenvolupament sostenible de la destinació en els seus tres vessants: mig-ambiental, econòmica i sociocultural; una millora de la qualitat de l’estada dels visitants i de la qualitat de vida dels residents; i fer de l’estratègia turística la base per a la dinamització econòmica del territori garantint els seus efectes positius en el llarg termini.

Hi ha més localitats en camí de convertir-se en DTI?

Sí, cada vegada són més les destinacions que emprenen aquest camí i, amb l’impuls al Pla Director DTI per part de la Diputació, esperem que prompte siguen molts més les destinacions de la província que passen desenvolupar les seues pròpies estratègies DTI.

Quina diferència una DTI d’una que no ho és?

Les destinacions turístiques intel·ligents s’estan consolidant progressivament com un nou enfocament de gestió a Espanya, referència internacional en aquesta matèria al costat de països com la Xina o Corea del Sud. Les iniciatives de Segittur i de determinades Comunitats Autònomes, com l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (INVAT.TUR) han suposat un impuls notable cap a la definició i posada en marxa d’aquest nou enfocament de gestió.

En síntesi, l’estratègia DTI està funcionant en les destinacions pilot com un catalitzador de nous processos d’innovació i gestió que contribuirà a millorar la seua eficiència.

En la recent Mostra de Turisme a València, Diputació ha presentat l’adhesió a la Xarxa DTI, entre altres. Quina és la proposta que des de Diputació en matèria de Turisme es proposa amb aquest nou Patronat?

La recent aprovació dels pressupostos del patronat per a l’exercici 2020 mostra clarament quines són les línies estratègiques de govern en matèria turística. En ells es posa l’accent en la vertebració territorial amb els huit plans de governança i competitivitat que estructuren la província i li donen coherència turística al relat turístic provincial, de la mà de Turisme Comunitat Valenciana. Així mateix, el suport a les entitats locals ascendeix en 2020 a 1,2 milions d’euros (pràcticament el doble que en 2019).

D’altra banda, la racionalització i optimització dels recursos ha permés reduir la despesa corrent en més de mig milió d’euros, malgrat haver incorporat al patronat funciones de Castelló Ruta de Sabor, que passa a ser un dels pilars estratègics en matèria de producte turístic complementari al sol i platja, al costat del turisme actiu, en els seus vessants de senderisme i cicloturisme, els itineraris culturals, esdeveniments esportius i festivals, nàutica, creuers i golf.

I com s’han proposat en aquesta legislatura fomentar el Turisme a la província?

El principal repte per al foment del turisme a la província passa per potenciar la nostra competitivitat i atractiu, especialment en un mercat cada vegada més complex i competitiu, en el qual hem de sumar els esforços de tots per a afrontar les restes que ens ofereix el futur. Per això, hem d’esforçar-nos a consolidar el nostre posicionament en els nostres mercats tradicionals i guanyar penetració en nous mercats, en els quals siguen apreciats els valors turístics de la nostra província (autenticitat, el paisatge, la mediterraneïtat…) i la qualitat de la nostra oferta siguen justament benvolguts.

En aquest sentit, l’aeroport ve a jugar un paper fonamental amb les noves connexions i línies aèries disponibles a partir del pròxim any, per la qual cosa centrarem els nostres esforços de promoció internacional en aquests mercats, desenvolupant accions de promoció i posicionament de la destinació turística Castelló, presentacions de destinació i workshops amb operadors en origen, i ho farem de la millor forma possible, aplicant criteris de governança, coordinant-los amb Aerocas, Turisme Comunitat Valenciana, les Oficines Espanyoles de Turisme, les Cambres de Comerç i el mateix sector privat.

Castelló té un futur turístic molt esperançador i estem en un moment clau per a aprofitar les oportunitats que ens ofereix el futur i impulsar turísticament la província.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari