Pilar Escuder: “La gent s’està donant l’oportunitat de conéixer el que té a prop i moltes mesures han arribat per a quedar-se”

La presidenta del Patronat de Turisme de Castelló explica que l’objectiu és «continuar fent rodar tota l’aposta turística que tenim a la ciutat mentre es puga»

Pilar Escuder: “La gent s’està donant l’oportunitat de conéixer el que té a prop i moltes mesures han arribat per a quedar-se”

Malgrat que el turisme ha estat un dels sectors més perjudicats per la pandèmia de la COVID-19, el model sostenible de Castelló ha sigut una oportunitat per a perdre menys turistes respecte a les previsions. Per a la regidora de Turisme i presidenta del Patronat de Turisme de Castelló, Pilar Escuder, la ciutadania ha demostrat que vol conéixer els tresors que té al costat de casa. I l’ajuntament, avança Escuder, continua en marxa per a traure suc a l’aposta turística que té a la ciutat.

La pandèmia ha perjudicat el sector del turisme. Com ha anat la campanya d’estiu de Castelló enguany?

Ha sigut la temporada més difícil dels últims anys per al sector hostaler i per a tot el sector en general. Tot i això, en Castelló vam tindre una reacció molt prompte. El dia 8 de juny ja teníem totes les platges obertes i els serveis en marxa, amb la voluntat de fer una roda per a poder ajudar al sector. Les dades són roïnes perquè ha estat un estiu molt dolent, però encara així, tant la província de Castelló com la ciutat de Castelló han sigut, dins de l’estat espanyol i dins de la Comunitat Valenciana, les que menys turistes han perdut, les que menys allotjaments han perdut i les que menys massa turística ha perdut. Castelló no és una ciutat receptora de turistes estrangers prioritàriament, aleshores en este cas això ha sigut un avantatge.

Castelló no és un model massificat. El turisme s’ha reforçat d’alguna manera ací enfront d’altres territoris?

Des que vaig agafar la responsabilitat de turisme sempre m’he fixat molt en el model de turisme sostenible i moltes vegades parle d’ell amb el secretari autonòmic per encaminar-se cap a eixe model. Castelló té un turisme molt sostenible i ens agradaria que fora una ciutat en la que poguérem rebre ciutadans al llarg de tot l’any d’una manera constant. És veritat que el fet de no tindre una massificació turística ens ha ajudat.

Respecte al sector turístic, han canviat les reivindicacions d’abans de començar la temporada a ara?

El sector hostaler estava molt espantat per veure el que ens venia damunt sense saber com gestionar-ho. Recorde moltes reunions al mes d’abril, maig, juny i durant tot l’estiu, per parlar sobre com podíem eixir de la situació. Ara la reivindicació és sobre com mantenir el sector i sobreviure en este temps. L’objectiu és mantenir la massa del sector turístic per poder rellançar-se.

Quin balanç fas del Bo viatge que ha posat en marxa la Generalitat Valenciana?

Jo crec que és una aposta per ajudar a mantenir tota l’estructura del sector. És una aposta econòmica molt important. Hem sigut la primera autonomia que ha apostat clarament perquè l’administració ajude directament al sector turístic. La xifra dels 15 milions d’euros és molt important per a posar en el mercat. Som conscients que anem a tindre un turisme de proximitat i, de fet, en menys de 24 hores el primer cicle del bo viatge es va acabar. Açò vol dir que la gent té ganes de tancar este cicle, s’està donant una oportunitat per a conéixer el que tenim prop i és una oportunitat per al sector hostaler per a mantenir tota la massa del teixit empresarial.

Amb el tancament perimetral d’altres comunitats i de la nostra, tot apunta a que ajudarà a mantenir una mica el sector…

Tot ajuda. Està clar que tots sabem que el primer de tot és la salut. És com una partida de naipes: en les cartes que el toquen has de jugar i crec que és una bona oportunitat. És temps de retrobar allò que tenim més prop i jo recordaré la campanya d’abans d’estiu a Castelló. És el moment de reconéixer i retrobar-se en Castelló.

Des de l’Ajuntament heu apostat per Escala Castelló malgrat la situació. Una jornada que es va retardar fins a l’octubre que ha rebut 13.000 visites. Esperàveu aquestes dades?

Hem tingut més de 13.000 visites. És una aposta per part de l’alcaldessa de no deixar de costat Castelló. Ha hagut d’adaptar-se amb unes mesures de seguretat que ha servit per a ensenyar-nos com es podia realitzar un esdeveniment tan gran. La gent estava totalment tranquil·la perquè es realitzava en grups més reduïts. S’ha de buscar eixe punt positiu. Estem acostumats a veure 50 persones en el vaixell i ara són 25, i eixos 25 tenen millor atenció.

Moltes coses que estem fent ara, per exemple al món turístic, potser es queden per al futur?

Sí, pot ser perquè hem descobert que podem tindre un turisme més sostenible, hem descobert que fer les coses en grups més reduïts tenen millor qualitat. Trobe que segurament ens costarà llevar-nos el líquid de gel per llavar-nos les mans perquè ara pensem que com pot ser que no l’haja dut abans damunt. Algunes coses han vingut per a quedar-se.

Quines són les novetats que esteu planificant per al 2021 des del Patronat de Turisme?

Nosaltres ara estem apostant per la gastronomia aquest últim trimestre. Tenim les Jornades de l’Arròs a Banda que es fan per l’Associació d’empresaris del Grau de Castelló. Ara estem realitzant les Jornades de Ruta de Sabors per a gaudir de tapes per Castelló. Les tapes si se serveixen mentre estàs assegut en la taula, és un millor servei. Anem a continuar apostant per la gastronomia, però també per reconéixer Castelló en cada mes en una temàtica de visites generals i en visites teatralitzades específiques: al mes d’octubre ha estat les visites teatralitzades, el mes de novembre anem a dedicar-lo al modernisme, que és el gran oblidat a la ciutat.

Seguim apostant per anar a les platges durant tot l’any a través de senderisme per la platja perquè d’aquesta manera es pot gaudir del temps i les platges sempre. Això en línies molt generals. Concretament anem a seguir plantejant-nos qüestions com a Origen Castelló, que és una aposta per redescobrir els parcs amb música. També, com a patrimoni tenim una aposta en novembre d’un cicle de monstres i gegants.

Quines previsions hi ha per a Escala a Castelló 2021?

En 2021 celebrarem Escala a Castelló segur. Nosaltres, des de la Patronal del Turisme, no volem parar el cicle. Continuem treballant i planificant-ho tot, no volem parar. Si la situació sanitària ens diu de parar, ho farem. La nostra idea és continuar fent rodar la roda de tota l’aposta turística que tenim a la ciutat, mentre es puga.

No sabria dir-te si es faria a l’abril com sempre. És un projecte tan rellevant per a la ciutat que s’hauria d’analitzar i plantejar-se la situació en el 2021. A més, volem que vinga Elcano a Escala a Castelló. És una aposta per al 2022 i es treballarà per a poder dur eixos vaixells que són tan precedents.

Penses que el turisme és segur i cal gaudir del que tenim al costat de casa?

Sempre he sigut una enamorada de ma casa. Per això estic tan segura del turisme de Castelló. He tingut la sort de tindre molts amics que no són de Castelló i són d’altres països i els he ensenyat la ciutat. Els he ensenyat el nostre paisatge, la nostra gastronomia i la nostra cultura i els ha cridat tant l’atenció fins a emocionar-se. Estic convençuda que vivim en un lloc privilegiat amb un producte grandiós i de vegades no som conscients. S’ha de fer d’eixe producte un producte turístic i sostenible perquè si no és sostenible es perd.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari